Karel Häring
3. srpna 2010 • 12:00

Martin Zeman: Talent se zamotanou hlavou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někteří hráči zvládli zápas odpovídajícím způsobem, někteří ne. Z toho vyvodíme důsledky. To jsou slova generálního sportovního manažera Sparty Jozefa Chovance po prohře v Českých Budějovicích (0:1). Koho by se mohla jeho výhrůžka týkat? Martin Zeman patří k favoritům...



Mladík s vynikající levačkou a precizními standardními situacemi. Ale taky kluk, kterému chybí chuť na sobě tvrdě pracovat a jemuž se po slibném úvodu ve Spartě zamotala hlava. To je Martin Zeman. Mnoho dalších šancí v týmu mistra už nemusí dostat.

Po nedělní porážce s Českými Budějovicemi Jozef Chovanec jmenoval jednoho hráče, který se podílel na obdržené brance. „Byla taktická chyba na levé straně, hlavně od Martina Zemana, který se vykašlal na svůj prostor. Balon odtud přišel dvakrát nebo třikrát za sebou.“


Tohle nebyla jen ojedinělá kritika. Chovanec tím vyslal jasný signál, že si u něj jednadvacetiletý záložník znovu uškodil a místo v základní sestavě se mu vzdaluje. Přitom to před časem vypadalo, že by díky němu mohla Sparta vyřešit dlouholetý problém na levé straně zálohy.

Rodák z Tábora debutoval za Letenské na podzim 2007, v osmnácti letech ještě za trenéra Michala Bílka. Když poprvé nastoupil od začátku (3. start), vstřelil svůj premiérový gól. Postupně dostával více šancí místo nevýrazného Miroslava Matušoviče a na jaře 2009 se stal členem základní sestavy.

Zeman se trefil nádherně.Foto Pavel Mazáč (Sport)

„Flek“ si udržel i pro podzimní část, jenže letos na jaře o místo přišel, jednou dokonce nastoupil i za rezervu. Trenéři, ať už ve Spartě nebo v mládežnických reprezentačních výběrech, mu vytýkali špatné bránění. „Martin je na práci dozadu háklivý,“ řekl Martin Hašek, první trenér Sparty, před časem v magazínu Hattrick.

Druhým důvodem, proč se v průběhu jara neobjevil mezi úvodní jedenáctkou ani jednou, je jeho přístup. Není to bůhvíjaký dříč. A když se mu něco nelíbí, dává to najevo. „Odsekává. Je to prototyp současného mladého fotbalisty,“ doplnil tehdy Hašek.

Brzkou šanci, kterou v nejslavnějším českém klubu dostal, Zeman ne zcela ustál. „Jeho levačka i standardky jsou vynikající, kdyby byl ještě odvážnější, neměl by problém nastupovat v základu. Je to ale mladý kluk. U nich je to tak, že ne každý to unese. Zemák s tím měl trošku problém, musí si to hlavně srovnat v hlavě,“ uvedl diplomaticky po zisku titulu brankář Jaromír Blažek v představení sparťanské kabiny.

Příklad? Loni na podzim si Zeman pořídil luxusní auto, Aston Martin. Prý jej koupil od kamaráda za výbornou cenu. Jenže dlouho si nezajezdil. Když v říjnu zasypal Česko sníh, naboural ho.

Martin Zeman stíhá míč společně se Svetoslavem PetrovemFoto Barbora Reichová SPORT

Chovanec jej během letního soustředění ještě hájil. „Že si koupil auto, na tom není nic špatného. Okolí ho za to vnímá jako frajera. Ale kdyby byl člověk v jeho kůži, nekoupil by si hezčí věc? Ovšem musí to být v souladu s prací. Aby plnil to, na čem se domluvíme. Pokud ne, má průšvih.“

Po neděli platí druhá varianta. A teď musí hodně zabrat, aby trenéry přesvědčil. Byla by škoda, kdyby zapadl. Rychlík s vynikající levačkou má nesporný talent, k titulu přispěl čtyřmi gólovými asistencemi. V jarním duelu s Plzní přišel do hry na poslední půlhodinu a v 87. minutě vyslal centr, z něhož Kucka vstřelil vedoucí gól na 2:1. To je druhá Zemanova tvář. Ukáže ji ještě ve Spartě?

Zeman se trefil nádherně.
Zeman se trefil nádherně.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud