5. května 2011 • 07:37

Krejčí sestřelil Philadelphii, Washington dohrál

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník David Krejčí táhne Boston v play off NHL za postupem do finále Východní konference. Po dvou vydařených zápasech druhého kola na ledě Philadelphie se český hokejista výrazně prosadil i v třetím duelu na domácím ledě a gólem a dvěma asistencemi přispěl k vysoké výhře Bruins 5:1. Boston tak vede v sérii 3:0 na zápasy a o svém postupu může rozhodnout už v pátek.



Ze hry o Stanley Cup už jsou hokejisté Washingtonu s brankářem Michalem Neuvirthem. Nejlepší tým Východní konference po základní části podlehl ve čtvrtém zápase Tampě 3:5 a prohrál celou sérii nečekaně hladce 0:4.

V Bostonu by Tampu rádi napodobili a dotáhli do konce to, co se jim nepovedlo před rokem. Tehdy totiž Medvědi také vedli v druhém kole play off nad stejným soupeřem 3:0 na zápasy, nakonec se však stali třetím týmem v historii NHL, který takový náskok ztratil, a umožnili Letcům obrat na 3:4.

Letos jsou však Bruins, zdá se, odhodláni získat postup v nejkratším možném termínu. Ukázali to i ve středečním duelu, v němž měli raketový nástup, a už po 63 sekundách první třetiny vedli díky gólům Zdena Cháry a Krejčího 2:0. Krátce po polovině druhé třetiny pak odpor Flyers definitivně zlomili dvěma brankami během minuty a pětatřiceti sekund Daniel Paille a Nathan Horton.

"Vždycky chcete zápas dobře začít, zvlášť na domácím ledě," konstatoval kapitán Chára, jenž otevřel skóre ve 30. sekundě utkání a v 59. minutě jej pak svou druhou trefou večera uzavřel. "Ale je pravda, že dát dva góly při prvních třech střídáních, to je něco mimořádného. Samozřejmě to určilo ráz celého zápasu," doplnil Chára.

To, že by se mohl opakovat kolaps z minulého roku, si samozřejmě v Bostonu nepřipouštějí. "Snad jsme se už poučili. Víme, že získat čtvrté vítězství je nejtěžší," řekl brankář Tim Thomas, který loni celou sérii prožil v roli náhradníka Tuukky Raska. Teď však patří k oporám Bruins a ve středu si připsal 37 zákroků.

"V pátek nebudeme myslet na to, že vedeme 3:0. Budeme se soustředit pouze na zápas, na každou třetinu, na každé střídání a pokusíme se podat stejný výkon jako dnes," ujistil Thomas.

V povedenou odvetu za loňské vyřazení věří i Krejčí. Loni se v třetím utkání proti Philadelphii zranil a následnou pohromu už sledoval pouze z tribuny. Letos je však fit a ve skvělé formě. V prvním zápase zničil Letce dvěma góly a stejným počtem asistencí, druhý zápas rozhodl gólem v prodloužení a ve středu si připsal další tři kanadské body.

Hráči Philadelphie se však ještě nevzdávají. "Nechci na vás navalit hromadu klišé, že půjdeme zápas od zápasu, třetinu od třetiny... Ale pravdou je, že to je jediné, na co teď můžeme myslet. Nemůžeme mít teď v hlavě, že musíme vyhrát čtyřikrát v řadě. Musíme prostě hrát co nejlépe v příštím zápase, vyhrát třetinu, snad i zápas a vybojovat utkání číslo 5," prohlásil kouč Peter Laviolette.

Washington s Tampou Bay vyhořel

Podobně nejspíš uvažovali i ve Washingtonu, jenže sérii s Tampou už nezvrátí. Lightning i ve čtvrtém utkání překvapivě dominovali a po čtyřech letech, kdy zcela chyběli v play off, si zajistili postup už do finále konference.

Hrdinou zápasu se stal Sean Bergenheim, který dvěma góly v druhé třetině zlomil nerozhodný stav 1:1, a vedení už pak jeho tým nepustil. Capitals sice ještě do druhé přestávky snížili na 2:3, na začátku třetí třetiny však přidal čtvrtý gól Marc-Andre Bergeron, a když v 57. minutě zvýšil na 5:2 Martin St. Louis, bylo rozhodnuto.

Před začátkem série přitom trenér Tampy Guy Boucher přirovnal souboj s Washingtonem k bitvě Davida s Goliášem. "Měli jsme před soupeřem velký respekt. Ale rychle jsme se ho dokázali zbavit a zasáhli je do správného místa," uvedl Boucher. "Víte co? Washington má skvělý tým, který má za sebou skvělou sezonu a zaslouží si velké uznání. O to cennější je náš postup," dodal Boucher.

Ve Washingtonu si asi budou dlouho marně lámat hlavu nad tím, proč tým poprvé po třinácti letech prohrál v play off sérii 0:4. Naposledy se to Capitals přihodilo v roce 1998 ve finále Stanley Cupu s Detroitem.

"Nemyslím si, že by to bylo tím, že bychom nebyli hladoví po úspěchu. Byli jsme hladoví. Jen jsme prostě nedokázali vyhrát. My chtěli vyhrát, oni chtěli vyhrát a někdo pak musí prohrát. Jsme to my a já teď opravdu nevím, co na to říct," hledal těžko slova kapitán Alexandr Ovečkin.

Lakonicky zhodnotil sérii trenér Washingtonu Bruce Boudreau. "Tampa nás porazila čtyřikrát v řadě, takže asi měla lepší tým. Nebylo to o moc, ale pořád jsme prohráli 0:4, takže musím přiznat, že prostě byli lepší," prohlásil Boudreau. A dalšímu soupeři Tampy vzkázal: "Nepodceňujte je!"

Detroit na pokraji vyřazení

Na pokraji vyřazení jsou také hokejisté Detroitu, kteří podlehli San Jose 3:4 v prodloužení a prohrávají v sérii 0:3 na zápasy. Hvězdou večera se stal hostující útočník Devin Setoguchi, který vstřelil tři góly, včetně vítězného v 10. minutě nastaveného času.

Setoguchi se přitom mohl stát smutným hrdinou. V šesté minutě prodloužení byl totiž vyloučen a na trestné lavici se strachoval, aby Red Wings v přesilovce nerozhodli. "Pořád jsem si opakoval: 'Ať nedají gól, ať nedají gól'," popsal své pocity Setoguchi.

Jeho mantra nakonec zabrala, Žraloci se v oslabení ubránili a dvě minuty po návratu z trestné lavice Setoguchi rozhodl, když si z druhé vlny najel do útočného pásma a pohotovou střelou zápěstím překvapil brankáře Jimmyho Howarda.

Statistika 2. kola play off NHL:

Východní konference - 3. zápas:

Boston - Philadelphia 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)

Branky: 1. a 59. Chára (na druhou Krejčí), 2. Krejčí, 34. Paille, 36. Horton (Krejčí) - 37. Meszároš. Střely na branku: 28:38. Diváci: 17.565.
Stav série: 3:0.

4. zápas:

Tampa Bay - Washington 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

Branky: 25. a 33. Bergenheim, 13. Malone, 46. Bergeron, 57. St. Louis -
19. Sturm, 34. Erskine, 58. Carlson. Michal Neuvirth odchytal za Washington 58 minut, z 37 střel inkasoval 5 gólů a úspěšnost zásahů měl 86,5 procenta.
Střely na branku: 37:36. Diváci: 20.835. Konečný stav série: 4:0.

Západní konference - 3. zápas:

Detroit - San Jose 3:4 v prodl. (1:1, 2:1, 0:1 - 0:1)

Branky: 20. Lidström, 34. Eaves, 39. Dacjuk - 13., 35. a 70. Setoguchi,
56. Boyle. Střely na branku: 41:38. Diváci: 20.066. Stav série: 0:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud