25. února 2012 • 10:11

Aleš Hemský bude i nadále hrát za Edmonton, prodloužil o 2 roky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Hokejový útočník Aleš Hemský bude i nadále působit v NHL v Edmontonu, s kterým podepsal novou dvouletou smlouvu na 10 milionů dolarů.



Osmadvacetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 se mohl stát po této sezoně nechráněným volným hráčem a spekulovalo se před pondělní uzávěrkou přestupů o jeho výměně.

"Hodně jsem tady prožil, když jsme byli nahoře i dole. Bylo by těžké opustit místo, kde se to teď mění. Hodně hráčů přichází a víme, že budeme bojovat o play off a jednou třeba můžeme vyhrát Stanley Cup," řekl zámořským médiím Hemský. "Proto jsem zůstal. Nechtěl jsem to vzdát po deseti letech, jen se sbalit a odejít."

Edmonton je aktuálně druhým nejhorším celkem v NHL s 54 body a na pozice pro play off ztrácí 14 bodů. V minulých dvou letech byl vůbec nejhorším týmem. Díky tomu si ale vybíral dvakrát za sebou jedničku draftu - útočníky Taylora Halla v roce 2010 a Ryan Nugenta-Hopkinse loni. Do týmu se zapracovali také další talentovaní hráči Jordan Eberle či Sam Gagner. "Je to úžasné, že Hemmer zůstává," napsal na Twitter Hall.

Generální manažer Steve Tambellini jednal s Hemským o nové smlouvě ve čtvrtek po výhře 2:0 nad Philadelphií. Šikovný útočník původně chtěl delší kontrakt, ale v pátek se obě strany dohodly. Smlouva neobsahuje klauzuli, že by nemohl být Hemský vyměněn do jiného týmu.

"Hodně jsme jednali s jinými týmy, to tak před uzávěrkou přestupů musí být. Musíme být připraveni na obě možnosti. Jak jsem s Alešem mluvil, tak si myslím, že je spokojený a vím, že ostatní naši hráči budou taky. A to je možná nejdůležitější věc," prohlásil Tambellini. "Aleš na sobě makal, aby se dostal tam, kde je. Je na vrcholu kariéry."

Hemský, který v této sezoně vynechal 11 zápasů kvůli zranění ramena a další dva kvůli nemoci, si připsal v 47 duelech 26 bodů za pět branek a 21 asistencí. V dresu Oilers, kteří jej draftovali v roce 2001 jako třináctého v pořadí, strávil pardubický odchovanec celou dosavadní kariéru v NHL. "Chtěl jsem delší smlouvu, ale na druhou stranu nemám tak dobrou sezonu, jak bych chtěl. Možná bych rád vyzkoušel trh s volnými hráči, ale chtěl jsem v Edmontonu zůstat," řekl Hemský.

Na kontě má v lize z 537 utkání 421 bodů za 119 branek a 302 asistencí. V 30 duelech play off skóroval šestkrát a nasbíral 11 přihrávek. V dalších sezonách bude mít v průměru stejný příjem jako v tomto ročníku. Na rovných pět milionů dolarů mu vystoupal plat v posledním roce šestiletého kontrakt na 24,6 milionu dolarů.

Nejlepší rok zažil Hemský v sezoně 2005/06, kdy nasbíral 77 bodů. Bylo to po sezoně, v které pomohl při výluce v NHL Pardubicím k titulu a stal se i mistrem světa. Po ročníku 2007/08, kdy nasbíral 71 bodů, jej začaly pronásledovat zdravotní potíže. Měl problémy s kolenem, s oběma rameny i otřes mozku. "Je mi osmadvacet, ne pětatřicet. Nemyslím, že bych musel příští rok končit. Je to za mnou, poslední měsíc jsem se cítil skvěle. Koukám dopředu a těším se na hokej a myslím, že budu mít ještě dlouhou kariéru," dodal Hemský.

Tambellini také předložil návrh nové smlouvy šestatřicetiletému útočníkovi Ryanu Smythovi, jemuž vyprší po sezoně roční kontrakt na 4,5 milionu dolarů.

Vstoupit do diskuse
4
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud