10. září 2011 • 15:00

Rusko oplakávalo mrtvé hokejisty, klaněl se Putin i legendy

Autor: iSport.cz
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Více než čtyřicet tisíc lidí (některé údaje uvádějí až 100 tisíc) se přišlo poklonit památce tragicky zesnulých hokejistů Jaroslavle, kteří zahynuli při středečním leteckém neštěstí. Oficiální pietní akt proběhl za přítomnosti ruského premiéra Vladimíra Putina v hokejové aréně Lokomotivu, po něm byli pohřbeni hráči, kteří pocházeli přímo z Jaroslavle. Ceremoniál jsme sledovali ONLINE.



Místo boje o první body v novém ročníku KHL čekal v sobotu hokejovou arénu v Jaroslavli nejsmutnější den v její historii. Na ledě stálo vyrovnaných 25 rakví s ostatky hráčů, ti, jejichž těla už byla předána rodinám, měli vystavenou pietní fotografii.

Po modrém koberci proudily středem ledové plochy stovky fanoušků, kteří vzdávali čest mrtvým hokejovým hrdinům. Někteří v dresech a se šálami, někteří v luxusních modelech, ale všichni zdrcení neuvěřitelným neštěstím, které se ve středu odehrálo jen pár kilometrů odsud.

"Jsem Rus, ale miluju Čechy," vyprávěl pohnutě našemu zpravodajovi přímo v aréně fanoušek Lokomotivu Sergej. "Vašíček byl nejlepší," dodal se slzami v očích. Za ty se v sobotu nikdo nestyděl.

Po oficiální tryzně, které se zúčastnil premiér Vladimir Putin i hokejové legendy jako Sergej Fetisov, či Vladislav Treťjak, byla část těl odvezena do Moskvy, devět hráčů a členů realizačního týmu pocházejících přímo z Jaroslavle bylo pohřbeno na místním hřbitově.

Podívejte se, jak to při smuteční tryzně vypadalo:

ONLINE PŘENOS
aktualizovat stránku

15:04 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: Za zpěvu náboženských chorálů, čtení jmen a žehnání popa mizí první rakve ve vykopaných hrobech. Vlajka na rakvi, písek a kříž, poslední sbohem. Zní zvony, ustal hlasitý pláč, položili květiny. Sbohem.

14:41 Kolona vozidel právě dorazila na hřbitov.

14:25 Podle některých údajů dorazilo na tryznu až 100 tisíc fanoušků.

13:54 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: Celá Jaroslavl je v ulicích a vzdává čest zemřelým. Troubení aut, zelená na křižovatkách, blížíme se na hřbitov. Hustý déšť a policejní vozy za námi. Část konvoje se odděluje. Jede do Moskvy.

13:40 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: Do pohybu se dala pohřební kolona, vojáci přinášejí rakve a květiny. Konvoj se pomalu rozjíždí. Pozůstalí nastupují do smutečních vozů a sedají se kolem rakve. Konvoj se pomalu rozjíždí. Provází ho potlesk.

13:25 Zesnulí hokejisté Jaroslavle naposledy opouštějí svoji arénu. Na tento okamžik čekalo minimálně tisíc fanoušků, kteří jejich rakve vyprovodili potleskem a tradičním skandováním "Loko! Loko!"

Fanoušci oplakávají své hrdiny
Fanoušci oplakávají své hrdiny

13:05 První část smutečního obřadu končí, vzdát hold přišlo zesnulým hokejistům podle místního ministra vnitra na 40 tisíc lidí, ceremonie se kvůli množství fanoušků protáhla o více než hodinu a půl. Teď bude pokračovat průvod na hřbitov, kde proběhne pohřeb těch hráčů, kteří pocházeli přímo z Jaroslavle.

12:45 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: 14:45 tamního času ukončily píšťaly lokomotiv smuteční ceremoniál. Odnášejí květiny, šály. Rakve s ostatky jsou stále na katafalcích. Vojáci se už řadí, aby se zhostili čestného úkolu a nesli zvěčnělé na jejich poslední cestě.

12:40 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: Prezident klubu Juryj Nikolajevič Jakovlev vystoupil na pódium s dalšími hosty a všichni v areně vstali. "Den, kdy nás opustili naši skvělí hráči nebude nikdy zapomenut. "Hluboká slova soucitu nemohou vyjádřit strašlivou sklíčenost, kterou všichni cítíme,"pokračoval Vjačeslav Fetisov - hokejová legenda, bývalý skvělý obránce a dlouholetý kapitán sovětské sborné.

12:30 Vladimira Putina doprovázel legendární hokejista Vladislav Treťjak či ministr sportu Vitalij Mutko.

11:58 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: "Byl jako můj starší brácha. Chodil jsem na jeho tréninky. Mám doma čtyři jeho hokejky, jsou nejlepší ze všech co mám. Další už nedostanu," vzpomíná na Karla Rachůnka Evgenij Vlasenkov, mládežnický odchovanec Jaroslavle, jehož bratr hraje v Omsku.

Ruský premiér Vladimir Putin se přijel poklonit památce hokejistů Jaroslavle tragicky zahynulých při středecké letecké katastrofěFoto Reuters

11:31 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: Ticho narušilo cvakání fotoaparátů. Putin jde uctít památku zesnulých. Všichni stávají. Jde od jednoho katafalku k dalšímu. Neskrývá dojetí. U každého postojí, položí květinu. Tiše se modlí. Oči všech na něm doslova visí. Dojetí vrcholí.

11:19 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: Putin prochází davem. "Je tady, protože je vždy s národem, když je mu těžko. Máme ho rádi," řekla Valentina, manželka trenéra, který v Jaroslavli trénuje mládež a vychovává nové hokejové talenty. Často se hovoří o tom, že v Rusku je pěstován kult Vladimira Putina. Ne že by mu stavěli sochy, ale spíš způsobem, jakým je Putin prezentován a vnímán ruskou společností.

11:10 "Byla to má první štace, prožil jsem tu roky, dvakrát vyhrál titul, to město mi přirostlo k srdci... Měl jsem tu spoustu přátel, z kterých - dá se říct - 90 procent zůstalo v tom letadle," řekl ČTK zdrcený Vůjtek, který populární "Loko" koučoval až do letošního jara, kdy s týmem také převzal a oslavil medaile za třetí příčku v uplynulé sezoně KHL.

11:00 Za chvíli vystoupí ruský premiér Putin, aby pronesl smuteční řeč. Ten je zatím v zázemí arény a promluvil si s pozůstalými obětí.

10:55 Zdravotní stav jediného přeživšího hokejisty Alexandra Galimova je stále velmi kritický. "Jeho stav je mimořádně obtížný, ale stabilizovaný," řekla agentuře Interfax mluvčí moskevského popáleninového centra.

Vdova po hráči Nikitovi KlyukinoviFoto EPA, Reuters, ČTK,

10:39 Do deštěm zkrápěné Jaroslavle před desátou hodinou dorazil i premiér Vladimir Putin. Z letiště ihned zamířil do arény, ve které hokejisté Lokomotivu bojovali se svými soupeři. Teď jsou téměř všichni mrtví.

10:33 Vedení KHL se dohodlo s kluby, že úvodní zápas každé další sezony mezi posledním vítězem a finalistou, se bude hrát jako Pohár Lokomotivu. Jako první tak na počest tragicky zahynulých hokejistů Jaroslavle budou v pondělí 12. září hrát týmy Ufy a Atlantu, jejichž zápas byl ve středu po 14 minutách přerušen.

10:14 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: Nad hledištěm visí vlajky - lotyšská, ruská, slovenská, ale česká chybí. Neúcta? Ne, v klubu víc než tři vlajky neměli. Zřejmě odcestovaly s ostatky našich hráčů do Česka. Prázdné místo je snad ještě výmluvnější.

Fanoušci oplakávají své hrdiny
Fanoušci oplakávají své hrdiny

10:10 Magnitogorsk oznámil, že pošle do Jaroslavle celý výdělek ze vstupného z prvního domácího zápasu nového ročníku KHL, který odehraje 17. září proti Chabarovsku.

9:49 Lokomotiv Jaroslavl se startujícího ročníku KHL nezúčastní! Podle Sovětského Sportu to oznámil prezident klubu Jurij Jakovlev. Více čtěte zde »

9:37 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: Do hokejové haly Lokomotivu stále proudí davy lidí. Šušká se, že přijde ruský premiér Vladimír Putin.

Truchlící příbuzní v hale Lokomotivu JaroslavlFoto ČTK

9:25 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: Tichá hudba, tiché kroky, tichá slova. Jaroslavl pláče. "To není možné," vykřikla v slzách manželka jedno z hráčů a objala rakev.

9:15 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: "Vašíček byl nejlepší. Jsem Rus, ale miluju Čechy," říká se slzami v očích Sergej, fanoušek Lokomotivu Jaroslavl a klade kytici růží k fotografii zesnulého Josefa Vašíčka. "Všichni ti mrtví byli dobří, nejlepší. Uměli krásně vyhrávat. Takový tým už nikdy nebude. Už se neodvážím vzít si šálu," pláče.

8:59 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: "Ještě v pondělí jsme spolu mluvili," říká tiše k podobizně Jana Marka hokejista Pronin Nikolajev. "Jako by mi zemřel bratr. Hráli jsme spolu v minulé sezóně v Magnitogorsku. Plánovali jsem společnou dovolenou. Chtěli jsme se se vidět i s rodinami." A dál nehybně stojí a vzdává čest kamarádovi.

8:48 Arénou Lokomotivu stále proudí stovky lidí a další stovky či tisíce pokorně čekají venku v prudkém dešti.

8:46 Zvláštní zpravodaj Petr Rachůnek, vzdálený příbuzný zesnulého Karla Rachůnka, píše přímo z Jaroslavle: Mrtvým se přišla se slzami v očích poklonit i první kosmonautka Valentyna Tereškovová. Každému z pozůstalých podala ruku a pohladila jej. Bez ovací a oficialit. Tiše a pokorně.

Blízcí obětí prožívali při tryzně v Jaroslavli nezměrný smutekFoto ČTK/AP

8:40 V ruské televizi promluvil Vladimír Vůjtek starší. "Je to hrozná tragédie," hlesl evidentně zdrcený kouč, který zažil s Jaroslavlí její nejlepší období.

8:34 V plné síle se přišly s hokejisty Jaroslavle rozloučit týmy KHL Atlant Mytišči, AK Bars Kazaň, Severstal Čerepovec, moskevské Dynamo, CSKA i Spartak či Viťaz Čechov.

8:20 Na ledové ploše jsou rakve s ostatky 25 hokejistů, ostatní už byly převezeny ke svým rodinám.

8:07 Arénou Lokomotivu zatím prošlo podle agentury Interfax 7 500 lidí.

8:05 S květinami přichází slovenský trenér CSKA Moskva Julius Šupler.

8:02 Kamera ruské televize si často vybírá právě Zbyňka Irgla s partnerkou, který se na dlouho zastavil u portrétu jeho českých spoluhráčů z reprezentace. Jeho příběh o loňském nedobrovolném odchodu z Jaroslavle upoutal i ruské novináře.

7:58 Poklonit památce mrtvých soupeřů, ale i kamarádů přišel generální ředitel SKA Petrohrad Alexej Kasatonov a útočník Igor Makarov či hráč New Jersey Devils Ilja Kovalčuk.

7:50 Přicházejí hráči Dynama Moskva i Spartaku, za které hrají Petr Čáslava, Filip Novák a Marek Kvapil. Dorazil už i Jan Peterek, který v Jaroslavli prožil nejslavnější chvíle s koučem Vůjtkem. V minulé sezoně získal extraligový titul s Třincem.

7:43 Květiny přichází položit i český útočník Zbyněk Irgl, jemuž před minulou sezonou Lokomotiv Jaroslavl zrušil smlouvu...

7:38 Každý z nich pokládá před každou rakev rudou růži, modrý pruh koberce už je obklopen kupami květin.

7:36 Na plochu teď vchází vedení ruské Kontinentální ligy, prezident ligy Alexander Medvěděv, za ním šéf mezinárodního hokeje René Fasel, s nimi legendární ruský hokejista Vladislav Treťjak.

7:32 Před arénou se tvoří dlouhá fronta těch, kteří se také chtějí poklonit památce zesnulých, stovky lidí postávají v hustém dešti a čekají, než budou vůbec vpuštěni dovnitř.

7:26 Mezi rakvemi prošel už i nový trenér Jaroslavle Pjotr Vorobjov, který v týmu několik let zpátky také působil. O tom, jak a jestli se Lokomotiv zapojí do nové sezony, by se mělo rozhodnout v pondělí.

7:23 Smuteční tryzně předcházela bohoslužba v místní katedrále, odkud byly převezeny rakve do hokejové arény.

7:18 Na kostce nad ledem plane symbolický smuteční oheň a rotují fotky, které připomínají jednotlivé hráče, arénou zní smuteční hudba.

7:11 Blízcí zesnulých hokejistů postávají přímo u rakví, hladí je, modlí se, objímají se navzájem.

6:58 Stovky fanoušků se pomalu sunou středem ledové plochy, podle kterého jsou vyrovnané fotky s ostatky hráčů, již budou dnes v Jaroslavli pohřbeni.

6:53 Do Jaroslavle dorazil třeba i český trenér Vladimír Vůjtek starší, který Lokomotiv dovedl dvakrát k titulu v ruské superlize a tým koučoval i v minulé sezoně. "Všechny v Jaroslavli znám, znal jsem prakticky i všechny, kteří byli na palubě," prohlásil Vůjtek, kterého z Moskvy do Jaroslavle mělo převézt auto českého konzula.

6:47 Lidé čím dál tím víc zaplavují ledovou plochu, všichni se chtějí rozloučit s mrtvými hokejisty. Za slzy se v tento smutný den nikdo nestydí...

6:42 Do arény přicházejí mladí, staří, muži, ženy, mnozí v dresech Lokomotivu či se šálami kolem krku...

6:35 Lidé procházejí po modrém koberci, ktrerý je natažen na ledě, postávají u rakví i u portrétů těch, jejichž těla byla už převezena do jejich domovů, stejně tak jako tří českých hokejistů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka.

6:30 Pietní shromáždění v Jaroslavli pomalu začíná, na ledové ploše stadionu jsou položené rakve a fotografie, mezi nimi chodí blízcí zesnulých hokejistů.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud