Jakub Hlaváč
22. dubna 2012 • 22:16

Postup Jágrovi přihrál "Malý Mario" Giroux, vůdce Flyers

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Zamiloval si ho v prvních zápasech sezony, o tom klukovi pěl jenom chválu. Český útočník Jaromír Jágr hned poznal, že Claude Giroux je výjimečný hokejista. A po jeho boku teď urval postup do semifinále Východní konference přes Pittsburgh. Zajistila ho výhra 5:1 v šestém duelu.



Čtyřiadvacetiletý Giroux řádil od první sekundy, od úvodního střídání. Hned po něm vletěl do kapitána Penguins Sidneyho Crosbyho. Ostrým hitem ho poslal k ledu, a o pár sekund později ho uzemnil ještě bolestněji – gólem. To vše stihl v úvodní minutě.

„Chtěli jsme do zápasu nastoupit aktivně, hodně útočit,“ vykládal po skončení bitvy o Pensylvánii do kamer televize NBC. Vrátil se i k bodyčeku na svého soka. „Když jsem viděl tu příležitost… Nemohl jsem toho nevyužít. Ale hlavně jsem chtěl nabudit naše mužstvo,“ říkal.

Byl skvělý celou sérii. Vedle Jaromíra Jágra mu to svědčí, čtyřicetiletá hvězda mu pomáhá zkušenostmi a skvělými pasy. Mladík je neomylně proměňuje, umí využít volný prostor. Je z toho dokonalá symbióza.

VIDEO: Giroux se trefil už při svém prvním střídání


„Pokud jsem před sezonou říkal, že to je Malý Mario, tak teď si Malý můžete škrtnout,“ psal olympijský šampion na svůj Twitter. Mariem myslel svého vlastního učitele – legendárního Lemieuxe.

Giroux udělal za šest utkání 14 bodů (6+8) a vytvořil tím rekord Flyers v produktivitě během jediné série play off. „A nebyla lehká,“ oddechl si po jejím definitivním konci. „Vypadalo to, že ji budeme mít rychle za sebou. A nakonec to byly pěkné nervy,“ připomněl, že Philadelphia vedla 3:0 na zápasy, ale další dva ztratila. Až třetí mečbol byl nakonec využitý.

Danny Briere slaví gól do sítě Pittsburghu v šesté zápase série
Danny Briere slaví gól do sítě Pittsburghu v šesté zápase série


„Musím říct, že nám k tomu hodně pomohl Bryz (gólman Ilja Bryzgalov). Jsem rád, že kritikům ukázal, kdo je. Jeden z nejlepších brankářů na světě. Moc mu to přeji, protože málokdo maká tak jako on,“ chválil Giroux svého brankáře.

Pochopitelně. Právě on se zdál být nejslabším článkem mužstva a před další výzvou potřeboval povzbudit. Komu ovšem bude čelit, ještě není jisté. Philadelphie postoupila ve Východní konferenci jako první a na svého dalšího vyzyvatele si tak musí počkat.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud