21. dubna 2012 • 15:57

Penguins vstávají z mrtvých: 5 důvodů, proč by se Jágr a spol. měli bát

Autor: Tomáš Bělonožník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA | VIDEO | Po třetím utkání série proti Flyers jim nikdo nevěřil. Za stavu 0:3 média i fanoušci hokejisty Penguins ztrhali, odepsali a zesměšňovali. V pittsburských novinách dokonce vyšel článek, který vyzýval, aby se ten ubohý tým ani nevracel domů. Tučňáci se ale dokázali oklepat, vyhráli dva další zápasy a v neděli ve Philadelphii mohou sérii srovnat na 3:3. K postupu vede ještě dlouhá cesta, existuje ale přinejmenším 5 důvodů, proč by se Jágr a spol. měli nyní bát.



1. Odhalené slabiny brankářů

V posledním utkání si Ilja Bryzgalov vedl už lépe, že ale v sérii nepodává dobré výkony, to je jinak nad slunce jasné. Úspěšnost zásahů 84.8 % znamená, že ho překoná zhruba každá šestá střela. A to je v play off skutečně alarmující statistika.

Ve čtvrtém zápase série, který Philadelphia ostudně prohrála 3:10, se navíc ukázalo, že ani náhradnik Bobrovskij není mužem, o kterého by se Flyers mohli opřít. Do utkání naskočil na dvě třetiny a skončil s na chlup stejnou statistikou jako Bryzgalov - 5 inkasovaných branek z 18 střel.

Jak je možné, že se Penguins podařilo dokonale zničit oba brankáře, z nichž alespoň jeden býval v NHL považován za elitního? Důvod můžeme hledat v poctivé přípravě Pittsburghu a ochotě týmu držet se rad svých analytiků.

Bryzgalov sice v březnu získal cenu pro nejlepšího hráče ligy, pak ale utrpěl frakturu kůstky v pravé noze a ačkoliv management Flyers opakuje, že gólmana tato zlomenina nijak nelimituje, hokejisté Pittsburghu dokazují opak.

Ruský gólman má očividně problém s pohybem v brankovišti, děsivě pomalu se přesouvá od tyčky k tyčce. Hráči Penguins mají proto od svých trenérů očividně jasné instrukce - snažit se Bryzgalova rozpohybovat a zakončovat do prázdné klece.

Odhalené slabiny dokázali Penguins dokonale využít už mnohokrát. Příkladem budiž i první branka Steva Sullivana z pátečního utkání.

VIDEO: Přesilovkový gól Steva Sullivana

Stejným způsobem pak prokoukli i náhradníka Bobrovského. Není žádnou náhodou, že z pěti inkasovaných gólů padly čtyři po střelách nahoru pod víko.

Po trapasu ve 4. zápase se dokonce objevily hlasy volající po nasazení třetího brankáře Leightona, který klec Philadelphie hájil před dvěma lety při překvapivém tažení do finále Stanley Cupu. Jelikož však Bryzgalov v pátek kapituloval "pouze" třikrát, dá se očekávat, že důvěru navzdory svému hendikepu bude dostávat i nadále.

2. Probuzený Marc-André Fleury

V prvních třech zápasech byl kanadský gólman pouze stínem muže, který v roce 2009 dovedl Penguins k zisku Stanley Cupu. Na ledě to chvíli vypadalo, jako by se s Bryzgalovem přetahovali o to, kdo dostane hloupější gól. Fleury se ale pomalu dostává do správné provozní teploty.

Ve třetí třetině včerejšího zápasu byl na ledě největší hvězdou. Po hloupém vyloučení spoluhráče Kennedyho pochytal v přesilovce Flyers sedm střel a zásadním způsobem přispěl k udržení stavu 3:2.

VIDEO: Fleuryho klíčové zákroky proti Brierovi


Dá se čekat, že z heroické dvouminutovky bude čerpat sebevědomí do dalších zápasů a pokud by se Pittsburghu podařilo vyhrát další dva zápasy a postoupit, nepochybně bude připomínána jako moment, jenž rozhodl o zvratu v celé sérii.

3. Efektivita Flyers při hře 5 na 5

Philadelphia umí hrát přesilovky, o tom není sporu. V pěti zápasech proti Penguins z nich skórovala v 11 případech z 20 příležitostí, takže se může pochlubit neuvěřitelnou úspěšnosti 55 %. Flyers však pokulhávají ve hře 5 na 5, v posledních dvou zápasech nedali při standardním počtu hráčů na ledě jedinou branku.

Trápí se všechny lajny a šance si vytváří snad jen útočná řada s Girouxem, Jágrem a Hartnellem. Včera nepomohl ani návrat Jamese van Riemsdyka, který se po zranění v sestavě objevil poprvé od 1. března.

Jeho lajna, ve které nastupoval s Voráčkem a Readem, sice vypadala vcelku dynamicky, k zakončení se ale moc nedostávala. Van Riemsdyka navíc trenéři poměrně šetřili a odehrál jen 7 minut a 31 sekund.

Nízká úspěšnost Philadelphie při hře v plném počtu je možná způsobena i tím, že trenér Laviolette se snaží proti vítězi bodování Malkinovi a čtyřicetigólovému Jamesi Nealovi na led neustále posílat řadu devatenáctiletého mladíka Couturiera. Ta sice dokáže limitovat největší ofenzivní hrozbu Penguins, soupeřova brankáře ale kvůli obranným úkolům moc nezatěžuje.

4. Jordan Staal

Malkina krotí Couturier, Crosby zlobí ze druhé lajny, ale nejlepším hráčem Pittsburghu je zatím centr třetí řady Jordan Staal. Třiadvacetiletý defenzivní forvard je v sestavě Penguins mužem, který je sice často chválen za přínos pro tým, avšak stejně často je toto uznání doprovázeno i slovy, že se od něj vzhledem k 2. pozici na draftu čekalo "něco víc".

V sérii proti Flyers zatím Staal "něco víc" jednoznačně ukazuje. Jako jediný hokejista v sestavě Penguins odvedl solidní výkon ve všech pěti zápasech, v posledních třech dokonce nastřílel celkem 6 branek a vévodí tabulce střelců v play off.

Staal profituje z toho, že jemu a jeho křídlům nevěnuje obrana Flyers tolik pozornosti jako největším hvězdám Penguins. Pokud chce ale Philadelphia v neděli uspět, bude muset na uzdě udržet i tohoto kanadského útočníka.

VIDEO: Staalova veledůležitá páteční branka na 2:2

5. Zmlácená obrana Philadelphie

Při uváhách nad šancemi Penguins je třeba vzpomenout také to, že překonávají obranu plnou náhradníků.

Takřka celou sezonu chybí Flyers kvůli otřesu mozku kapitán Chris Pronger. V posledních týdnech se k němu pak na marodce přidali Andrej Meszároš (zraněná záda) a Marc-André Bourdon (zranění v horní polovině těla). Velkou ranou byla pro Jágrův tým i ztráta Nicklase Grossmanna, který ve středu při střetu s Malkinem utrpěl otřes mozku.

V sestavě proto museli dostat prostor náhradníci jako Gustafsson a hráči nižší výkonností úrovně, například Andreas Lilja. Kouč Laviolette problém slabé a zmlácené obrany zatím řeší přetěžováním svých lepších obránců, Coburn a Carle odehráli v pátek přes 29 minut, Timonen jen o čtyři méně. Je ale otázkou, zda takové vytížení tito hráči ustojí i v dalších zápasech.

Vyhrocený souboj Pittsburghu s Philadelphií každopádně ještě zdaleka není u konce a fanoušci se mohou těšit na další drama. Šestý díl napínavé série se hraje v neděli od 18:00 ve Philadelphii.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud