9. září 2011 • 12:20

Sbohem. Byli jste i naši chlapci, truchlí věhlasná NHL

Autor: fan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na druhém konci světa, ale přesto děsivě blízko. Tragédie v Jaroslavli zasáhla i NHL. Snad každý tu někoho z tragicky zesnulých hráčů a trenérů znal. Napříč ligou zveřejňují představitelé klubů své kondolence, připomínají toho kterého hokejistu, k němuž je pojil vztah. McCrimmon, Demitra, Salej, Karpovcev, ale i čeští šampioni Vašíček s Rachůnkem. Jejich jména se změnila ve vzpomínku.



Hokejový vesmír není velký. Osudy špičkových hráčů jsou propletené napříč kontinenty, ve středu v Rusku nezmizel tým odnikud. Kamarády a oblíbené parťáky ztratila mocná řádka i těch nejznámějších.

„I když se to stalo tisíce mil daleko od našich arén, tato tragédie znamená katastrofickou ztrátu pro hokejový svět, do něhož patří i rodina NHL,“ reagoval Gary Bettman, šéf zámořské soutěže. „I my jsme takto ztratili mnoho otců, synů, spoluhráčů a přátel, kteří v určité době excelovali v naší lize. Naše nejupřímnější kondolence směřují k rodinám a blízkým těch, o které jsme přišli.“

V té nejsilnější lidské rovině zasáhlo neštěstí třeba i Wayna Gretzkého a Marka Messiera, dva statistické vládce historie. Asistent trenéra Valerij Karpovcev s nimi dlouho seděl v kabině Rangers coby defenzivní bek.

„Vždycky přišel s úsměvem. Byl to skvělý spoluhráč. Když se poprvé ukázal, neuměl moc anglicky, ale to mu ani v nejmenším nezabránilo, aby k nám zapadl. Zbožňoval jsem toho kluka,“ vzpomínal Messier, s nímž Karpovcev vyhrál Stanley Cup v roce 1994, a byl tak jedním ze čtveřice prvních Rusů v historii, kterým se to povedlo.

„Byl jedním z těch, kteří vyšli s každým. Nenapadá mě jediná kontroverze nebo problém, který by s někým kdy měl,“ přidal Gretzky. „Byl to upřímný kluk, je pravda, že se vždycky smál. V autobuse, v letadle, pro všechny byla zábava s ním být.“

Podobných vzpomínek na jednotlivé oběti se objevil nespočet. Český mistr světa Josef Vašíček se nesmazatelně zapsal do historie Caroliny. Alexandr Vasjunov měl být jednou hvězdou New Jersey.

Fanoušci uctili památku zesnulých českých hokejistů na Staroměstském náměstí
Fanoušci uctili památku zesnulých českých hokejistů na Staroměstském náměstí

V Kanadě si připomínají kouče Brada McCrimmona, svého času neústupného obránce s dvanácti sty zápasy v NHL a od roku 1989 se svým jménem vyrytým na Stanley Cupu. Muže, který obrovsky toužil po práci hlavního trenéra.

V Anaheimu zase fanoušci nosí svíčky k improvizovanému pomníčku Ruslana Saleje, oblíbeného běloruského tvrďáka, který tu dlouhé roky patřil k oporám. Oba posledně jmenované, a navíc švédského brankáře Stefana Liva, znal Ken Holland, generální manažer Detroitu.

„Ale nejen je, v tom letadle bylo tolik lidí, s kterými jsme se všichni někdy v životě setkali. A najednou se probudíte a zjistíte, že všichni odešli. Je těžké to pochopit,“ říkal. Slova zármutku, soucitu, bolesti zní odevšad.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud