10. dubna 2012 • 15:35

Akim Aliu: Kanadský Nigerijec z Kyjeva, který dává góly v NHL

Autor: mt
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Takhle silný hokejový příběh jste ještě neslyšeli. Tenhle chlapík v devíti letech netušil, že někdy bude hrát hokej a jen těžce se na bruslích sám udržel. Jeho rodina byla v těžké situaci a on se musel od začátku prát se šikanou a ponižováním. O kom je řeč? Přeci o nováčkovi v sestavě Calgary Flames Akimu Aliuovi.



Ano, je to hodně matoucí, ale je to tak. Tento kanadský Ukrajinec, který se narodil v Nigérii, nastupuje v tomto ročníku NHL za Calgary Flames. Nedávno dokonce vstřelil svůj první gól v nejslavnější hokejové lize světa.

V nigerijském městě Okene se 24. dubna 1989 narodil chlapec jménem Akim Aliu. Jeho otec, Nigerijec, studoval na Ukrajině, kde se potkal s Akimovou matkou Larissou. Po nějakém čase, kdy bydleli v Okene, se jeho rodiče přestěhovali do hlavního města Ukrajiny.

To pro malého Akima znamenalo, že než vlastně mohl dostat nigerijské občanství, stal se Ukrajincem. Po sedmi letech strávených v Kyjevě se rodina, nespokojená se situací na Ukrajině, rozhodla opět přestěhovat.

Pro svůj nový domov si jeho rodina vybrala Kanadu a konkrétně malé městečko blízko Toronta. Pro sedmiletého chlapce, který neuměl ani slovo anglicky a v životě nestál na bruslích, to automaticky znamenalo, že jestli se začne věnovat nějakému sportu, bude to určitě lední hokej.

Netrvalo dlouho a mladý rodák z Nigerie vypiloval angličtinu, překonal jazykovou bariéru a hlavně se v něm naplno projevil hokejový telent, díky nemuž začal své vyrstevníky převyšovat.

V roce 2005 pak nebylo žádným překvapením, že Akim Aliu nechyběl na draftu OHL. Nechyběl, dokonce všem vytřel zrak. Příklad? Jedničkou byla současná hvězda Islanders John Tavares, pátý byl jeden z nejperspektivnějších obránců NHL Drew Doughty. A šestý? Šestý byl Akim Aliu.

Akim Aliu projíždí kolem střídačky Anaheimu v zápase, kdy vstřelil dvě brankyFoto Reuters

Až po něm přišel na řadu Logan Couture, Sam Gagner nebo třeba spoluhráč Tomáše Plekance P.K. Subban.

Aliuova první sezona v dresu Windsoru, ale nedopadla vůbec dobře. Akim si hrubě nerozuměl se známým provokatérem Stevem Downiem. Odmítl totiž podstoupit ponižující nováčkovský rituál a poté se dokonce s Downiem pustil do pěstního souboje.

VIDEO: Aliu vyzval na tréninku k pěstnímu souboji Downieho

Díky tomuto incidentu se po osmnácti odehraných zápasech v dresu Windsoru Aliu pakoval. Putoval do týmu Sudbury Wolves. Zde trénoval Mike Foligno. A právě pod tímto koučem se z Aliua stal hráč, jenž byl na draftu NHL v roce 2007 nasazen do druhého kola.

Zde si ho vybralo Chicago. Akim Aliua po této události začal putovat mezi OHL, ECHL a AHL. Poté byl společně s Dustinem Byfuglienem vyměněn do Atlanty. Jak je známo tým se přestěhoval do Winnipegu a Jets v něm neviděli budoucnost a neměli pro něj místo ani na farmě.

VIDEO: První branka v NHL Akima Aliua

Další stěhování tedy na sebe nedalo dlouho čekat. Aliu se dostal na farmu Calgary Flames. Právě zde nastal zásadní zlom. Plameny se již nemohly dostat do play off, a tak vedení povolalo nigerijského rodáka do hlavního týmu.

Aliu byl zařazen mezi zkušeného Cammalleriho a Stajana do posledních dvou utkáních základní části NHL. Silné křídlo bylo pro Cammalleriho přesně tím, co potřeboval.

Hned v prvním utkání přihrál Aliu Cammallerimu na gól. V tom dalším si role vyměnili a "Cammy" mu přihrál na jeho první gól v NHL. K tomuto zásahu přidal ještě jednu branku a byl vyhlášen hvězdou zápasu.

V dresu Calgary Flames jeho celková bilance činí ze dvou zápasů dvě branky a jedna přihrávka. Solidní, co říkáte? Flames sice nepostoupili do play off, ale možná objevili ofenzivního žolíka do příští sezony...

Akim Aliu projíždí kolem střídačky Anaheimu v zápase, kdy vstřelil dvě branky
Akim Aliu projíždí kolem střídačky Anaheimu v zápase, kdy vstřelil dvě branky

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud