9. března 2010 • 13:50

Soud vyhlásil konkurz na Havířovskou společnost

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krajský soud v Ostravě dnes prohlásil konkurz na Havířovskou hokejovou společnost s.r.o, která zajišťovala servis pro prvoligový klub HC Havířov Panthers. Vůči firmě přihlásilo svoje pohledávky téměř 60 věřitelů v celkové výši 26,6 milionu korun.



Havířovský klub se kvůli dluhům a platební neschopnosti v lednu odhlásil z první ligy. Prohlášení konkurzu na servisní společnost, která je od začátku ledna v úpadku, ČTK potvrdila soudkyně Kateřina Holešovská.

Podle ní neexistovala jiná možnost než řešit úpadek vyhlášením konkurzu. "Dnes jsem rozhodla, že prohlašuji konkurz na Havířovskou hokejovou společnost. V tomto případě nepřipadá jako způsob řešení úpadku oddlužení, ani reorganizace, takže zbýval konkurz," vysvětlila soudkyně.

Doplnila, že nyní může insolvenční správkyně zkontrolovat účetnictví, sepsat majetek firmy a začít ho zpeněžovat. Největší hodnotu mají mít hráčská práva. Jejich prodej však může zkomplikovat spor s občanským sdružením, které dále provozuje havířovský hokejový klub. To si na ně dělá také nárok.

Mezi věřiteli, kteří se přihlásili o své peníze, jsou výrobci hokejové výstroje, finanční úřad a hráči, kterým klub dluží peníze za odměny. Jsou mezi nimi i dvě firmy a jedna fyzická osoba, které Havířovské hokejové poskytly několikamilionové půjčky.Klub více než 20 hráčům dluží v průměru kolem 100.000 korun.

Návrh na insolvenční řízení podali dva hráči, ke kterým se pak připojila i sama firma Havířovská hokejová.Insolvenční správkyně Dagmar Bařinová uvedla, že je v současné době složité říct, z jaké části budou pohledávky věřitelů nakonec uspokojeny.

Havířovské hokejové dluží deset milionů korun jedna firma, dále jsou podle správkyně majetkem společnosti hráčská práva v odhadované výši deset milionů korun a hráčská výstroj. "Ocenění bude teprve postupně zjišťováno," uvedla Bařinová.

Ta trvá na tom, že hráčská práva patří do majetku firmy, a ne občanskému sdružení. Po vyhlášení konkurzu začne zpeněžovat majetek klubu. "Správkyně může majetek zpeněžovat se souhlasem věřitelského výboru a soudu," uvedla soudkyně.

Po případném zpeněžení majetku budou uspokojováni věřitelé poměrným způsobem podle procentního podílu z celkové pohledávky, která je po firmě nárokována.

Případem krachu havířovského hokejového klubu, který kvůli platební neschopnosti v lednu odstoupil z rozehrané první ligy, se začala zabývat také policie. "Kriminalisté budou kontaktovat insolvenční správkyni a s ní budou analyzovat všechny dostupné doklady. Postupně vyslechneme všechny zainteresované," uvedla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Trestní oznámení podala pražská podnikatelka, která měla týmu dodávat dresy, ale nedostala za ně zaplaceno. Společnost, která pro mužstvo HC Havířov Panthers zajišťovala servisní činnost, přitom získala od města za posledních deset let více než 120 milionů korun.

Insolvenční správkyně upozornila, že řada finančních operací hokejové společnosti byla nestandardní a riziková. "To, že tam měli problémy, museli vědět delší dobu. Museli to pociťovat minimálně od roku 2007. Vyplývá to z účetních výkazů, z výkazů zisků a ztrát, které mi byly dány k dispozici," řekla Bařinová.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud