Štěpán Filípek
Premium
26. března 2022 • 13:42

Kmotr Mrázek a další. Pletky fotbalu se zločinem, Chvalovský líčí únos

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skoro to vypadá, jako byste se báli vyjít na ulici, aby kolem neprosvištěla kulka... Ba ne, takové to po Listopadu nebylo, soudit tuhle éru jen podle krimi seriálu ČT Devadesátky by bylo zkreslující. Byť je pravda, že v té době bylo možné opravdu všechno. Nebo jinak: kdy mnoho lidí mělo pocit, že to tak bude. Bizarní, ale i mocné figury z polosvěta či podsvětí se objevovaly i v českém fotbale – a zanechaly v něm stopu. Doslova... V Premium části článku si můžete projít mimo jiné osobní zpověď Františka Chvalovského o vlastním únosu. 



Kdo se vyznal, uměl se ohánět a kšeftovat s kde čím už před rokem 1989, měl náskok. Nejvýš to dotáhl František Mrázek. Kmotr Mrázek. Bývalý vekslák se vyučil u drsného šéfa podsvětí Antonína Běly, z jehož vraždy (v roce 1996 ho rozstříleli samopalem) byl poté podezírán, Vypracoval se a dosáhl až do nejvyšších pater politiky a byznysu. Vytvořil si rozsáhlou síť kontaktů, sbíral kompromitující materiály do legendárního Mrázkova archivu.

Sám fotbal hrával a dokázal se dobře postarat o klub v rodném Českém Brodě, který se vyšvihl z divize do druhé ligy. Byl jeho prezidentem a štědrým sponzorem, nechával se vidět na utkáních. Když potřeboval, aby jeho syn Michal nastoupil a chtěl to natočit na kameru, prostě to trenérovi nařídil. Ve velké míře se jeho fotbalová vášeň odráží i ve filmu Příběh kmotra (2013), kde je Mrázek předobrazem postavy Františka Vedrala (ztvárnil ho Ondřej Vetchý). Hojně zabíraný stánek Českého Brodu ovšem „hrál“ kladenský Stadion Františka Kloze.

Mrázek se zřejmě rozhodl zasáhnout do fotbalu i na nejvyšším levelu. A rozjel pořádně ostrou hru. Je o tom alespoň přesvědčen bývalý předseda fotbalového svazu František Chvalovský. Důvod? Únos na začátku září 1995, jejž dodnes obestírají nejasnosti.

Poslední linii vil a rodinných domů dělí od obory Hvězda rozlehlá pláň. Je to odlehlé místo, kam mnoho lidí nezavítá. Právě odtud Chvalovského unesli a drželi dlouhé hodiny na neznámém místě, než ho opět propustili. Měla to být výstraha, aby se nemíchal do věcí, na nichž má zájem kdosi jiný. Konkrétní prý únosci nebyli, nabízejí se však dvě verze, co za tím stálo. Pomineme-li tu, o níž se tehdy také mluvilo: že by Chvalovský svůj únos naoko zosnoval sám.

Krátce po divoké události se do dění zapojila známá tvář z fotbalu. „Podstatné a zajímavé pro mě bylo, že za mnou přišel Jan Gottvald, o němž bylo známo, že je ve velmi úzkém kontaktu s Frantou Mrázkem. Dokud Mrázek žil, byl v jeho područí,“ vypráví Chvalovský ve své vile na Bílé Hoře.

František Chvalovský
František Chvalovský

Gottvald dostal až do ligy „fotbalovou vesnici“ Drnovice a dotáhl to až na svazového místopředsedu. Někdejší šéf Mototechny v Bučovicích se znal s Mrázkem už před Listopadem 1989, podle investigativního novináře Jaroslava Kmenty s jeho pomocí obratný kšeftsman prováděl v zahraničí nákupy barevných televizí a prodával je doma, nebo vykupoval starožitnosti a veterány, které pak tajně vyvážel do Rakouska a Německa. Že by mu s tím pomáhal, ovšem Gottwald popřel.

Byl to Mach, tvrdili Chvalovskému

„Hele, znám člověka, který ti řekne, kdo to udělal. Samozřejmě za tím stojí Mach, měl bys to vědět,“ řekl prý Chvalovskému. Tahle stopa dávala smysl, majitel Sparty s ním tvrdě válčil kvůli televizním právům.

Místem setkání se stal dejvický hotel Praha. A Gottvald s sebou přivedl – Mrázka. „Já vím, kdo to byl. Byl to

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud