17. října 2010 • 12:11

Korupce u FIFA: Dva funkcionáři chtěli úplatek

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nad světovou fotbalovou federací FIFA se vznáší korupční skandál. Podle listu Sunday Times dva členové výkonného výboru nabízeli za peníze své hlasy při nadcházející volbě pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022. Hříšníky mají být Amos Adamu z Nigérie a prezident federace oceánské zóny Reynald Temarii.



Oba byli kontaktováni redaktory, kteří se vydávali za americké podnikatele. Nigerijský funkcionář požadoval na výstavbu stadionů s umělým povrchem ve své zemi 570 tisíc eur. Domnělým americkým lobbistům prý zaručil pouze to, že bude hlasovat pro USA jen v případě roku 2018, pro který nakonec americký svaz nabídku stáhl. Při volbě pořadatele na rok 2022 už údajně dal Adamu slovo někomu jinému.

Temarii chtěl na založení sportovní akademie v Aucklandu dokonce 1,6 milionu eur. Zároveň novinářům prozradil, že už mu zástupci dvou jiných kandidátských zemí nabízeli 10 až 12 milionů dolarů pro Oceánskou fotbalovou konfederaci.

Prezident FIFA Joseph S. Blatter.
Prezident FIFA Joseph S. Blatter.


Novináři ze Sunday Times uvedli, že se před kontaktováním funkcionářů informovali u jiných členů vedení FIFA, jak velký úplatek by byl vhodný. Člen komise rozhodčích Amadou Diakite údajně navrhl milion dolarů, šéf odvolací komise Slim Alúlú doporučil částku milion liber každému.

FIFA oznámila, že se nařčením začne okamžitě zabývat, a jakmile bude znát výsledky šetření, rozhodne o dalších krocích. Od aféry se ihned už distancovali zástupci organizačního výboru americké kandidatury.

Adamu a Temarii jsou členy čtyřiadvacetičlenného výboru, který se začátkem prosince sejde v Curychu k volbě dvou pořadatelů MS. Pro rok 2018 se bude vybírat ze čtyř evropských kandidatur, o čtyři roky později bude závěrečný turnaj buď v USA, Austrálii, Kataru, Japonsku nebo Koreji.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud