26. srpna 2010 • 23:00

Sparta chystá čistku. Zbaví se Řepky?

Autor: pj, luk, Krou
Vstoupit do diskuse
24
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Blamáž v předkole Ligy mistrů s Žilinou vyvolala obrovskou sparťanskou bouři. Fanoušci i experti volají po změnách, měly by se prý týkat i hráčů. Něco takového řekli naplno bývalí sparťané Martin Frýdek s Lukášem Zelenkou, nepřímo to připustil žilinský kouč Pavel Hapal, možnou čistku dokonce naznačil i Jozef Chovanec.



Sparta ještě před pár týdny snila o rozkošné sezoně, los jí do závěrečného předkola Ligy mistrů přisoudil porazitelnou Žilinu. Jenže teď je všechno v troskách, místo parády má klub ostudu. Kdo to má odnést? Podle mnoha hlasů by měl po vyřazení se Žilinou nastat v kabině Sparty pořádný uragán.

„Tahle Sparta, to je tým bez duše,“ řekl pro iSport.cz třeba vicemistr Evropy z roku 1996 Martin Frýdek. „Nastává čas, kdy Sparta musí dát šanci mladým klukům. Těm, kteří to na hřišti aspoň odjezdí.“

Zachmuřený Jozef Chovanec sleduje porážku svého týmuFoto Pavel Mazáč (Sport)

Jiný bývalý sparťan Lukáš Zelenka byl po prvním duelu s Žilinou ještě ostřejší. „Hned několik hráčů, kteří se v tomhle utkání objevili, do Sparty vůbec nepatří. Nemají tam co dělat.“

Slovenský mistr českého šampiona jednoznačně předčil. Kdyby se Sparta mohla vymlouvat na smůlu nebo výhradně na rozsáhlou marodku a vykartované opory, byla by to jiná.

Jenže pro klub s takovými ambicemi je cokoliv z toho jen vetché alibi. Že by se mělo několik hráčů z kádru se Spartou rozloučit, vlastně nepřímo naznačil i kouč týmu, jenž pražské mužstvo vyřadil.

„Za Spartu by neměli hrát průměrní hráči,“ řekl žilinský trenér Pavel Hapal v online rozhovoru se čtenáři iSport.cz.

Ba co víc – několik hodin po jeho slovech mluvil o možných hráčských změnách ve Spartě i trenér a generální sportovní manažer Chovanec. Na tiskové konferenci po návratu ze Slovenska se ostře - byť neadresně - pustil do fotbalistů, kteří mají podle jeho názoru příliš laxní přístup.

„Musíme si říct, jestli někteří hráči mají vůbec chuť dál zůstat mezi námi,“ láteřil. „Poznáte je snadno – podle vyhaslých očí, podle jejich reakcí. Mou největší chybou bylo, že jsme na některé hráče nebyli tak agresivní, jak byli oni agresivní k nám svým výkonem na hřišti.“

Kdo by měl ze Sparty odejít podle vás? Hlasujte v anketě vpravo nahoře!

Kandidáti na vyhazov ze Sparty
1. Tomáš Řepka
Různé hříchy se táhnou s Řepkou dlouhá léta, ale letos začaly gradovat. Je nedisciplinovaný, nevypočitatelný a nespolehlivý ve smyslu, že trenéři nevědí, zda vůbec dohraje zápas. Řepka neřekne, proč se chová takhle a takhle, raději to v sobě dusí. Přitom důvod je zřejmě lidský. Šušká se, že má rodinné problémy a málokdy vídá své děti. Pro klub není dobré, když mu jeho fotbalové prohřešky toleruje. Jak se pak zachovají ostatní hráči? Buď mají pocit, že Řepkovi se na rozdíl od nich nic nestane, anebo začnou dělat to samé. Řepka rozhodně není příkladem pro začínající fotbalisty – alespoň ne pliváním, vodkou a automaty.
Názor iSport.cz; měl by ve Spartě zůstat? NE
Gólman Blažek se zlobí na Tomáše ŘepkuFoto Pavel Mazáč (Sport)


2. Jaromír Blažek
Patří ke skupině tzv. „starších“. Tedy hráčů, kteří příliš nevycházejí s mladíky a cizinci. Mají svůj svět. Dělají všechno podle sebe. A myslí si, že nejlépe, jak to jen jde. Ne náhodou Blažek patří k těm, kteří v kabině dělají dusno. V minulosti poštval tým proti trenérům Jaroslavu Hřebíkovi a Vítězslavu Lavičkovi, jenž si dovolil stavět Matúše Kozáčika. Blažek je zkrátka typ člověka, který se nerad smiřuje s jiným názorem. A sportovní stránka? Ve čtvrtém předkole proti Žilině nese díl viny na všech třech inkasovaných brankách.
Názor iSport.cz; měl by ve Spartě zůstat? NE

3. Štěpán Vachoušek
Sparta si ho vybrala, aby nahradil Marka Matějovského. Jenže sportovně selhal. Je pomalý, nedůrazný, kazí přihrávky, ztrácí míče... A když po něm Martin Hašek chce, aby se v rychlosti přesunul na druhou stranu hřiště, tak vyklusává, protože nemůže. Jeho příchod se letenskému klubu hrubě nepovedl. A je patrné, že se v zimě vrátí bez fanfár do Teplic. Možná i dřív.
Názor iSport.cz; měl by ve Spartě zůstat? NE
Štěpánek Vachoušek se sbírá ze zeměFoto Michal Beránek (Sport)


4. Martin Zeman
Z dříve pokorného a talentovaného hocha se stala rozmazlená primadona. Sláva mu stoupla do hlavy možná kvůli vysokému platu, za který si pořídil luxusní fáro Aston Martin. Za pár měsíců ho naboural. Nebo asi ze spekulací, podle kterých ho chtěl Real Madrid. Když Chovanec s Haškem zjistili, že na sobě nepracuje, přestali ho stavět. Párkrát ho dokonce vyrazili z tréninku. Ale Zeman se nezměnil. Chovance seřval jako malého kluka a pak naštvaně praštil rozlišovákem. Takhle se profesionál nechová. Trenérům potlesk za to, že se ho nebáli vyřadit z A-týmu.
Názor iSport.cz; měl by ve Spartě zůstat? NE

5. Libor Sionko
S přibývajícím věkem rostou zkušenosti a zbavujete se nervozity, říká se. To však neplatí u Libora Sionka. Ten umí zahrát bravurně a v naprosté pohodě, jen pokud není on sám pod tlakem. V Žilině to ostatně potvrdil. Když se náhle ocitl ve vyložené šanci, tak selhal. Ba dokonce netrefil branku. Prostě se ukopl. Pak už ho u míče vidět nebylo. Ke všemu se nechal nesmyslně vyloučit v Poznani. A to v době, kdy měla Sparta postup v kapse. Svým oslabením v prvním zápase chyběl a nepřímo se podílel na prohře 0:2. Na druhé straně Sionko patří k hráčům, kteří se snaží, dřou a pracují pro tým. A takové Sparta potřebuje.
Názor iSport.cz; měl by ve Spartě zůstat? ANO

6. Marek Matějovský
Přišel, aby vykopal Ligu mistrů. Jenže v klíčových bitvách chyběl. Kvůli své hlouposti dostal červenou kartu. V Poznani se za příznivého stavu nechal vyprovokovat a soupeře udeřil loktem do hrudi. To znamenalo stop na tři zápasy. Přitom Sparta na něj chtěla spoléhat. Měl být špílmachrem. Stál velké miliony. A stejně jí do Ligy mistrů nepomohl. Jeho náhrada (Štěpán Vachoušek) vyhořela.
Názor iSport.cz; měl by ve Spartě zůstat? ANO, ale musí zlepšit disciplínu

7. Manuel Pamič
Chorvatský fotbalista má problémy s rychlonohými fotbalisty. Jestliže se soupeř chce probíjet před branku po pravé straně, levá strana sparťanské obrany poměrně často hoří. V Žilině Pamič zklamal. Emil Rilke si s ním pohrával jako s žáčkem a přes jeho stranu se zrodila gólová situace. Pamič neměl Rilkemu průnik dovolit, takže inkasovaná branka jde i na jeho vrub. Základní sestavu má však momentálně jistou, protože druhým levým obráncem je Jan Krob, kterému Chovanec příliš nedůvěřuje. Staví ho jen v případě nouze. Pamičova nejsilnější stránka? Dobrá výdrž. Díky ní může často po křídle podporovat útok, což je pro moderního beka velké plus. Klub by mu měl dát ještě šanci.
Názor iSport.cz; měl by ve Spartě zůstat? ANO
Liberecký Nezmar v souboji s Pamičem Liberecký Nezmar v souboji s PamičemFoto Jaroslav Legner (Sport)


8. Miloš Lačný
Na počátku roku si všichni ve Spartě mysleli, že přichází nový Horst Siegl. Kanonýr, který pravidelně bude střílet góly. "Dlouhodobě jsme ho s trenérem Jozefem Chovancem sledovali. Byli jsme se za ním dvakrát podívat a on nás o svých nesporných kvalitách přesvědčil," řekl v lednu personální ředitel Sparty Jakub Otava s tím, že Lačného chtěl i skotský Celtic. Jak je na tom po půl roce? Má problém probojovat se do základní sestavy. A když nastoupí, tak jen díky zraněním důležitějších postav. Sám Chovanec o něm mluví jako o „hráči druhého nebo třetího sledu“.
Názor iSport.cz; měl by ve Spartě zůstat? NE

9. Léonard Kweuke
Fanoušci mu vyčítají neproměněnou šanci v prvním duelu se Žilinou a domnívají se, že jeho angažmá ve Spartě nebude mít dlouhého trvání. Přitom je silovým hráčem, který se lehce nenechá obrat o balon. Bonymu Wilfriedovi ze začátku také nikdo nevěřil. Brankář Blažek ho dokonce urážel v novinách. Pak si ale našel českou přítelkyni, naučil se česky a zabydlel se jak v Praze, tak v základní sestavě Sparty. Teď šlape jako hodinky. Stejný osud může potkat Kweukeho. Záleží však, zda mu český způsob života vyhovuje a jestli má trpělivost čekat z pozice druhého útočníka.
Názor iSport.cz; měl by ve Spartě zůstat? ANO, může se vykopat v nového Bonyho

10. Niklas Hoheneder
Jeho jedinou chybou jsou nevyrovnané výkony. Někdy odehraje zápas skvěle bez jediné chybičky, jindy zklame. Je to tím, že si zkrátka nevěří. Pokud k tomu dojde, nedá jedinou přesnou přihrávku, nezpracuje balon. Je zle. V Žilině zase nepokryl Ceesayho, jenž skóroval. Taky má problém se spoluhráči komunikovat, protože neumí česky. Většina fanoušků Sparty ho v oblibě nemá, ale pokud by dostal více času, získal by možná potřebné sebevědomí. Možná.
Názor iSport.cz; měl by ve Spartě zůstat? NE
Niklas Hoheneder, rakouský fobalista SpartyFoto Michal Beránek SPORT

Vstoupit do diskuse
24

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud