17. října 2022 • 21:56

Zlatý míč vyhrál Benzema! Ronaldo a Messi skončili nejhůř za 17 let

Autor: inf, Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězem 66. ročníku ankety Zlatý míč je útočník Karim Benzema. Prestižní cenu udělovanou týdeníkem France Football získal na galavečeru v Paříži kanonýr francouzské reprezentace a Realu Madrid, s nímž v minulé sezoně ovládl Ligu mistrů, poprvé. Zároveň je druhým nejstarším vítězem od roku 1956, kdy se vyhlašoval první ročník. Nejhorší výsledky od roku 2005 zaznamenala dvojice rekordmanů Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. Argentinec se stejně jako tehdy vůbec nevešel mezi třicítku nominovaných, CR7 skončil jako tenkrát dvacátý. Všechny ročníky mezi tím dopadli lépe.



Vůbec poprvé v 66leté historii prestižní ankety se cena neudělovala za kalendářní rok, ale za uplynulou sezonu. A tu měl Karim Benzema fantastickou. Celkově 44 soutěžními góly v dresu Realu pomohl královskému klubu k vítězství v Lize mistrů i španělské La Lize.

„Jsem opravdu velmi poctěný, je to ocenění mé práce. Nikdy se nevzdávám, o tomhle jsem vždycky snil. Můžete dokázat všechno,“ uvedl Benzema na pódiu.

V úspěšném boji o „ušatý pohár“ dal ve 12 zápasech 15 gólů, a především ty proti Chelsea ve čtvrtfinále a proti Manchesteru City, byly veledůležité. Vyhlášení držitele Zlatého míče se ujal jeho vítěz z roku 1998 Zinédine Zidane. Cenu tak Benzemovi symbolicky předal rovněž Francouz a také jeho bývalý trenér v Madridu. Mimochodem kanonýr Realu je po 24 letech první Francouz, jenž po „Zizuovi“ uspěl.

„Nikdy jsem se jako dítě nevzdal, vždy jsem měl tento sen, tuto motivaci. Zizou, Ronaldo – to byly moje vzory,“ zmínil vedle stojícího krajana i legendárního Brazilce, jenž kraloval v útoku Realu před ním.

„Občas to bylo těžké, ale nikdy jsem nepřestal pracovat ani věřit. Vždy mě bavilo hrát fotbal a jsem velmi hrdý na cestu, která mě do tohoto okamžiku přivedla,“ dodal novopečený držitel Zlatého míče.

V sále si pak vyslechl i skandování „Karim! Karim!“ Z atmosféry na místě tak bylo patrné, že ocenění je ve správných rukách. Po Benzemově řeči ve vysílání následoval sestřih některých jeho gólů, během něhož hovořili i trenéři, pod nimiž střelecky řádil. Ke slovu se tak opět dostal Zidane, s nímž během společného angažmá v madridském klubu slavil triumf v Lize mistrů třikrát, ale i současný trenér Realu Carlo Ancelotti a José Mourinho.

Benzema si oproti loňsku polepšil ze čtvrtého místa a ve věku 34 let a 302 dní se stal druhým nejstarším vítězem po 41letém Angličanovi Stanley Matthewsovi, který vyhrál první ročník v roce 1956.

Úplně opačný osud potkal dva historicky nejvíce oceňované fotbalisty. Pětinásobný vítěz Cristiano Ronaldo se z šestého místa propadl na dvacáté. Sedminásobný šampion Lionel Messi se dokonce vůbec poprvé od roku 2005 ani nevešel do finální třicítky nominovaných.

Cenu Lva Jašina pro nejlepšího brankáře sezony získal Benzemův spoluhráč z Realu Thibaut Courtois.

Zlatý míč 2021/22

1. Karim Benzema (Real)
2. Sadio Mané (Liverpool/Bayern)
3.  Kevin De Bruyne (Man. City)
4. Robert Lewandowski (Bayern/Barcelona)
5. Mohamed Salah (Liverpool)
6.  Kylian Mbappé (PSG)
7. Thibaut Courtois (Real)
8. Vinícius Júnior (Real)
9. Luka Modrič (Real)
10. Erling Haaland (Dortmund/Man. City)

11. Son Hung-min (Korea/Tottenham), 12. Rijád Mahriz (Alž./Manchester City), 13. Sébastien Haller (Pobř. sl./Dortmund), 14. Rafael Leao (Portug./AC Milán) a Fabinho (Braz.), 16. Virgil van Dijk (Niz.), 17. Luis Díaz (Kol./všichni Liverpool), Dušan Vlahovič (Srb./Juventus) a Casemiro (Braz.), 20. Cristiano Ronaldo (Portug./oba Manchester United), 21. Harry Kane (Angl./Tottenham), 22. Phil Foden (Angl.), Bernardo Silva (Portug./oba Manchester City) a Trent Alexander-Arnold (Angl.), 25. Darwin Núňez (Urug./oba Liverpool), Christopher Nkunku (Fr./Lipsko), Cancelo (Portug./Manchester City), Rüdiger (Něm./Real Madrid), Mike Maignan (Fr./AC Milán) a Joshua Kimmich (Něm./Bayern Mnichov).

Nejlepší fotbalistka:
1. Alexia Putellasová (Šp./Barcelona)
2. Beth Meadová (Angl./ Arsenal)
3. Sam Kerrová (Austr./Chelsea).

Nejlepší brankář (trofej Lva Jašina):
1. Thibaut Courtois (Real Madrid)
2. Alisson (Braz./Liverpool),
3. Ederson (Braz./Manchester City).

Nejlepší fotbalista do 21 let (trofej Raymonda Kopy):
1. Gavi (Šp./Barcelona)
2. Eduardo Camavinga (Fr./Real Madrid)
3. Jamal Musiala (Něm./Bayern Mnichov).

Nejlepší útočník: Lewandowski.

Nejlepší klub: Manchester City.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud