25. června 2012 • 14:02

Bratři i česko-slovenští beci. Seznam výměn během draftu NHL

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový draft NHL to není jen výběr talentovaných hokejistů. Kluby si často trejdují volby i hráče. Při draftu 2012 došlo při výměnách například dvakrát na bratrské slučování, ale dres změnil i jeden elitní český a slovenský bek. Tady je kompletní přehled všech přestupů.



Zbyněk Michálek z Pittsburghu do Phoenixu
Spolehlivý defenzivní bek se vrací na známé místo. Ve Phoenixu strávil pět sezon a díky svému angažmá u Coyotes si udělal jméno v zámoří. Pittsburgh mu ale platil 4 miliony ročně a proslýchá se, že by chtěl právě od Coyotes získat ofenzivní hvězdu zadních řad Keitha Yandlea. A na něj by byl potřeba prostor pod platovým stropem. Opačným směrem putovala volba ve třetím kole draftu 2012 a dvojice prospektů Harrison Ruopp - Marc Cheverie.

Zbyněk Michálek strávil v dresu Pens dvě sezony. Zbyněk Michálek strávil v dresu Pens dvě sezony.Foto Profimedia

Jordan Staal - Pittsburgh -> Carolina
Další výborný hráč a další 4 miliony uvolněny z prostoru pod platovým stropem. Jordan Staal odešel za svým slavnějším bratrem Ericem do Caroliny a na farmě navíc čeká ještě mladý Jared, takže rodinu už trhá akorát obránce Marc hrající za Rangers. Cena za Staala byla ale vysoká, volba v prvním kole draftu 2012, útočník Brandon Sutter, který plnil v Hurricanes i ve svém nízkém věku roli asistenta kapitána a ještě mladý bek Brian Dumoulin.

Staal s Penguins před třemi lsty získal Stanley Cup.Foto Profimedia

Luke Schenn - Toronto -> Philadelphia
James van Riemsdyk - Philadelphia -> Toronto
Mluvilo se o tom už celou loňskou sezonu, skutečností se tato výměna ale stala až teď. Dvaadvacetiletý řízný obránce Luke Schenn se stěhuje z Toronta do Philadelphie za svým bratrem Braydenem. Opačným směrem míří dvojka draftu 2007 James van Riemsdyk, talent, jenž zatím nedokázal naplno předvést svůj potenciál. Výměna se hodí oběma týmům, Flyers potřebují posílit defenzivu, Leafs pro změnu svůj útok. Radost neskrývala především nová posila Flyers. "V tuhle chvíli tomu pořád nemůžu uvěřit. Bude to skvělý zahrát si z bráchou," radoval se Schenn.

Talentovaný Schenn je pátým mužem draftu 2008.Foto Reuters
Van Riemsdyk by měl v Torontu dostat více prostoru.Foto Profimedia

Jonas Gustavsson - Toronto -> Winnipeg
Monster trade, tak by se této výměně dalo říkat. Ne proto, že by se z hlediska Jets jednalo o tak kapitální výměnu, ale Monster je zkrátka přezdívka švédského gólmana. Škoda jen, že jí zatím v zámoří nedokázal naplnit. Za tři roky se rodákovi z Danderydu nepodařilo stát jedničkou Toronta, teď by měl krýt záda Pavelcovi ve Winnipegu. Samozřejmě za předpokladu, že se klubu podaří s oběma gólmany podepsat smlouvu.

Za 3 sezony v dresu Leafs odchytal Gustavsson 107 utkání.Foto Reuters

Benoit Pouliot - Boston -> Tampa Bay
Tenhle muž zažil svůj velký den na draftu před sedmi lety, když šel na řadu jako číslo čtyři. A to už něco znamená. V Minnesotě se ale nikdy neprosadil, díru do světa neudělal ani v Montrealu, ani v poslední sezoně kterou strávil v Bostonu. Tam si připsal také svoje kariérní maximum v jedné sezoně v NHL, 32 bodů. Bruins vyměnili práva na Pouliota za volbu v pátém kole draftu a útočníka Michela Ouelleta. Ten hrál naposledy NHL v sezoně 2008/2009.

Pouliota čeká třetí angažmá ve třech sezonách.Foto Profimedia

Mike Ribeiro - Dallas -> Washington
Capitals už nepočítají s Alexem Sjominem, a tak přivedli hráče, jenž ho svou prací s holí ještě předčí. Z Dallasu získal tým Washingtonu Mikea Ribeira, kterému patří jedny z nejšikovnějších rukou v lize. Tým Caps obětoval mladého Codyho Eakina, jenž letos odehrál v NHL svých prvních 30 utkání a volbu v druhém kole draftu 2012.

Ribeiro dokázal třikrát v řadě vyhrát klubovou produktivitu Stars.Foto Reuters

Ľubomír Višňovský - Anaheim -> Islanders
Slovenského veterána čeká dlouhá cesta, z Kalifornie až do New Yorku. Obránce Anaheimu získal tým New York Islanders, jeho působení na Long Islandu ale není zatím jasné. "Dostávám nabídky z Ruska a dost s manželkou přemýšlíme nad tím, že do New Yorku ani nepojedeme a vezmeme některou z těchto nabídek," řekl Višňovský. Opačným směrem putovala volba v druhém kole draftu 2013. Tato výměna byla jediným vzrušením pro slovenský hokejový národ, během draftu totiž žádný z hráčů ze země současných vicemistrů světa nebyl vybrán.

Višňovský patří mezi nejproduktivnější slovenské beky od svého vstupu do NHL.Foto Profimedia

Sergej Bobrovskij - Philadelphia -> Columbus
Od té doby, co v sezoně 2008/09 získal brankář Steve Mason cenu pro nejlepšího nováčka, jdou jeho výkony dolů. A tak si Blue Jackets zajistili talentovaný záskok, ruského mladíka Sergeje Bobrovského z Flyers. Cena byla vysoká, tři volby v draftu, ale v Columbusu jsou jistě za větší konkurenci v brankovišti rádi.

Bobrovskij by měl dostat v Columbusu více prostoru než jako dvojka za Bryzgalovem.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud