7. září 2011 • 15:07

Letadlo Jaroslavle se zřítilo, Rachůnek, Marek a Vašíček jsou mrtví

Autor: ČTK, spo, bke
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejem otřásá tragédie obřích rozměrů. Letoun Jak-42 s týmem ruské KHL Lokomotiv Jaroslavl na palubě se 45 lidmi se ve středu odpoledne zřítil. Nehodu přežili jen dva lidé, mezi oběťmi jsou i všichni čeští hokejisté, kteří v klubu působili: Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek. Zemřela i slovenská legenda Pavol Demitra.



Havárii přežil palubní inženýr Alexandr Sizov, který v nemocnici bojuje o život. Útočník Alexander Galimov, jehož záchranáři našli živého, podle prvních informací po převozu zemřel. Nejnovější informace však upřesnily, že je s popáleninami na 90% procentech těla v kritickém stavu, avšak stále ještě naživu.

Charterový letoun ruské společnosti Jak-Servis havaroval krátce po startu z letiště Tunošna u Jaroslavle asi 200 kilometrů severovýchodně od Moskvy.

Letoun nezvládl startovací manévr a odpoutal se od země příliš pozdě. Ruským novinářům to večer řekl dispečer jaroslavlského letiště Tunošna Arij Novik, který na kritický start letounu dohlížel.

Tým hokejistů Jaroslavle potkala neuvěřitelná tragédieFoto KHL

Podle Novika letadlo příliš dlouho na ranveji nabíralo rychlost a od země se odpoutalo později, než mělo. To se prý možná stalo hlavní příčinou neštěstí.

Podle očitých svědků z letounu zbyla "hromada ohořelého železa", úlomky trosek údajně dopadly až do vzdálenosti čtyř kilometrů od katastrofy.

Podle Novika letadlo příliš dlouho na ranveji nabíralo rychlost a od země se odpoutalo později, než mělo. To se prý možná stalo hlavní příčinou neštěstí.

"Velitel požádal o povolení ke startu, které dostal," vypověděl osmatřicetiletý Novik, který práci letového dispečera vykonává 12 let. "Pilot měl pak navázat spojení s věží v okamžiku, kdy se dostane do letové výšky 200 metrů. To už se nestalo."

Podle Novika si pilot na problémy s letadlem nestěžoval, start probíhal normálně. "Letadlo se rozjelo ke startu přesně v 16:00 moskevského času (14:00 SELČ)," pokračoval dispečer. "Spadlo doslova po minutě od startu, nebylo víc než deset metrů nad zemí. Pilot přejel bod, kdy se měl odpoutat od země, a to o několik desítek metrů. Opustil dokonce ranvej a vyjel už mimo dráhu, až odtud se pak vznesl. Po zlomku vteřiny se naklonil na levý bok a spadl."

Podle Novika sloužila v době havárie na věži letiště zesílená směna dispečerů, protože ve čtvrtek ve městě začne mezinárodní politické fórum za účasti mnoha významných hostů včetně prezidenta Dmitrije Medveděva. Očekával se proto výrazně silnější provoz.

Mezinárodní konference se mimochodem uskuteční právě ve sportovní hale Arena 2000, v níž své domácí ligové zápasy hrají hokejisté Lokomotivu.

Tento fakt je i důvodem toho, že policie halu zablokovala a nepouští dovnitř fanoušky klubu, kteří tam chtějí položit kytice květů. Podle některých médií není jisté, že se mezinárodní fórum vůbec uskuteční.

Kancelář ruského prezidenta oznámila, že Medveděv se ve čtvrtek do Jaroslavle vydá, aby tam navštívil místo letecké havárie.

Letoun havaroval dva kilometry od jaroslavlského terminálu a rozlomil se na dvě části. Přední část spadla do vod řeky Volhy a druhá zůstala na břehu.

ONLINE PŘENOS
aktualizovat stránku

20:16 KHL oficiálně potvrdila, že sezona se bude hrát podle plánu.

19:49 Podle serveru sports.ru je Alexander Galimov naživu, v seznamu obětí je 43 lidí.

19:30 Na Staroměstkém náměstí v Praze se objevují svíčky a květiny, vzpomínková akce svolaná přes facebook začne ve 21:00.

Lidé začali spontánně na Staroměstském náměstí zapalovat svíčky
Video se připravuje ...

19:13 V Jaroslavli začal smuteční pochod, v ulicích jsou tisíce lidí v dresech, s vlajkami a šálami.

Lidé pokládají květiny a svíčkyFoto EPA, Reuters, ČTK

19:07 Viktor Tichonov navrhuje, aby pro záchranu soutěže každý tým poslal do Jaroslavle jednoho hráče, aby ten tým mohl v sezoně pokračovat.

19:00 Na místě neštěstí byla zatím nalezena těla 36 mrtvých. Mezi záchranáři panují obavy, že těla dalších obětí mohl odnést proud řeky Volhy. V místě havárie bylo instalováno silné osvětlení, pátrání po obětech bude pokračovat i v noci. Těla obětí jsou převážena do jaroslavlské nemocnice.

18:35 Kondolenci do Česka poslal i ruský premiér Vladimír Putin.

18:34 Z vody už bylo vytaženo 35 těl.

18:33 "Je to nejčernější den v historii našeho sportu... Je to strašná tragédie pro světové hokejové společenství také proto, že se dotýká tolika národů... Naše myšlenky a modlitby jsou u rodin a přátel obětí," vyjádřil se ke katastrofě šéf mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel.

Záchranáři vynášejí z vody jednu z obětí tragické nehody letou Jak-42 ruské Jaroslavle
Záchranáři vynášejí z vody jednu z obětí tragické nehody letou Jak-42 ruské Jaroslavle

18:15 Na facebooku už se domluvila vzpomínková akce na zesnulé hokejisty, kdo chce, může přijít zapálit svíčku v 21:00 na Staroměstské náměstí v Praze, další akce by měla proběhnout na zimním stadionu ve Zlíně.

18:11 Někteří ruští experti usuzují, že hlavní příčinou neštěstí mohla být přetíženost letounu, v jejímž důsledku se mu po startu nepodařilo nabrat potřebnou výšku. Stroj zřejmě havaroval jen několik desítek vteřin po startu a pilot neměl možnost, jak tragédii odvrátit, soudí ruský odborník Vladimir Gerasimov.

18:10 Na místě neštěstí byla zatím nalezena těla 29 mrtvých. Mezi záchranáři panují obavy, že těla dalších obětí mohl odnést proud řeky Volhy. Takzvané černé skříňky, které obsahují záznam veškeré komunikace a všech operací posádky, záchranáři zatím nenašli.

17:50 Podle serveru Izvestia.ru Alexander Galimov zemřel. Server se odvolává na informace od záchranářů přímo z místa.

17:47 Ruské servery se přiklánějí k indiciím, podle kterých za tragédii může tachnický stav letounu. Vyšetřovatelé ale pracují i s možností, že chyboval pilot.

17:45 Podle běloruských agentur byl Ruslan Salej na palubě.

17:43 Řeka Volha už vydala 31 těl obětí této děsivé tragédie.

17:36 Podívejte se na hořící trosky letadla:

Trosky letadla, které se zřítilo krátce po startu s hokejovým týmem Lokomotiv Jaroslavl. Na palubě byli i čeští hráči
Video se připravuje ...

17:25 "Odešli skvělí hokejisti a skvělí kluci. Nejsou slova, která by mohla vyjádřit, co člověk cítí. Nedovedu si představit, že už je neuvidíme," řekl v České televizi předseda hokejového svazu Tomáš Král.

17:22 Poslední známou nehodou letounu Jak-42 se stala v květnu 2003 havárie ukrajinských aerolinek na tureckém pobřeží nedaleko černomořského přístavu Trabzon, při níž zahynulo 12 členů posádky a 62 španělských vojáků, kteří se vraceli domů ze služby v mezinárodních mírových jednotkách v Afghánistánu.

Mapa, kde se tragédie odehrála Mapa, kde se tragédie odehrálaFoto Blesk.cz

17:20 Kontinentální liga by podle prvních informací měla ve čtvrtek pokračovat, sehrají se tři zápasy.

17:10 Podle některých ruských novinářů Alexander Galimov svým zraněním podlehl, podle jiných informací je stále naživu, ale v kritickém stavu.

17:09 Tragédii se podle některých informací zřejmě vyhnul Ruslan Salej, který jako Bělorus měl čekat na své spoluhráče v Minsku.

16:57 Hokejista Galimov je po první operaci, podle dostupných informací má popáleniny na 80 procentech těla a podle doktorů nemá šanci na přežití.

16:56 Na facebooku vznikla stránka vyjadřující soustrast třem českým zesnulým hokejistům. Ve skupině je už 19 tisíc lidí. Každou minutou se přidávají další stovky a v emocích tragédii komentují.

16:53 Juniorský tým klubu Lev Poprad se rozhodl dohrát zápas s moskevským Spartakem. „Tragickou zprávu jsme se dozvěděli před zápasem, ale kluci sebrali sílu a chtějí ho odehrát na památku hokejistů Lokomotivu,“ uvedl Viktor Šalev, výkonný ředitel ruského mužstva.

16:40 Hokejista Galimov byl převezen do nemocnice a leží v komatu.

16:37 Letadlu prý měla vypršet "technická" kontrola 1. října 2011, letoun byl vyroben v roce 1993.

16:35 Z Volhy vytáhli už 26 mrtvých těl.

16:28 Ruská KHL měla odstartovat duelem loňských finalistů Mytišči - Ufa, zápas byl po 14 minutách přerušen.

16:22 "Nemám slov, protože na to se nedá nic říct. Honza Marek se mnou mluvil před 14 dnama a říkal mi, že se mu narodilo dítě. Že tam nechce být a že půjde domů, že půjde do Sparty, co na to říkám. Já mu říkám, Honzo už jsi dlouho venku to záleží jenom na tobě jak se rozhodneš. No a nakonec tam kluk zůstal," řekl radiu Impuls reprezentační kouč Alois Hadamczik.

16:21 Na pokyn ruského premiéra Vladimira Putina byl na místo havárie povolán ruský ministr dopravy Igor Levitin, prezident Dmitrij Medveděv do Jaroslavle vyslal svého zmocněnce Olega Govoruna.

16:20 Kusy letadla se prý našly 2 kilometry od letiště, část trosek se zřítila do Volhy.

16:12 Agent útočníka Galimova tvrdí, že jeho klient nehodu jako jediný z hokejistů přežil.

16:00 Podle nejnovějších informací bylo na palubě 45 lidí. Tragédii zřejmě přežil jediný člověk, kterým má být ruský člen posádky, podle dalších informací se ale jedná o hokejistu Galimova.

Záchranáři v troskách zříceného letounu Jaroslavle, ve kterém zahynulo zřejmě 43 lidíFoto ČTK/AP

15:48 Všichni tři Češi jsou mrtví! Serveru iSport.cz to potvrdil jeden z českých hráčů KHL. Karel Rachůnek, Josef Vašíček i Jan Marek tragédii nepřežili.

15:45 Podle agentury Itartas měl letoun problém s nabráním výšky a narazil pravděpodobně do sloupu. Pak se trup rozpadl na dvě části a v ohni se zřítil.

Připomeňte si gól Karla Rachůnka ze semifinále MS 2010:

15:42 Mluvčí týmu potvrdila, že na palubě se nacházeli všichni hráči A-týmu. Je tak vysoce pravděpodobné, že mezi mrtvými jsou i Karel Rachůnek, Josef Vašíček i Jan Marek.

15:35 Podle některých ruských médií přežili nehodu tři lidé. Mezi nimi ovšem nejsou hokejisté, ale členové posádky.

15:33 Podle bývalého spoluhráče je mezi mrtvými i Karel Rachůnek!

Soupiska Lokomotivu Jaroslavl pro sezonu 2011/12

Brankáři

Stefan Liv (1980) Švédsko

Alexandr Vijuchin (1973) Rusko

Obránci

Artur Amirov (1992) Rusko

Vitalij Anikejenko (1987) Ukrajina

Michail Balandin (1980) Rusko

Robert Dietrich (1986) Kazachstán

Marat Kalimulin (1988) Rusko

Karel Rachůnek (1979) Česko

Ruslan Salej (1974) Bělorusko

Karlis Skrastinš (1974) Lotyšsko

Pavel Trachanov (1978) Rusko

Jurij Uričev (1991) Rusko

Útočníci

Gennadij Čurilov (1987) Rusko

Pavol Demitra (1974) Slovensko

Alexander Galimov (1985) Rusko

Alexander Kaljanin (1987) Rusko

Andrei Kirjučin (1987) Rusko

Nikita Klijukin (1989) Rusko

Jan Marek (1979) Česko

Sergei Ostapčuk (1990) Bělorusko

Daniil Sobčenko (1991) Ukrajina

Ivan Tkačenko (1979) Rusko

Josef Vašíček (1980) Česko

Alexander Vasjunov Rusko

Artěm Jarčuk (1990) Rusko

Danil Jerdakov (1989) Rusko

Technické osvědčení letadla mělo vypršet v říjnu

Rachůnek a Vašíček působili v klubu již v předešlém ročníku, Marek přišel do ambiciózního celku před začátkem sezony. Všichni tři mají ve sbírce zlaté medaile ze světových šampionátů a v KHL či ruské superlize působí již řadu let. Rachůnek a Vašíček mají za sebou i angažmá v NHL.

Informaci, že na palubě havarovaného letounu byli tři čeští občané, potvrdilo i české ministerstvo zahraničí. Obdrželo ji od šéfa krizového štábu v Jaroslavli. Slovenské velvyslanectví v Moskvě potvrdilo smrt kapitána slovenské reprezentace Pavola Demitry.

Záchranáři vynášejí z vody jednu z obětí tragické nehody letou Jak-42 ruské JaroslavleFoto ČTK/AP

Charterový letoun ruské společnosti Jak-Servis havaroval krátce po startu z letiště Tunošna u Jaroslavle asi 200 kilometrů severovýchodně od Moskvy. Podle agentury Interfax se letadlo naklonilo na levou stranu a spadlo asi 500 metrů od ranveje.

Podle policistů, kteří pád letadla viděli, se letoun po rozlomení vznítil a požár dosahoval výšky devítipatrového domu. Z letounu zbyla "hromada ohořelého železa", úlomky trosek údajně dopadly až do vzdálenosti čtyř kilometrů od katastrofy. Podle nepotvrzených informací byla příčinou havárie kolize s anténou letištního majáku, do níž letoun narazil, když po startu nedokázal nabrat výšku.

Letoun havaroval dva kilometry od jaroslavlského terminálu a rozlomil se na dvě části. Přední část spadla do vod řeky Volhy a druhá zůstala na břehu. Některá média spekulují, že piloti se mohli v posledních chvílích pokusit o přistání na hladině řeky.

Na místě neštěstí byla zatím nalezena těla 36 mrtvých. Mezi záchranáři panují obavy, že těla dalších obětí mohl odnést proud řeky Volhy. V místě havárie bylo instalováno silné osvětlení, pátrání po obětech bude pokračovat i v noci. Těla obětí jsou převážena do jaroslavlské nemocnice.

Takzvané černé skříňky, které obsahují záznam veškeré komunikace a všech operací posádky, záchranáři zatím nenašli. Do prostoru pádu letadla přijíždějí příznivci Lokomotivu, ale policie je přímo do místa havárie nepustila. Někteří se vypravili do blízkého kostela, kde k uctění památky mrtvých rozhoupali věžní zvony.

Někteří ruští experti usuzují, že hlavní příčinou neštěstí mohla být přetíženost letounu, v jejímž důsledku se mu po startu nepodařilo nabrat potřebnou výšku. Stroj zřejmě havaroval jen několik desítek vteřin po startu a pilot neměl možnost, jak tragédii odvrátit, soudí ruský odborník Vladimir Gerasimov.

Letoun typu Jak-42 Letoun typu Jak-42Foto ČTK/AP

V klubu, který v minulosti trénoval Vladimír Vůjtek a dovedl jej i k výhře v soutěži, působil vedle českých a ruských hráčů a Demitry také hokejisté z Lotyšska, Ukrajiny, Švédska, Německa či Běloruska. V uplynulé sezoně skončila Jaroslavl třetí poté, co v semifinále play off znovu pod vedením Vůjtka prohrála s Atlantem Mytišči. Po českém kouči převzal mužstvo Kanaďan Brad McCrimmon, který je rovněž mezi oběťmi.

Letoun z Jaroslavle odstartoval kolem 16:00 místního času (14:00 SELČ) do Minsku, kde měl Lokomotiv ve čtvrtek sehrát úvodní soutěžní zápas s místním Dinamem. K neštěstí došlo dvě minuty po čtvrté hodině.

Ruské ministerstvo pro mimořádné události popřelo informace o tom, že běloruský obránce Ruslan Salej se vyhnul katastrofě tím, že do Minsku odcestoval den předem. Salej je uveden mezi oběťmi neštěstí, jeho jméno figuruje v oficiálním seznamu mrtvých.

Podle oficiální zprávy ministerstva bylo na palubě letounu 45 lidí, z toho osm členů posádky. Mezi cestujícími bylo jedenáct cizinců. Kromě Galimova havárii přežil i palubní inženýr Alexandr Sizov, který utrpěl popáleniny na 20 procentech povrchu těla a zlomeninu pánve.

Podle agentury Interfax byl letoun v provozu od roku 1993 a technické osvědčení mu mělo vypršet 1. října letošního roku. Z informací nezávislé agentury pro bezpečnost civilního letectví ASN vyplývá, že v roce 2009 měla společnost Jak-Servis potíže s dodržováním bezpečnostních standardů, na jejichž základě nesměla lety strojů Jak-42 a Jak-40 až do odstranění závad po dobu dvou měsíců provozovat. Loni v listopadu byly dva stroje společnosti vyřazeny z mezinárodního provozu v zemích Evropské unie.

Operativní technickou prohlídku před startem absolvoval letoun bez připomínek, oznámila agentura Interfax.

Ruský generální prokurátor Jurij Čajka dnes nařídil provedení hloubkové kontroly společnosti Jak-Servis, které letoun patřil, a rovněž všech letounů typu Jak-42, které jsou v Rusku v provozu.

V Ufě byla svolána mimořádná schůze vedení KHL, které předsedá šéf ligy Alexandr Medveděv. Ten také přerušil v průběhu první třetiny duel mezi Ufou a Atlantem Mytišči, kterým mezitím začal nový ročník KHL. Po oznámení tragické události následovala minuta ticha a šokovaní hráči zamířili do kabin, kde se oba kluby rozhodly v zápase nepokračovat.

Mluvčí Kremlu dnes oznámila, že na místo neštěstí se vydal ruský prezident Dmitrij Medveděv. Na pokyn ruského premiéra Vladimira Putina se na místo havárie má dostavit i ruský ministr dopravy Igor Levitin. Do Jaroslavle byl rovněž vyslán speciální letoun s týmem psychologů, kteří mají na místě poskytovat první pomoc pozůstalým.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud