Jonáš Bartoš
11. září 2011 • 18:58

Fanoušci na Staromáku oplakávali mrtvé hrdiny, někteří kolabovali

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Vedro k padnutí, ponurá nálada, slzy tekoucí ze stovek párů očí. Staroměstské náměstí, jindy místo oslav sportovních triumfů, zahltil smutek. Památku tragicky zesnulých hokejistů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka přišly uctít tisíce fanoušků. Neodradilo je ani obrovské vedro, kvůli kterému několik přítomných musela odvážet záchranná služba. "Nikdy nezapomeneme," vzkazovali lidé do nebe hokejovým šampionům.



Smutek, bezmoc, pláč, možná i vztek. Slzy tekly i otrlým chlapům, kteří jindy emoce skrývají. Tentokrát ale ne. Atmosféra na Staroměstském náměstí sebrala každého, kdo se s trojicí tragicky zesnulých hokejistů přišel rozloučit.

"Hlavně Karla jsme milovali, zůstane v našich srdcích. Je to obrovská tragédie," třesoucím hlasem vyprávěly mladé studentky pražského gymnázia. "Svíčky jsem na Staromák šla zapálit hned ve středu večer, když se to stalo. Pravidelně jsem sledovala mistrovství světa i olympiády, ještě teď nechápu, jak se to mohlo stát," soukala ze sebe devatenáctiletá Klára.



Ještě hodinu před začátkem smuteční akce přitom bylo náměstí poloprázdné, spíš jste narazili na turisty s proslulým deštníkem, než hokejové fandy s národními dresy.

"To je kvůli té tragédii v Rusku? Za vaše hokejisty?" ptal se anglicky hovořící turista, když z věže Staroměstské radnice sledoval pomalu houstnoucí dav lidí.

Ve tři hodiny, kdy pietní akce začala, už bylo náměstí zcela zaplněné. Napilno měla záchranná služba. Obrovské vedro dělalo čekajícímu davu problémy, několik osob zkolabovalo. "Zdovolením, uvolněte prostor," prosili záhranáři, když na nosítkách odnášeli jednu z mladých slečen.

Fanoušci se loučili se zesnulými hokejisty při pietním aktu na Staroměstském náměstí
Video se připravuje ...


Jedno slovo celkovou atmosféru při smuteční tryzně vystihuje. SOUDRŽNOST. Na náměstí například chyběly stánky s občerstvením, ale láhve s vodou si lidé dobrovolně půjčovali mezi sebou. Jedno, jestli šlo o mladé studenty, pracující otce od rodin či babičky v důchodovém věku.

Všichni v tichosti vzpomínali na mrtvé reprezentanty Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, kteří nepřežili letecké neštěstí v Jaroslavli. Na velkoplošné obrazovce běhaly sestřihy jejich památných gólů i akcí, které v národním týmu předvedli. Vše doplňoval hlas komentátora České televize Roberta Záruby, moderátora smuteční akce.

"Proč zrovna oni? Je to opravdu strašné. A co teprve musí cítit jejich ženy, přítelkyně, rodiče..." soukal ze sebe zhruba třicetiletý potetovaný muž.

Obrovská tragédie zasáhla srdce tisíců fanoušků. Česko zkrátka je hokejový národ. Národ, který momentálně truchlí za hokejové šampiony, táty od rodin a výjimečné osobnosti...  

Během smuteční akce zkolabovala jedna z fanynek
Během smuteční akce zkolabovala jedna z fanynek

Vstoupit do diskuse
8
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud