Michal Koštuřík
Premium
26. června 2022 • 17:25

Šťastný dlaždič Lasota. Jsem nejlepší trenér bez licence, směje se bohém

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už třináct let trénuje Radslavice, momentálně ve III. třídě. Na pohodu, jak říká. Živí se jako dlaždič, má rád pivo, zábavu, lidi. „Jsem pořád šťastný člověk a nejlepší trenér bez licence,“ usměje se někdejší reprezentant Edvard Lasota (51) v rozhovoru pro deník Sport a web iSport.cz. Jako teenager zažil v Třinci galeje pod koučem Jánem Zacharem. Dodnes na ně nezapomněl a kouči s typickým párátkem v puse neodpustil.



Před rokem oslavil ve velkém padesátiny. Zahrála mu cimbálovka a Edvard Lasota byl ve svém živlu. Vždycky uměl žít. Kde se jiní stresovali, tam se on s nadhledem usmíval. Fotbal už skoro nehraje, zdraví mu to nedovolí. Sport omezil na tři disciplíny. „Kulečník, karty, ping pong,“ vypočítává v rozhovoru pro Sport. A pivo, nabízí se dodat. „Samozřejmě,“ souhlasí bývalý technický záložník Slavie, Drnovic, Olomouce, italské Reggiany, Zlína či Brna. V reprezentaci skóroval v patnácti startech dvakrát a vždy šlo o vítězné zásahy.   

V pátek slavily Drnovice 90 let od založení klubu. Proč jste nenastoupil v benefici proti bývalým hráčům Zbrojovky Brno?
„Trápí mě všechny klouby, artrózy. Zablokoval se mi levý kotník. Doktor říkal, že je na maděru. Asi bude nutné obroušení. V úterý jsem ještě byl na injekcích, nesmím mít týden větší zátěž. Je to z fotbalu, z práce. Huntuju se celý život. Minulý rok jsem si zahrál asi čtyřicet minut za Třinec, který slavil výročí s Baníkem. Pak jsem dva měsíce skoro nemohl chodit. Vzdal jsem i nohejbal.“

Pořád trénujete amatéry?
„Už třináct let Radslavice. Před dvěma lety jsme sestoupili z okresu do III. třídy. Hrají za nás pořád ti samí kluci. Když jsem začínal, bylo jim dvacet. Teď mají přes třicet, dvě děti, narostly jim pupky. Mám tam borce, kterému je devětapadesát let. Nedávno na něho byla penalta a nádherně nahrál na gól. Udržuje se v kondici. Parta je fantastická, pořád mě to baví. Ozvaly se mi Bučovice a další mančafty, ale v Radslavicích mám srdce. Zvykl jsem si na pohodlí vesnického fotbalu a práci, ve které se skoro o nic nestarám. Žádný stres, všechno na pohodu. A ještě si jako dlaždič vydělám pěkné peníze. Jaký si to uděláš, takový to máš.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud