15. února 2011 • 05:00

Lemieux hrozí odchodem: Bitky? Byla to parodie

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když měl ještě jako elitní hráč po krk nečisté hry, nazval NHL garážovou ligou. Mario Lemieux neměl problém kritizovat, pokud mu něco nevonělo. Z pozice vlastníka Pittsburgh Penguins dlouho spíš mlčel. Až po řeži na ledě New York Islanders promluvil. „Kdyby tohle mělo odrážet stav soutěže, musím zvážit, jestli chci zůstat součástí toho všeho,“ pohrozila legenda.



Od víkendu řeší zámořská soutěž další palčivé téma. Násilí v hokeji. Po pátečním zápase, kdy jedna bitka stíhala druhou, měla šanci vydat všem jasné poselství. Jenže jí propásla. To tvrdí Mario Lemieux, jeden z nejlepších hokejistů, kteří kdy v lize působili, a zároveň majitel Pittsburghu.

„Hokej je tvrdá, fyzická hra a tou by měla zůstat. Ale co se dělo na Long Islandu, to nebyl hokej, nýbrž parodie. Bylo bolestné sledovat, jak se hokej změnil ve vedlejší atrakci. NHL měla příležitost vydat jasný signál, že tyhle věci jsou nepřijatelné, škodí sportu. To se nestalo,“ uvedl Lemieux.

Rozhodčí dlouhou chvílí trpět nemohliFoto ČTK


Svoje kousavé prohlášení vydal v neděli, zhruba 12 hodin poté, co šéf ligové disciplinárky Colin Campbell vynesl tresty. Den po incidentu odcestoval do Buffala a setkal se tam s hráči i vedením Islanders. Trevor Gillies byl následně suspendován na devět zápasů, Matt Martrin na čtyři. Klub dostal pokutu 100 tisíc dolarů (1,8 miliónu korun) za to, že je neuhlídal.



Eric Godard z Pittsburghu dostal automaticky trest na deset utkání za opuštění střídačky, když vyrazil na pomoc brankáři Brentu Johnsonovi. Generální manažer Islanders Garth Snow popřel, že by ze strany jeho týmu šlo o odvetu za předchozí duel, kdy se v potyčce s Johnsonem zranil gólman Rick DiPietro.

VIDEO: Na takový zápas diváci dlouho nezapomenou.

Na tuto bitku mezi hokejisty Islanders a Pittsburghu diváci jen tak nezapomenou
Video se připravuje ...


Ale překvapilo ho, že Penguins nedostali pokutu taky. „Jsme spokojeni s tím, jak se události podařilo vyřešit,“ oznámil zástupce komisaře NHL Bill Daly.
Lemieuxovi to zjevně nestačilo. Ale přestože má jiný názor, pokutu za znevážení soutěže nedostal.

„Jako liga musíme lépe chránit bezpečí hráčů, dát jasně najevo, že takové akce nebudou tolerovány a vyvodí se z nich disciplinární důsledky. Pokud by páteční události měly odrážet stav ligy, musím zvážit, jestli chci zůstat součástí NHL,“ zopakoval naštvaně člen Síně slávy.



Právě jeho Penguins jsou přitom týmem dvou tváří. V lize nasbírali nejvíc trestů. Vedle hračičků Crosbyho s Malkinem zaměstnávají špinavce jako Matt Cooke, který opakovaně suspendovaný za nebezpečné fauly. Naposledy za napadení Fjodora Ťutina z Columbusu.

Diváci si přišli na své.Foto ČTK


Zůstává rovněž otázkou, zda Lemieux nechtěl přiživit i myšlenku prodeje klubu. V roce 1999 klub koupil s kalifornským miliardářem Ronem Burklem za 109 milionů dolarů (skoro 2 miliardy korun) a zachránil ho před bankrotem.

V Pittsburghu postavili novou halu, Penguins vyprodali téměř 200 domácích zápasů v řadě, ze všech amerických týmů NHL mají nejvyšší televizní rating. Jejich současná hodnota se odhaduje na 235 milionů dolarů (skoro 4 a čtvrt miliardy korun).

Mario Lemieux je z rozhodnutí vedení NHL pobouřen
Mario Lemieux je z rozhodnutí vedení NHL pobouřen

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud