Pavel Hartman
16. srpna 2010 • 05:00

Bitva se blíží. Sparta se chystá na Žilinu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už jen dnes poslední tréninky a jde se na to! Sparta i Žilina finišují v přípravě na zítřejší výkop (20.45, PP ČT 4) dvojdílného souboje o postup do základní části Ligy mistrů. Od soboty je jasné, že záložník Marek Matějovský oba duely kvůli disciplinárnímu trestu vynechá. Druhý „červený hříšník“ z Poznaně Libor Sionko však stihne, podobně jako Bony Wilfried, aspoň odvetu. Špatná, nebo dobrá zpráva pro Letnou?



Na verdikt z centrály UEFA čekali všichni na Letné netrpělivě už od čtvrtka, ovšem dozvěděli se ho až o dva dny později.

Matějovský – stop na 3 zápasy. Sionko – stop na 1 utkání. Wilfried – totéž, což už se však vědělo předem.


„Je to jednoznačně dobrá zpráva,“ zdůraznil za klub AC Sparta Praha tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

Fotbalovou terminologií řečeno: Víc u disciplinární komise evropské federace uhrát nešlo. Matějovský nemohl za úder loktem očekávat menší sankci. Zato Sionko, který v Poznani zbytečně dohrával souboj ostrým „šlapákem“, mohl dopadnout u tribunálu hůř.

Gratulace šťastnému střelci.Foto Pavel Mazáč (Sport)
„Je to minimum, které mohl obdržet. Spíš se čekalo, že by ho mohla postihnout i horší sazba,“ glosoval to expert Vladimír Táborský.

Na Letné o téhle hrozbě věděli. Proto vedení podniklo v předstihu preventivní kroky. Do sídla UEFA poslalo vlastní televizní záběry inkriminovaného Sionkova hloupého faulu. Aby si povolaní mohli vše zkonfrontovat se zprávou delegáta poznaňského zápasu, neboť samotné popsání zákroku by nejspíš volalo po rozměrnějším „flastru“. Jenže obhajoba z Letné zabrala, a tak byl ostrý kraj Sionko zachráněn pro druhý a rozhodující střet se Žilinou.

Jde o sparťanské plus. „Sionko je zvyklý zápasy odmakat. Je aktivní, a když se mu daří, je pro mužstvo přínosem,“ shrnul Táborský.

Sparťanské generalitě vyšla také prognóza v případě Matějovského. Tušila, že jeho čin se jen sotva vejde pod dvojzápasovou hranici, proto si hostováním „last minute“ zajistila náhradu kus za kus. Z Teplic kvapem přivedla Štěpána Vachouška. Ten v pátek absolvoval vítěznou premiéru v Příbrami (1:0), ovšem výkonem si neřekl o pochvalu.

„V úterý může jen příjemně překvapit,“ poznamenal Táborský. „A kdyby hrál Vachoušek proti Žilině jen jako Matějovský v dosavadních utkáních za Spartu, tak by to nebylo dobré. Musí hrát líp,“ upozornil.

Sparťané v čele s Bonym Wilfriedem děkují fanouškům po výhře nad BaníkemFoto Michal Beránek (Sport)
Nejcitlivější ovšem bude ztráta Bonyho Wilfrieda. „To bude hodně bolet,“ předpověděl Táborský. „Wilfried je v pohodě. Navíc platí za nejlepšího střelce nejen Sparty, ale celé ligy,“ dodal.

Že by šance pro probuzení Miloše Lačného? Mladý slovenský útočník dorazil před startem jara do Sparty z Ružomberku s pověstí bombarďáka, ale dosud mu patří jen pozice náhradníka.

„O tom, kdo nastoupí za Bonyho, už mám jasno. A teď jsou dvě možnosti. Buďto si to jméno nechám pro sebe. Anebo vám jedno řeknu. Ale nebude to ten hráč, který nastoupí,“ laškoval po jednobrankové výhře v Příbrami generální sportovní manažer Sparty Jozef Chovanec. Nakonec neřekl nic.

Velké tajemství potrvá už jen do zítřka.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud