24. března 2009 • 08:02

Čech: Čekal jsem vítězství Nedvěda

Autor: Jiří Šidliák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sám čekal, že Fotbalistou roku 2008 se stane bývalý reprezentační kapitán a tahoun Juventusu Pavel Nedvěd. Nakonec ale triumfoval gólman londýnské Chelsea Petr Čech. "Vážím si toho," řekl v rozhovoru.



„Je to ocenění mé práce, moc si toho vážím. Za ten rok se událo hodně věcí. Jsem rád, že lidé hodnotili celou moji sezónu a nejen zápas proti Turecku,“ radoval se z druhého prvenství v kariéře.

Byl jste překvapen, že jste Pavla Nedvěda porazil o 57 bodů?
"Překvapený jsem, myslel jsem, že to dostane Pavel, který hrál výborně."

Prozradíte, koho jste volil vy?

"Já jsem dal na první místo Zdeňka Grygeru a na druhé právě Nedvěda. Zdeněk se prosadil v předních evropských klubech, Ajaxu i Juventusu, proto jsem volil jeho. Navíc nám pokaždé pomohl i v národním týmu."

Během slavnostního vyhlašování jste musel shlédnout divadelní hru pojednávající právě o smolném gólu s Tureckem, jaké to bylo?
"Už jak ta scénka začínala, dalo se tušit, že se něco takového semele. Přišlo mi to ale úsměvné, i podle reakce diváků."

Myslíte, že už jste se tohoto cejchu definitivně zbavil?
"Je to věc, která se ve fotbale stává a lidé to mohou kdykoliv použít. Tentokrát z toho byla tato vtipná scénka. Já hlavně věřím, že už se to nebude opakovat."

Znovu jste v anketě porazil Pavla Nedvěda. Znamená to, že vaše generace už definitivně přebrala otěže českého fotbalu?
"Pavel se i ve svém věku drží v podobných anketách nahoře, což dokazuje, jakým skvělým fotbalistou je. Pořád patří do světové špičky."

Fotbalista roku: Petr Čech.
Fotbalista roku: Petr Čech.

Největší smůlu jste si vybral ve zmiňovaném zápase s Tureckem, kdy jste naopak loni předvedl nejlepší výkon?
"Ty zápasy běží v takovém sledu, že to člověk ani nestíhá sledovat a přemýšlet nad tím. Asi bych nevybíral, je to hodně relativní."

Jaký teda byl uplynulý rok Petra Čecha?
"Hned na začátku roku se mi narodila dcera Adélka, to byla velká událost. Chelsea se pak podařilo po špatném začátku sezony projít až do finále Ligy mistrů, kde jsme byli jednu penaltu od vítězství. Pak je tu samozřejmě mistrovství Evropy, které bylo stinnou stránkou. Vesměs to byl pozitivní rok, bohužel ale nepřinesl žádnou trofej."

Co udělat pro to, abyste příští rok vítězství obhájil?
"Klíčem je podávat celý rok dobré výkony. Fotbal je ale týmová hra, takže záleží i jak se daří ostatním. Pak má člověk šanci takovou anketu vyhrát. Záležet bude i na tom, jakou budou mít sezonu ostatní, třeba Milan Baroš, který sází v Galatasarayi jeden gól za druhým."

Legendární gólman Ivo Viktor vyhrál prestižní anketu pětkrát, cítíte se na to ho vyrovnat?
"Uvidíme, já budu rád, když si udržím svoji výkonnost. Je to ale anketa, kde se volí i subjektivně a to já neovlivním."

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud