Martin Tomaides
20. června 2012 • 07:28

Hašek nebo Fleury. TOP 16 nejhůře draftovaných hvězd NHL

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Draftovat šikovného hráče v prvním kole není zase tak velké umění. Kluby do skautů a vývoje svých talentů investují opravdu velké peníze. Ale najít skrytý hokejový klenot v pozdějších kolech, to je umění. Tady je výběr těch nejlepších hráčů NHL, kteří trhali rekordy, i když dle draftované pozice k tomu vlastně vůbec nebyli určeni.



16. Miikka Kiprusoff - draftován San Jose Sharks, 116 - 1995 (5. kolo)
Začátek zámořské kariéry pro Fina opravdu nevypadal nijak hvězdně. Čtyři roky se potloukal mezi farmou a prvním týmem Sharks, než o něj přestal být zájem a z listiny necháněných hráčů po něm sáhlo Calgary. Kipper tým Flames okamžitě dotáhl do finále, v dalších letech získal Vezina Trophy, William M. Jennings Trophy a byl součástí All – Star Teamu. Patří mezi nejúspěšnější gólmany historie Flames.

Příští zápas v NHL bude Kiprusoffův šestistý.Foto Reuters

15. Pekka Rinne - Nashville Predators, 258 - 2004 (8. kolo)
Tenhle vytáhlý finský chlapík za sebou má sice teprve čtyři sezony v roli gólmanské jedničky Nashvillu Predators, ale už teď je jasné, že jeho volba byla pro klub výhra. V poslední sezoně si připsal 43 vítězství a klub s ním podepsal kontrakt na 7 sezon v hodnotě 49 milionů dolarů. Také byl letos nominován na Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL.

V letošní sezoně stanovil jedenácti výhrami v řadě nový klubový rekord. Ten dosud držel Tomáš Vokoun.Foto Reuters

14. Dave Taylor - Los Angeles Kings, 210 - 1975 (15. kolo)
Pro českého fanouška neznámé jméno, přesto je v žebříčku naprosto oprávněné. Po Taylorovi šlo na draftu na řadu už jen 7 hráčů, on přesto odehrál v NHL 1111 utkání (všechny za Los Angeles – klubový rekord), dokázal si připsat i 112 bodů v jedné sezoně a celkem jich měl po skončení kariéry na kontě 1069. Jeho číslo 18 visí pod stropem haly Kings.

Dave Taylor je nejníže draftovaný hráč, jenž kdy dosáhl na tisíc bodů v NHL.Foto wikia.com

13. Pavol Demitra - Ottawa Senators, 227 - 1993 (9. kolo)
Jen jeden hráč z draftu 1993 měl větší procento získaných bodů na zápas než Pavol Demitra, a to byl Paul Kariya (draftován jako čtvrtý). Demitra si v NHL připsal 768 bodů, získal Lady Byng Trophy, třikrát si zahrál v All – Star Game, stal se nejproduktivnějším hráčem OH ve Vancouveru a získal bronzovou medaili na MS 2003.

Do povědomí fanoušků se Demitra dostal v dresu St.Louis Blues.Foto Reuters

12. Henrik Zetterberg - Detroit Red Wings,  210 - 1999 (7. kolo)
Zetterberg je hned za bratry Sedinovými třetím nejproduktivnějším hráčem draftu 1999. Za svých 9 let v dresu Detroitu dokázal získat Stanley Cup i Conn Smythe Trophy a po skončení kariéry Nicklase Lidströma je nejžhavějším kandidátem na prestižní pozici kapitána Red Wings. Také je majitelem zlata z olympijských her i z mistrovství světa.

Zetterbergovi se letos dařilo především v útoku s Jiřím Hudlerem.Foto Profimedia

11. Henrik Lundqvist - New York Rangers, 205 - 2000 (7. kolo)
Náročné newyorské publikum už v první sezoně říkalo tomuto brankáři „Král Henrik“. Lundqvist byl už čtyřikrát nominován na Vezina Trophy, také je jediný gólman historie NHL, který si připsal 30 výher ve svých prvních sedmi sezonách v zámoří. Má také zlato z OH v Turíně. Volba Lundqvista vypadá ještě lépe proto, že rival Islanders vybral v draftu roku 2000 gólmana Ricka DiPietra jako jedničku, přitom jeho kariéra lemovaná zraněními vedla k tomu, že se nikdy nestal kvalitním gólmanem.

Lundqvist vlastní také dvě stříbrné medaile z MS.Foto Reuters

10. Doug Gilmour - St.Louis Blues, 134 - 1982 (7. kolo)
Ze sedmého kola až do Síně slávy. Gilmour získal Stanley Cup, Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka a byl nominován i na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy. Nejpopulárnější byl v Torontu, kde dělal kapitána a drží několik klubových rekordů. I přes jeho drobnou postavu dokázal hrát velmi zarputile, a tak získal přezdívku Zabiják. V NHL si připsal 1414 bodů.

V dresu Montrealu dokončil Gilmour kariéru.Foto Reuters

9. Theoren Fleury - Calgary Flames, 166 - 1987 (8. kolo)
Hokejový divoch doplatil na draftu na svůj malý vzrůst. Přesto se dokázal do NHL prosadit, pomohl Calgary získat Stanley Cup a ve své sbírce má i zlato z olympijských her. Není mnoho hráčů, kteří by byli draftovaní na tak pozdních pozicích a dokázali získat průměrně více než jeden bod na zápas (1084 zápasů – 1088 bodů). Kariéru ukončil v Británii v dresu Belfastu, kde za 34 zápasů získal 74 bodů a 270 trestných minut.

Fleury měl v kariéře občas problémy s alkoholem.Foto ČTK/AP

8. Peter Bondra - Washington Capitals, 156 - 1990 (8.kolo)
V osmém kole našli Washington Capitals absolutní terno. Bondra byl dvakrát nejlepší střelec soutěže, v NHL překonal metu 500 gólů, což před ním dokázalo jen 36 hráčů a drží několik klubových rekordů Capitals, včetně nejvíce bodů i gólů. V roce 1998 tým dotáhl až do finále Stanley Cupu.

I když hrál za Ottawu, fanoušci Capitals na něj nezanevřeli.Foto Reuters

7. Daniel Alfredsson - Ottawa Senators, 133 - 1994 (6. kolo)
Tvář týmu Ottawa Senators. Švédský kudrnáč za jiný tým v NHL nehrál, Senators dotáhl do finále Stanley Cupu a s 1082 body je také třetím nejproduktivnějším Švédem historie. Kapitán Ottawy má ve sbírce i zlato z OH v Turíně. Jediný draftovaný hráč roku 1994, který získal více než tisíc bodů.

Alfredsson se v sezoně 1995/1996 stal nováčkem roku.Foto Reuters

6. Luc Robitaille - Los Angeles Kings, 171 - 1984 (9. kolo)
Člen síně slávy dokázal čtyřikrát v kariéře překonat v jedné sezoně hranici čtyřiceti gólů a sta bodů. V historickém bodování soutěže je na 21. místě. Jako hráč získal Stanley Cup s Detroitem, jako funkcionář před pár dny s Los Angeles. Jeho číslo 20 visí pod stropem losangeleské haly.

Miláček losangeleských tribun má přezdívku Lucky Luke.Foto Reuters

5. Pavel Dacjuk - Detroit Red Wings, 171 - 1998 (6. kolo)
Trojnásobný nejlépe bránící útočník soutěže, čtyřnásobný nejslušnější hráč ligy, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a tak dál… Scouti Detroitu opět dokázali, že umí najít klenot v pozdějších kolech draftu. Ruský útočník je současnou ikonou klubu z Michiganu.

Pavel Dacjuk je svou šikovností pověstný.Foto ČTK/AP

4. Mark Recchi - Pittsburgh Pegnuins, 67 - 1988 (4. kolo)
Draftován byl až ve čtvrtém kole, přesto dokázal třikrát získat Stanley Cup s třemi různými týmy (v moderní éře NHL se to povedlo pouze deseti hráčům) a v bodování ligy mu náleží dvanácté místo. Je nejstarším hráčem, který kdy skóroval ve finále Stanley Cupu (43 let a 126 dní).

Mark Recchi odstartoval sezonu 2010/2011 s Bostonem v Praze.Foto Michal Beránek (Sport)

3. Patrick Roy - Montreal Canadiens, 51 - 1984 (3. kolo)
Být draftován ve třetím kole sice není taková bída ale přesto, řeč je o jednom z nejlepších gólmanů historie. Je druhý v počtu výher, vlastní čtyři prsteny za vítězství Stanley Cupu, jako jediný hráč dokázal třikrát získat Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off, třikrát byl zvolen nejlepším brankářem NHL a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Svůj poslední Stanley Cup slavil Roy i s legendárním Rayem Bourquem.Foto Reuters

2. Brett Hull - Calgary Flames, 117 - 1984 (6. kolo)
Další hokejová legenda. "Golden Brett" přišel na draftu na řadu až v 6. kole jako číslo 117 a vybrali si ho Calgary Flames. Hull nastřílel v NHL 741 gólů, což ho řadí na třetí místo v historii, také dvakrát vyhrál Stanley Cup a získal několik individuálních trofejí, včetně Hart Trophy, pro nejužitečnějšího hráče NHL.

Hull slaví zisk Stanley Cupu s Dominikem Haškem.Foto Reuters

1. Dominik Hašek - Chicago Blackhawks, 199 - 1983 (10. kolo)
Výčet všech trofejí a rekordů tohoto brankářského stále aktivního veterána, by se do našeho článku ani nevešel. Hašek se svým neortodoxním stylem dokázal proboxovat do zámořské soutěže a otevřel cestu i ostatním evropským gólmanům. Získal dva Stanley Cupy, legendou je hlavně v Buffalu. Bezejmenný tým Sabres dokázal v roce 1999 dotáhnout až do finále Stanley Cupu.

V dresu Sabres strávil Hašek 9 sezon. V dresu Sabres strávil Hašek 9 sezon.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud