10. listopadu 2010 • 12:00

Manželka Enkeho: Bojuje s démony, kteří ho zabili!

Autor: Pavel Skořepa
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má těžký život, ale nezabalila ho jako její manžel - bývalý gólman německé reprezentace Robert Enke (†32). Dnes je to přesně rok, kdy skočil pod jedoucí vlak a spáchal sebevraždu. Sužovaly ho deprese, které se nakonec ukázaly mocnější než on sám.



Blesk.cz

Jeho manželka Teresa (34) ale zůstala silná a rozhodla se proti zákeřné nemoci bojovat! Založila Enkeho nadaci, jenž pomáhá dětem i fotbalistům překonat démony vyvolávající úzkost a strach.

Jiří Štajner nese rakev zesnulého brankáře Enkeho.Foto ČTK/AP


Fotbalový svět se před rokem ponořil do obrovského smutku a utrpení. Tragická smrt jednoho z nejlepších německých gólmanů šokovala snad každého. Nejvíce to ale odnesla manželka Teresa. Když se hrůznou zprávu dozvěděla, zhroutila se. Enke si svoji smrt naplánoval a v dopise na rozloučenou se za ni své milované ženě omluvil.



Po roce, během kterého založila nadaci na podporu pro lepší vzdělání a léčbu lidí trpících depresemi, se Teresa cítí lépe. „Tahle práce mi pomáhá. Pořád se něco děje. Lidé mi často píší a ptají se na můj život. Baví mě s nimi komunikovat,“ řekla Teresa, která je předsedkyní nadace.

Terese Enkeová na tiskové konferenciFoto ČTK/AP


Práce její život naplňuje, ale ještě větší porci zábavy a radovánek prožívá s dcerkou Leilou, kterou s Robertem adoptovali pár měsíců před Robertovou smrtí. Nedávno se mohla zbláznit štěstím, když se po špatných zprávách dozvěděla konečně i jednu dobrou. Opatrovnický soud jí po téměř roce papírově posvětil svěření devatenáctiměsíční holčičky do vlastní péče.


Na bývalého brankáře nezapomněli ani v »jeho« městě. Vedení hannoverské radnice totiž jedná s klubem i vdovou Teresou o tom, která ulice v blízkosti stadionu ponese Enkeho jméno. Konkrétní řešení padne dnes - tedy v den prvního výročí smrti při vzpomínkovém aktu.

Teresa Enkeová popisuje důvody sebevraždy svého manžela
Teresa Enkeová popisuje důvody sebevraždy svého manžela


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud