28. července 2010 • 16:56

Člen ruského svazu: Lev může ohrozit KHL

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za "divoký" označil klub HC Lev, který se chystá na start v Kontinentální lize, člen výkonného výboru ruské hokejové federace Alexandr Stěblin. Měl tím na mysli především skutečnost, že tým s azylem v Popradu není členem žádné hokejové federace a působí tedy zatím zcela samovolně, což může mít dopad na ostatní účastníky KHL.



Stěblin zároveň naznačil, že nově vzniklý klub HC Lev prakticky nelze za současného stavu zaregistrovat ani v Rusku."KHL sice oznámila, že schvaluje vstup Lva do ligy, ale ve skutečnosti je klub 'divoký' (volně působící).  Není členem žádné z federací," uvedl Stěblin pro server gazeta.ru.

"Podle regulí mezinárodní federace IIHF mohou být mužstva, která hrají soutěž s takovým týmem, diskvalifikována a nejen klubům, ale i jejich hráčům by mohl být zakázán start na všech soutěžích pořádaných pod hlavičkou IIHF," doplnil Stěblin.

Tuto hrozbu nebere bývalý šéf ruské hokejové federace na lehkou váhu. "Potrestány mohou navíc být nejen ruské kluby, ale i Dinamo Riga s Dinamem Minsk nebo Barys Astana," varoval Stěblin.

"Barys patří pod kazašskou federaci, spadá tedy automaticky pod IIHF. Stejně tak nejsou žádné problémy s Rigou nebo Minskem," doplnil Stěblin."Ale co kdyby byl součástí KHL takový tým (jakým je nyní HC Lev) a pak byl hrál například třeba se Salavatem (Ufa)...

Alexandr Radulov a jeho spoluhráči by pak nemohli hrát na mistrovství světa, zkrátka ve všech zápasech spadajících pod IIHF," přiblížil Stěblin dosah možných důsledků přijetí Lva do KHL za současného stavu věcí.

A že by se vše vyřešilo přijetím nováčka KHL do ruského svazu, prakticky vylučuje. "HC Lev nebyl akceptován jako člen slovenské federace. A já se tohoto rozhodnutí držím," připustil Stěblin.

"A přijmout je jako člena ruské federace? Můžeme si na to sednout a odsouhlasit to, ale potom bude muset Lev sídlit v Rusku, mít svůj farmářský klub a mládežnické týmy. A také to nejdůležitější - ruské hráče. Byl by to ruský, nikoliv cizí tým - s maximálně šesti legionáři."

Čelnému představiteli ruského hokeje není jasné ani to, kam klub jako takový vlastně spadá. "Minulý týden jsem hovořil s prezidentem Slovenského hokejového svazu Jurajem Širokým. Obrátila se na něho KHL s tím, zda Slovenský svaz schvaluje působení Lva v KHL.

Myslel jsem si, že jde o slovenský tým, ale klub je teď registrován v Hradci Králové," podivoval se Stěblin.Připomněl také, že ani český hokejový svaz nedal původně východočeskému klubu souhlas ke vstupu do KHL.



"Jak to však bude se Lvem v Popradu? Vlastníci klubu požádali primátora, zda by je nechal ve městě hrát. Ten souhlasil s podmínkou, že podnikatelé vybudují tréninková kluziště, a potřásli si rukama.

Teprve pak se začaly řešit právní náležitosti celé věci," uvedl Stěblin.Sám se domnívá, že HC Lev by měl být českým klubem. "Jsem o tom přesvědčený, že Lev má být českým klubem. Pokud by mu česká hokejová federace dala požehnání, pak by se vše vyřešilo a otazníky by zmizely," uzavřel Stěblin.

Podle zástupců HC Lev ale legislativní záležitosti, které chybějí k definitivnímu potvrzení startu v soutěži a působení v Popradu, řeší vedení KHL. "Klub HC Lev se soustředí na sportovní záležitosti. Byl přijat 16. června do KHL.

Administrativní záležitosti a probíhající jednání mezi institucemi jako Ruská hokejová federace, Slovenský svaz ledního hokeje a KHL nám nepřísluší komentovat. My jsme maximálně připraveni na plnohodnotnou účast v KHL.

Byť se nás tyto kroky týkají, nepřísluší nám do toho zasahovat," řekl ČTK mluvčí HC Lev Zdeněk Šesták.Klubu zatím chybí souhlas Slovenského svazu ledního hokeje s působením v Popradu pro sezonu 2010/11.

Ten má rozhodnout až 18. srpna, pokud HC Lev do 10. srpna předloží potvrzení o členství v Ruské hokejové federaci, dále žádost Ruské hokejové federace o souhlas odehrát zápasy KHL v sezoně 2010/11 na Slovensku a potvrzení o splnění obchodních podmínek a závazků vůči klubům slovenské extraligy a HK Poprad.

Pondělní výkonný výbor SZLH také informoval, že jeho řádným členem se HC Lev stát podle stanov nemůže.Nově vzniklý klub, který našel po nesouhlasu Českého svazu ledního hokeje s jeho působením v sezoně 2010/11 v Hradci Králové útočiště na Slovensku, se v pondělí sešel v Popradu.

Od úterka už zahájil oficiálně přípravu na sezonu pod vedením trenérů Miloslava Hořavy a Radima Rulíka zatím s dvaadvaceti hráči. HC Lev skládá i program přípravných zápasů - v úterý 3. srpna se představí na ledě Vítkovic a od 23. do 26. srpna se zúčastní Cassovia Hockey Cupu v Košicích.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud