31. března 2008 • 00:00

V derby se zrodila remíza

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Derby skončilo, tabulka svou podobu nezměnila. V utkání, které poznamenala řada výtržností, vedli domácí slávisté, střelec Kalivoda ale slavil příliš a byl vyloučen. Sparta poté v přesilovce Kadlecem vyrovnala.



Fotbalové derby mezi Slavií a Spartou nemělo vítěze a skončilo remízou 1:1. Obě branky padly v druhém poločase; ve vedení byli domácí, kteří ale dohrávali v deseti bez vyloučeného střelce prvního gólu Kalivody. Utkání poznamenala řada diváckých výtržností v obou táborech, zápas musel být dokonce na sedm minut přerušen. Slavia zůstává v čele ligy s dvoubodovým náskokem před dnešním soupeřem. V ochozech nakonec byly neobsazené ostrůvky sedadel, ale derby mělo od první minuty tempo, o které se v úvodu starali především sparťané. Hra sice působila vyrovnaně, ale už v šesté minutě se řítil do obrovské šance po Slepičkově přiťuknutí s chutí hrající Kulič, ovšem svůj souboj s brankářem Vaniakem prohrál. V osmé minutě už bylo rušno zase na druhé straně, kde musel brankář Grigar odvracet nebezpečí na hranici šestnáctky hlavičkou. Po čtvrthodině však začalo tempo hry upadat. Slávisté trochu tápali v ofenzivě, sparťané si zase přes větší snahu o branku nedokázali poradit s přehuštěným středem slávistické zálohy. Hostující Slepička na hrotu sice bojoval, ale neměl dostatečnou podporu z druhé vlny, domácí se ve větším počtu vrhali dopředu jen výjimečně. Přesto si také oni vypracovali ještě před poločasem jednu velkou příležitost po hrubce Kuliče, přes kterého prošel Pudil středem hřiště až před Grigara, ale gólman měl také zde navrch. Sparta se před pauzou předvedla ještě dvakrát, ale Sivokovu hlavičku i Voříškův střílený přízemní centr zneškodnil brankář Vaniak. Jakkoli si o přestávce diváci vyprávěli o nudném fotbale a blížící se remíze, druhý poločas měl náboj hned od výkopu. Bylo zřejmé, že oba trenéři dali svým svěřencům ofenzivnější pokyny, a znát to bylo především na slávistech, kteří změnili způsob hry. První ale měli šanci sparťané po Horváthově trestném kopu z 56. minuty, který trefil Vaniakovu tyč. Jenže hry se brzy přenesla na druhou stranu hřiště, kde Kadlec trestuhodně podcenil centr a rychlý Kalivoda dostal domácí do vedení. Oslavné emoce ho však stály vyloučení - stáhl si totiž dres, a protože měl už jednu kartu, po druhé uviděl červenou. Po vedoucí brance se ale hrálo jen chvíli, než přišly dlouhé minuty bez fotbalu. Slávistický kotel totiž jako první začal masivně vytrhávat sedačky a házet je na atletický ovál, hosté nemohli zůstat pozadu a na hřišti se objevil dokonce i výtržník s tyčkou od rohového praporku. Pauza zřetelně prospěla více Spartě, která poslala na trávník dlouhána Doška. Slávisté se tak soustředili na jeho příchod, že při jednom z rohů zapomněli na Kadlece a ten hlavičkou s Belaidovou tečí napravil své zaváhání před soupeřovým gólem. Oba trenéři sice posílali na závěr do hry především ofenzivní hráče, ale současně se už začalo myslet na zadní kolečka. Zápas se nakonec nastavoval o sedm minut, v nichž už ale žádná šance nepřišla a utkání dospělo k remíze, která na vývoji v čele ligy nic nezměnila.


Slavia Praha - Sparta Praha 1:1 (0:0) Branky: 58. Kalivoda - 74. Kadlec. Rozhodčí: Franěk - Filgas, Chytil. ŽK: Kalivoda, Abraham - Kolář, Kadlec, Horváth. ČK: 59. Kalivoda. Diváci: 16.205. Slavia: Vaniak - Dřížďal (66. Hubáček), Latka, Suchý, Pudil - Tavares, Belaid - Krajčík (39. Kalivoda), Abraham, Černý - Toleski (83. Střihavka). Trenér: K. Jarolím. Sparta: Grigar - Voříšek, Sivok, Řepka, Kadlec - Hušek (81. Matušovič) - Kulič, Vacek (46. Kisel), Horváth, Kolář (63. Došek) - Slepička. Trenér: Bílek.
Hlasy po utkání: Slávistický trenér Karel Jarolím připustil, že první poločas jeho týmu příliš nevyšel. "Byli jsme zbytečně nervózní, chyby nás stály spoustu sil. Sparťané měli několik nebezpečných situací, zatímco my pouze jednu při střele Pudila," zhodnotil kouč nepovedenou část zápasu, po které přišla důrazná poločasová domluva. "V kabině jsme si něco řekli, začátek druhé půle byl už mnohem lepší a vyvrcholilo to brankou," popsal úvod druhé části Jarolím. Poté ale selhal střelec David Kalivoda, který za svlečený dres uviděl druhou žlutou kartu. "Nechápu, jak takovou školáckou chybu může udělat, byl to nepochopitelný zkrat," láteřil zklamaný kouč, který si ale současně postěžoval, že první žlutou kartu neměl jeho svěřenec dostat. "Podle mě jeho stížnosti po neodpískaném rohu směrem k rozhodčímu nebyly nijak vulgární," prohlásil slávistický trenér. Jeho protějšek Michal Bílek byl s výsledkem spokojen o něco méně. "Byli jsme totiž lepším mužstvem a nic na tom nemění, že jsme dotahovali výsledek. Už v prvním poločase jsme měli více šancí a měl jsem z toho dobrý pocit," řekl trenér Sparty. Litoval, že do přestávky si jeho tým nevypracoval náskok. "A škoda je též, že jsme nedokázali po vyrovnání zápas ještě rozhodnout. Hráli jsme příliš ukvapeně, už jsme jen koukali na hodiny, kolik ještě máme času," vysvětloval své výtky letenský kouč. Podle něj nevyšla jeho svěřencům hlavně pasáž po změně stran. "Před gólem tam bylo více chyb, nepokryli jsme dostatečně prostor už před centrem z opačné strany hřiště," uvedl Bílek.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud