6. prosince 2011 • 10:22

Hokejista Boogaard před smrtí trpěl onemocněním mozku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový bitkař Derek Boogaard, jenž byl v květnu nalezen mrtev ve svém domě v Minnesotě, trpěl podle New York Times chronickými bolestmi hlavy. Vyvolalo je degenerativní onemocnění mozku, příbuzné Alzheimerově chorobě, které bývá způsobeno opakovanými údery do hlavy.



Na závažnou poruchu upozornila Anna McKeeová z Bostonské univerzity, která se v posledních měsících zabývala příčinou hokejistovy smrti. Pomocí počítačové tomografie nalezla na Boogaardově mozku hnědé skvrnky, jež jsou příznakem onemocnění. To se projevuje ztrátou paměti, vznětlivostí, změnami nálad a případnou závislosti.

Výsledky pitvy ukázaly, že osmadvacetiletý Boogaard zemřel na následky kombinace alkoholu a tišících léků, které užíval na bolesti hlavy.

Rodák ze Saskatoonu zahájil kariéru v NHL před šesti lety v dresu Minnesoty Wild, do slavného newyorského klubu Rangers zamířil loni v červenci. Kvůli otřesům mozku a zranění ramena však přišel o valnou část minulé sezony. Počet jeho odehraných zápasů v zámořské lize se zastavil na čísle 277.

Rodina Dereka Boogaarda na ceremoniálu v Minnesotě.
Rodina Dereka Boogaarda na ceremoniálu v Minnesotě.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud