16. dubna 2009 • 13:30

Hašek jako Obama

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Výzva deníku Sport Zvolte fotbalovou vládu běží třetím dnem a jedno poselství z ní vyčnívá vysoko nad ostatní: více než čtyři pětiny hlasujících chtějí, aby českému fotbalu vládl Ivan Hašek.



Jeho případný nástup do čela svazu snese srovnání s příchodem Baracka Obamy do úřadu amerického prezidenta. Současný kouč dubajského Al Ahlí však zatím svou kandidaturu neoznámil.



Pokud by záleželo na čtenářích deníku Sport a divácích TV Nova, která se na akci podílí, o příštím strahovském vládci by nebylo pochyb.

Zvolte novou fotbalovou vládu, hlasujte ZDE »


Pětačtyřicetiletý Ivan Hašek zatím obdržel téměř 85 procent hlasů. Jeho konkurenti se s velkým odstupem dělí o zbytek.



Názor lidu souzní i s vůlí většiny osobností českého fotbalu. „Ta procenta mě vůbec nepřekvapují, protože lidé se po událostech, které fotbalu výslovně škodily, obracejí k osobě, k níž mají důvěru,“ říká legenda Josef Masopust.

S tím souhlasí rovněž Ladislav Báča, ředitel Ogilvy Group a expert na komunikaci a PR. „Příští předseda musí mít v téhle chvíli a v téhle situaci dvě vlastnosti – zaprvé respektované jméno, které se těší důvěře veřejnosti, a zadruhé akceschopnost. To znamená, že musí přijít s jasným, jednoznačným a jednoduchým programem. V něm musí třeba v pěti bodech formulovat, čeho a jak chce dosáhnout,“ tvrdí Báča.

Podle něj by se takový program směle mohl nazývat záchranný plán. „Protože nyní vlastně o záchranu českého fotbalu jde,“ vysvětluje.

Lidé sice možná očekávají od Haška v případě jeho zvolení zázraky, ale Báča to nevidí jako potíž. „Jde o to, jak se chopí vlády. Říká se tomu manage expectations, neboli schopnost uřídit očekávání. Musí jasně sdělit, co je možné udělat hned, co za rok a co ještě později,“ říká expert na komunikaci.

„Má šanci uvést se podobným projevem jako Václav Havel při svém prvním prezidentském projevu v roce 1990: říct, že náš fotbal nevzkvétá,“ doplňuje.

Srovnání se nabízí také s dalším vrcholným politikem – současným americkým prezidentem Barackem Obamou. „Určité paralely tam jistě jsou,“ souhlasí Báča. „Dlouhodobá nespokojenost, malá popularita předchozího vůdce, příchod krize v době volby, to všechno je stejné.“

Předsedu svazu ovšem na rozdíl od amerického prezidenta nevolí lid, nýbrž fotbalová valná hromada. I tak má Hašek mnohem větší šance než před čtyřmi lety, kdy prohrál boj s Pavlem Mokrým.

Jenže svůj záměr stát hlavou českého fotbalu zatím neoznámil. „Rozhodnu se koncem května,“ řekl minulý týden Sportu.

Zatím jediným oficiálním kandidátem na lídra ČMFS tak zůstává současný žižkovský prezident Luděk Vinš. Ten je v hlasování zatím na druhém místě, ovšem s odstupem 65 procent na Haška.

Co na dosavadní výsledky říká? „Říkám na to, že se mi anketa líbí, pro fanoušky je to možnost, jak vyjádřit názor. Nicméně skutečnost je zatím taková, že jediný, kdo řekl, že má chuť a odvahu českému fotbalu v současné tíživé situaci pomoci, jsem já. Vnímám, že fanoušci preferují Ivana Haška, ale pokud chce někdo vyhrát fotbalový zápas, musí k němu nastoupit,“ povídá Vinš, který je v případě svého zvolení připraven nabídnout Haškovi místo reprezentačního trenéra. Na stejné pozici by Haška nejraději viděl i Masopust. „Chtěl bych ho jako předsedu i kouče. Ale to nejde,“ uznává.

„Varianta Vinš“, tedy zabezpečený podnikatel v čele svazu, je ve světě obvyklejší. Bývalých hráčů či trenérů ve vedení fotbalu po světě moc nechodí. Výjimkou je například Savičevič v Černé Hoře, Michajlov v Bulharsku či Lato v Polsku.

Lato, rekordman v počtu polských reprezentačních startů, vede tamější fotbal od loňského listopadu. „Příliš krátká doba na to, aby se hodnotily výsledky,“ říká novinář Marek Wawrzynowski z listu Przeglad Sportowy.

„Ovšem jeho popularita není taková. Lidé ho úplně neuznávají. Dokonce leckdo říká, že není intelektuálně na výši, ale podle mě hloupý není.“
Haškova reputace mezi lidem je však každopádně nepoměrně vyšší. Bude to stačit na místo předsedy ČMFS?

To se český fotbal dozví nejdříve na valné hromadě 27. června.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud