18. listopadu 2023 • 09:52

Hráči si udělali minutu ticha za Izrael, UEFA odmítla. Hašek: Krásné i smutné

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už ani mladým fotbalistům není jedno, co se děje na Blízkém východě. Velké gesto solidarity ukázali v pátek večer hráči polské a izraelské jednadvacítky. Na začátku vzájemného utkání kvalifikace mistrovství Evropy, které Polsko vyhrálo 2:1, se mladíci rozhodli nehrát úvodních 60 sekund a věnovat minutu ticha za izraelské oběti ze 7. října, kdy vypukl válečný konflikt s teroristickým hnutím Hamás. Vedení UEFA totiž mělo uctění památky odmítnout. Nejen v Izraeli si reprezentanti obou týmů získali obrovský respekt.



Úvodní výkop sice proběhl, dál se ale nehrálo. Na začátku kvalifikačního zápasu jednadvacítek Polska a Izraele se na fotbalovém stadionu v Lodži jakoby zastavil čas. Hráči, diváci na tribunách a pravděpodobně i u televizních obrazovek věnovali mlčením první minutu památce lidí zavražděných hnutím Hamás na začátku října. Přitom nešlo o rozhodnutí Unie evropských fotbalových asociací UEFA, minutu ticha měla dokonce odmítnout.

Fotbalisté obou mužstev se ale vzájemně dohodli, že věnují po svém úvod utkání na počest nevinných obětí, kterých po vpádu Hamásu z pásma Gazy bylo zabito podle izraelských představitelů kolem 1200.

Video s minutou ticha se nyní šíří na sociálních sítích, a zatímco před mladými Poláky a Izraelci nejen fotbalový svět smeká, nad postojem UEFA jen smutně kroutí hlavou. Byť vedení unie sice před říjnovými kvalifikacemi dovolilo národním týmům držet minutu ticha, tentokrát dalo odmítavý postoj. A lidé na internetu se nevěřícně diví, jak mohlo připustit tak „ostudnou scénu“.

Gesta si všiml i legendární hokejový brankář Dominik Hašek, jenž na internetu pravidelně komentuje světové dění. „Krásný nebo spíše smutný příklad toho, když nějaká (v tomto případě mezinárodní) federace je příliš vzdálena ´svým´lidem a nechápe jejich potřeby a priority. Ti polští a izraelští kluci si udělají svoji minutu ticha za těch tisíce mrtvých…“ napsal olympijský vítěz z Nagana na sociální síti X.

Polsko následně díky povedenému druhému poločasu zvítězilo 2:1 nad posledním Izraelem a s náskokem tří bodů před Německem vede kvalifikační skupinu E.

Fotbalisté Izraele do 21 společně s Poláky uctili památku obětí zavražděných hnutím Hamás
Fotbalisté Izraele do 21 společně s Poláky uctili památku obětí zavražděných hnutím Hamás

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud