1. září 2011 • 10:38

Smrt kosí bitkaře z NHL. Belaka (†35) našli mrtvého v hotelu

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smrt nechodí po horách, ale po lidech, praví staré přísloví... Teď, jak se zdá, si "zasedla" na slavné bitkaře z NHL. Ve středu nalezli v torontském hotelu mrtvé tělo Wadea Belaka (†35), který se na pěsti několikrát střetl třeba i s Davidem Kočím. Během čtyř měsíců je to už třetí úmrtí některého z drsných mužů nejprestižnější hokejové soutěže světa.



Pětatřicetiletý útočník, jenž strávil v elitní soutěži 14 pěstními souboji nabitých ročníků, po minulé sezoně skončil aktivní kariéru. Příčina jeho náhlého úmrtí není známa. Kanadská média s odvoláním na své zdroje hovoří o sebevraždě.

Před pětatřicetiletým rodákem z kanadského Saskatoonu zemřel v srpnu útočník Winnipegu Rick Rypien, jenž bojoval s depresemi. V květnu byl nalezen po předávkování alkoholem a léky další bitkař Derek Boogaard z New Yorku Rangers.

"Rodina Národní hokejové ligy truchlí nad ztrátou Wadea Belaka, jenž bojoval každou minutu své kariéry v NHL," uvedl v prohlášení komisionář zámořské soutěže Gary Bettman.

Belaka si v roce 1994 vybral Québec jako dvanáctého v celkovém pořadí draftu, útočník se však proslavil víc svými rychlými pěstmi než střeleckými schopnostmi. V 549 zápasech v dresech Colorada, Calgary, Toronta, Floridy a naposledy Nashvillu skóroval jen osmkrát, zato si připsal 1263 trestných minut.

Policejní důstojník stojí před budovou, ve které našli mrtvého Wadea BelakaFoto ČTK/AP

Podobně jako jiní bitkaři byl sice Belak postrachem na ledě, ovšem v civilu mimořádně oblíbeným člověkem se smyslem pro humor.

Po březnovém konci kariéry se chystal na roli spolukomentátora zápasů Nashvillu v rozhlase a začal natáčet populární televizní pořad Battle of the Blades, v němž bývalí hokejisté NHL společně s krasobruslaři soutěží podobně jako v taneční sérii Stardance.

Třemi úmrtími během čtyř měsíců se nyní začne důkladně zabývat vedení soutěže. Bettman už po Rypienově smrti prohlásil, že očekává revizi zdravotního programu NHL, jenž se věnuje závislostem a nevhodnému chování.

Další ze střetů Wadea Belaka (vlevo) s Davidem Kočím, tentokrát v dresech Toronta a Chicaga
Další ze střetů Wadea Belaka (vlevo) s Davidem Kočím, tentokrát v dresech Toronta a Chicaga

Vstoupit do diskuse
5
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud