28. října 2009 • 14:57

Prasečí chřipka pohltila sport!

Autor: pj, spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nakažení sportovci, odložené zápasy, karanténa a nepokoje v ulicích. To jsou důsledky prasečí chřipky, která skolila hned několik sportovců. Úspěšně se vyléčil hokejista Ladislav Šmíd. O své zdraví se ale nyní bojí fotbalový brankář Petr Čech.



Říkejte ji prasečí nebo nová chřipka. Ale je jasné, že sport je v ohrožení. Nebezpečný vir kosí hokejisty i fotbalisty. Čeští sportovci nejsou výjimkou.

V Anglii se ani v posledních dnech nemluví o ničem jiném. Tamější hygienici doporučili fotbalistům, aby přestali plivat na trávník během zápasů a tréninků. Prý se tímto vyhnou nákaze.

S radou ale přispěchali pozdě. V Blackburnu to nestihli. V sobotu se museli obejít bez dvou hráčů Davida Dunna a Christophera Samby. Navíc po zápase s Chelsea (0:5) klub přiznal, že prasečí chřipka napadla další hráče.

Nakazil se Čech?

Petr ČechFoto ČTK

Podle různých spekulací je možné, že se chorobou mohli nakazit i fotbalisté Chelsea, mezi než patří český reprezentant Petr Čech. Ten sice zůstává v klidu, ale varování kouče Blackburnu Sama Allardyce musel vzít v potaz.

„Je pravděpodobné, že se virem H1N1 nakazili i hráči nebo realizační tým Chelsea. O tom nemám pochybnosti,“ prohlásil Allardyce, který odmítl případnou vinu, jestliže by se jeho slova potvrdila. „Informovali jsme už před zápasem, že máme nakažené dva hráče. Volali jsme také do Chelsea,“ řekl.

Blackburn podle středečního tiskového prohlášení již má celou situaci pod kontrolou. A věří, že se všichni nakažení fotbalisté v brzké době uzdraví.

V týmu Chelsea se prasečí chřipka zatím neobjevila. Podle odborníku, kteří se nebezpečné nákaze věnují, se ani tak nestane. Na hřišti je prý nemožné, aby se soupeři navzájem nakazili. Riziko je pouze v případě, pokud fotbalisté sdílejí jednu kabinu a přichází do dennodenního kontaktu.

Chelsea se proto bez emocí chystá k dnešnímu pohárovému utkání s Boltonem, ve kterém ovšem prasečí chřipka rovněž vypukla! Klub přiznal čtyři nakažené hráče a jednoho zaměstnance.

„Podle lékařů je nemožné, aby se fotbalisté nakazili během zápasu, takže budeme normálně hrát,“ řekl trenér Boltonu Gary Megson. Kouč Blackburnu Allardyce mu oponuje a nabádá k odložení zápasu.

Odklad vyvolal bitku chuligánů

Stejně tak učinili ve Francii, když se nakazili fotbalisté Monaka a Paris SG. Pařížský celek přišel o Giulyho, Sakha a Clementa a v současné době je v karanténě.

O tomto víkendu tak nemohl sehrál ligové utkání s Marseille, jež nakonec bylo odloženo. Rozhodnutí vedení soutěže však vyvolalo řeže mezi chuligány obou táborů. Policie použila nespočet slzného plynu a k uklidnění atmosféry v historickém centru Marseille potřebovala několik hodin.

Zraněno bylo deset fanoušků a deset policistů. Jeden z nich dokonce podstoupil operaci nohy. Dalších osmnáct chuligánů bylo zatčeno. Policie označila za viníka nepokojů vedení francouzské ligy. Prý mohlo o odložení zápasu rozhodnout o den dříve, díky čemuž by fanoušci Paris SG zůstali doma.

Příznaky prasečí chřipky má nově i deset fotbalistů španělského klubu Betisu Sevilla. „V úterý jsme jim udělali testy. Příznaky odpovídají viru H1N1, ale musíme počkat 48 hodin na výsledky,“ uvedl lékař Tomas Calero.

Onemocněl i hokejista Šmíd

ŠmídFoto ČTK

Prasečí chřipkou se nakazili i někteří hokejisté. Příznaky mělo hned několik hráčů zámořské NHL. Už včera slovenská agentura TASR informovala o nemoci Petera Budaje. „Nesmí chodit ani do haly, aby někoho nenakazil,“ uvedl jeho spoluhráč z Colorada Milan Hejduk.

Budajův otec ale vyvrátil, že se jednalo o H1N1. „Byla to jen běžná chřipka. Virus prasečí chřipky se nepotvrdil. Američané jen v současné době každé onemocnění pečlivě monitorují. A tak zůstal pět dní doma. Momentálně se cítí dobře, běhá a připravuje se s hráči, kteří neodcestovali na sérii zápasů venku,“ řekl.

Tato zpráva však fanoušky NHL uklidnila jen na pár hodin. V noci totiž Edmonton přiznal, že prasečí chřipku měl v těle také český obránce Ladislav Šmíd. Ten už ale je naštěstí zdráv, což potvrzuje i fakt, že hraje. Díky rychlému léčení se prasečí chřipky zbavil před pár dny a v noci na dnešek se shodou okolností postavil proti Budajově Coloradu, které vyhrálo 3:0.

Šmíd byl jediným nakaženým hráčem v týmu Edmontonu. Ostatní hokejisté, kteří nemohli hrát, onemocněli klasickou chřipkou. Týmový lékař Dhiren Naidu apeluje na to, aby si všichni častěji umývali ruce a citlivě vnímali jakékoliv příznaky.

V českých sportovních klubech se prasečí chřipka neobjevila. Ale do země již dorazila. Naposledy se nakazilo 15 lidí (z toho 2 učitelé) z českobudějovického gymnázia, kteří si přivezli vir ze studijního pobytu v Německu.

V Karlových Varech dokonce na prasečí chřipku zemřela mladá žena, která měla srdeční potíže. Ve vážném stavu leží ještě jeden muž. Celkově onemocnělo v Česku již přes 300 lidí.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud