11. září 2011 • 11:29

Miloš Holaň: Měl trénovat Jaroslavl, potřetí unikl smrti

Autor: Pavel Krejča
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se před šestnácti lety dozvěděl, že onemocněl leukemií, říkal si, proč má takovou smůlu. Dnes už bývalý hokejista Anaheimu a v současnosti trenér bez angažmá Miloš Holaň (40) ví, že je dítětem štěstěny. Rakovinu krve totiž překonal a zubaté unikl ještě dvakrát potom!



Holaň se vlastně už potřetí narodil. „Ten nahoře mě má asi rád, protože po leukemii došlo k další události, kdy jsem to měl hodně nahnuté. Trénoval jsem Sarezu Ostrava a před Vánoci z klubu odešel. Místo mě nastoupil Karel Metelka (†62), který se při cestě na utkání v Berouně zabil. V autobusu seděl na místě, kde jsem pár dní předtím sedával já,“ prozradil Holaň.

Ještě před týdnem mu jeho agent Vladimír Vůjtek mladší říkal, že udělal chybu, když se rozhodl nejít trénovat do Jaroslavle a zůstat v Mladé Boleslavi. „Povídal mi, Miloši, ta Jaroslavl byla tvoje životní chyba. Teď mi napsal textovku, že to bylo životní štěstí,“ popsal Holaň. Když člověk čte Holaňovy osobní zvraty a osudy, musí uznat, že má opravdu štěstí. Dá se říct, že si se smrtí tak nějak tyká...

Setkání se smrtí č. 1: Boj s leukemií

Nemoc u Holaně propukla v roce 1995, kdy hrál tenhle ofenzivní obránce v NHL za Anaheim. „Testy, které jsme provedli, jsou pozitivní na leukémii kostní dřeně,“ uslyšel od klubového lékaře Craiga Milhouse. Milanovi se zhroutil svět. Zhubl 30 kg, díky transplantaci kostní dřeně se ale uzdravil a v roce 1999 se načas vrátil i na led. „Na svět se teď dívám pozitivně. Raduju se z maličkostí,“ říká.

Setkání se smrtí č. 2: Zahynul jiný kouč

Když krachlo jeho manželství s Irenou, poznal přítelkyni Ivetu (vzali se loni). Kvůli Holaňově angažmá v létě 2004 odjeli do Ostravy. Tamní Sarezu vedl jen do listopadu a odešel do Vítkovic. Jeho funkci zaujal Karel Metelka. O pár dní později zahynul! Cestou k duelu do Berouna narazil autobus Ostravských do kamionu. Jediné smrtelné místo v něm bylo to, na němž pravidelně sedával Holaň.

Setkání se smrtí č. 3: Zvažoval vést Jaroslavl

Po předčasném konci ve Spartě dostal Holaň loni, listopadu prestižní nabídku, aby se stal Vůjtkovým asistentem v Jaroslavli. Jenže on mezitím slíbil, že bude trénovat v extralize Mladou Boleslav. „Byla to otázka týdne. Dal jsem Boleslavi slovo, ale hodně jsem to zvažoval,“ řekl Holaň. Místo něj do klubu přišel Alexander Karpovcev. S dalšími 42 cestujícími zemřel.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud