Jan Denemark
6. března 2022 • 13:10

Továrny na talenty v potížích. Mladí chtějí z Česka zmizet, míní šampion

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Souboj Litvínova s Kladnem v juniorské extralize. Zatímco v dobách minulých by šlo o střetnutí dvou historicky nejúspěšnějších líhní tuzemských nadějí, dnes je situace naprosto opačná. Kladno coby beznadějně poslední tým tabulky najisto sestupuje a ročník už jen dohrává. Litvínov bojuje alespoň o vstupenku do baráže, i proto oslavil na konci února výhru 4:3 v nájezdech, avšak stále hrozí, že nástupci Ivana Hlinky nadobro zmizí z extraligové juniorské mapy. V zamčené části článku najdete i rozhovor s kladenským trenérem a bývalým úspěšným obráncem Liborem Procházkou.



Na vchod do haly bylo třeba se zeptat okolo stojících dělníků. Po nalezení dveří na vás v provizorní tréninkové hale vedle hlavní arény, která prochází rekonstrukcí, dýchla atmosféra, která jako by sama připomínala dávné úspěchy. Lety opotřebované vybavení vnitřku stadionu okamžitě připomene staré časy.

Hráči při příchodu na led chodí okolo kiosku, odkud se line vůně párků, klobás a bramboráků, dvířka na plochu si musejí otevřít a zavřít sami. Okolo postává jen několik vymrzlých rodičů a rodinných příslušníků. O nic už zde, z pohledu bodů, nejde. Tedy, Kladnu. Litvínov hraje o přežití, chce se vyhnout přímému sestupu. Tak vypadá utkání juniorských mladíků.

Změna pravidel ze strany Českého hokeje zajistila tolik žádané zúžení juniorské soutěže. Dolů padá přímo pět mužstev, šestý může sestoupit později z baráže. S tímhle jít do sezony v osmnácti nebo devatenácti letech není nic snadného.

„Je to hrozný rok, těžký na hlavu. Tím spíš, jak se minulý rok vůbec nehrálo, tak je to strašně těžké. Přišli sem mladí, kteří juniorský hokej ještě nikdy nehráli. Já tu jsem poslední rok. Bylo ve mně, že bych to moc chtěl udržet, ale je to špatné. Hrozně smutné. Celý kladenský hokej, dorosty a juniorky hrály vždy o nejvyšší příčky a najednou se to takhle pokazilo a sestupujeme,“ vyprávěl po prohře kapitán mladých Rytířů Ladislav Funk.

Zápasy juniorů Kladna s Litvínovem jsou už dnes jen odleskem bývalé slávy tradičních hokejových líhní
Zápasy juniorů Kladna s Litvínovem jsou už dnes jen odleskem bývalé slávy tradičních hokejových líhní

Jeho tým vyhrál v celé základní části pouhé čtyři zápasy z osmatřiceti. Bylo dlouho dopředu jasné, že právě na kladenské mladíky dopadne neúprosná realita probíhajícího ročníku nejtvrději. Před sezonou jim odešli hokejisté z prvních dvou formací, další pak prchli v polovině sezony. I samotné počty hráčů v souboji s Litvínovem byly výmluvné. Na kladenské lavičce sedělo dvanáct hráčů, na té litvínovské o pět víc.

„Je to dost těžké. Trenéři se snažili sehnat někoho jiného, ale nevyšlo to. Oni se na nás vykašlali, nechali nás v tom. Zmizeli zničehonic, ani nám nic neřekli.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud