29. července 2016 • 10:25

Sobotka v mlze. Chce do NHL, Omsk mu brání: Je to NEJ centr KHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Včera zažil Vladimír Sobotka nejhezčí den svého života. Ne, zatím ještě neklapl jeho návrat do NHL, ale stal se otcem dcery. Jeho hokejová budoucnost je však nejasná. Má ještě na rok smlouvu s Omskem, kterou chce ukončit a znovu obléct dres St. Louis, kde před dvěma lety skončil. Ale jednání se táhnou, Rusové se svého elitního hráče nemíní vzdát. „Zatím není nic jasného,“ přiznal devětadvacetiletý útočník.



V Omsku už pokračovat nechce. Za žádnou cenu. V sezoně měl zdravotní problémy, ale někteří lidé v klubu si mysleli, že si vymýšlí. Kvůli vyhřezlé ploténce nebyl fit ani pro vyřazovací část.

„Byl to zvláštní pocit, když víte, jak si každý šušká něco ve stylu: Vždyť on může chodit, proč by nemohl bruslit... Bohužel někteří lidi nechápou, že když jste zraněný, nejde hrát hokej, ani kdybyste se rozkrájeli. Měli mě za idiota,“ popisoval začátkem června v rozhovoru pro deník Sport.

Přitom do té doby byl v Omsku spokojený, od té doby už za něj hrát ale nechce. Klub mu dělal problémy i před mistrovstvím světa, když o něj reprezentační trenéři projevili zájem. Avangard útočníkovi ani nedovolil odcestovat do Česka a držel ho v Rusku.

Nyní je Omsk na soustředění v Chomutově, ovšem bez Sobotky. Dnes ho čeká přípravný duel s místními Piráty. „Zatím je to pořád otevřené, Vladimír nadále prochází rehabilitaci, zatím s námi ani teoreticky nemůže být. Zdravotní otázka je teď u něj na prvním místě, jak to dopadne, od toho se bude vše odvíjet. Věřím, že bude hrát za Omsk, běží mu u nás smlouva. Na tom se nic nemění. V KHL je Vladimír suverénně nejlepší centr, chceme ho mít,“ řekl Sportu asistent trenéra Andrej Jakovenko.

Útočník Vladimír Sobotka v dresu Omsku
Útočník Vladimír Sobotka v dresu Omsku

Sobotka má jinou představu, chce se vrátit do NHL do týmu St. Louis Blues, kde před svým odchodem do KHL odehrál čtyři sezony, avšak neakceptoval smlouvu určenou arbitrážním soudcem, proto odešel do Ruska. Ta se však v případě návratu do zámoří stane platnou a Sobotka za rok dostane 2,725 milionu dolarů.

Teď však vázne ukončení kontraktu s Omskem. „Žádný posun nenastal. Nechávám to na agentovi, aby to kluby vyřešily mezi sebou. Já jen čekám na telefonu,“ pravil včera.

I jeho agent Pavel Maršoun přiznal, že jednání jsou náročná. „Je to složitý proces a zatím není žádný výstup. Petr Svoboda to řeší v Americe. Ale nějaké páky jsou, aby to dopadlo. Ze St. Louis je velký zájem.“ Původně platilo, že Sobotka může odejít z Omsku do NHL po každé z odehraných sezon, ovšem skutečnost tak zřejmá nebude.

Nyní se Sobotka soustředí na Světový pohár, na který by měl být zdravotně v pořádku. Přípravu však „narušila“ životní událost v podobě narození dcery. „Nejhezčí den mého života,“ napsal na sociální síti Instagram.

Teď už jen zbývá vyřešit hokejovou budoucnost.

Útočník Omsku Vladimír Sobotka se stal ve čtvrtek otcemFoto Instagram

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud