26. května 2009 • 15:45

Forlán blízko Zlaté kopačce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uruquayský fotbalista Diego Forlán má na dosah již druhý zisk Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce evropských ligových soutěží. Útočník Atlétika Madrid v této sezoně dal již 31 gólů a před závěrečným kolem má náskok 3,5 bodu před druhým Markem Jankem ze Salcburku.



Tomu sice chybí jediná trefa k dosažení čtyřicítky vstřelených branek, ale v rakouské lize jsou góly zhodnocovány koeficientem 1,5, zatímco ve španělské soutěži se podobně jako v dalších elitních ligách násobí góly pro potřeby žebříčku dvěma.

O prestižní cenu, kterou Forlán získal již v roce 2005 spolu s Thierrym Henrym za 25 gólů, ho mohou připravit již jen dva soupeři. Janko by však k posunu na první místo musel v závěrečném kole rakouské ligy vstřelit hattrick Altachu, Samuelu Eto'ovi z Barcelony by stačily dva zásahy do sítě La Coruni, aby se Forlánovi vyrovnal.

To vše v případě, že Forlán nepřidá další gól v duelu s Almeríí.Spoluhráč českého stopera Tomáše Ujfalušiho si na zisk Zlaté kopačky zadělal především v jarní části sezony, kdy v posledních 16 zápasech zamířil přesně hned devatenáctkrát. Z toho osm branek dal v závěrečných čtyřech kolech.

Mezi nejlepší kanonýry Evropy se dostal i český útočník Milan Baroš, který v turecké lize za Galatasaray nastřílel 20 gólů. V celkové tabulce mu to však vinou horšího koeficientu turecké ligy stačí na celkové 35. místo, o které se dělí mimo jiné s Brazilcem Kaká z AC Milán.

Tabulka:

Pořadí Hráč Klub Góly Body

1. Forlán Atlético Madrid
2. Janko Salcburk
3. Eto'o Barcelona
4. Grafite Wolfsburg
5. Džeko Wolfsburg
6. Villa Valencie
7. Gomez Stuttgart
8 Gignac Toulouse
9. Messi Barcelona
10. Di Vaio Boloňa
11. Ibrahimovic Inter
...35. Baroš Galatasaray

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud