12. července 2012 • 10:38

Kanonýr Nash má šest nabídek, hon stále pokračuje

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začali tomu říkat Derby Ricka Nashe. Vyhlášený ostřelovač stále zůstává kapitánem Columbusu, ale to se může každým dnem změnit. Hon pokračuje, ve velké hře o 28leté levé křídlo Blue Jackets zůstalo šest nejtrpělivějších vytrvalců: Boston, Detroit, New York Rangers, Philadelphia, Pittsburgh a San Jose. Tedy ani jeden tým z Kanady.



V Columbusu se stal Nash téměř výhradním autorem knihy klubových rekordů, přestože k sobě nikdy nedostal centra skutečně světové třídy. Když ve své druhé sezoně 2003/04 nastřílel 41 gólů, měl vedle sebe Andrew Casselse.

Dobře si rozuměl taky s Mannym Malhotrou, ale Blue Jackets u něj vyzkoušeli víc jiných variant, než za tu dobu prostřídali brankářů. Přesto od té doby klesl jen jednou pod 30 branek.

V minulém ročníku naskakoval s Jeffem Carterem, ale ani tohle spojenectví dlouho netrvalo. Carter byl v Columbusu po výměně z Philadelphie nespokojený a chtěl pryč. Nakonec zamířil do Los Angeles. Byl tam navíc ještě jeden problém: oba mají rádi puk. A ten je pouze jeden.

Jakmile pominulo šílenství kolem nejžádanějšího volného útočníka Zacha Pariseho, přepnuly kluby pozornost na další hráče.

Jaromír Jágr podepsal s Dallasem, nabídky zvažuje veterán Shane Doan z Phoenixu, na výměnu čeká taky Bobby Ryan z Anaheimu. Pro někoho lacinější náhrada za Nashe, jenž o trejd zažádal už od únorové uzávěrky přestupů.

Podle mnohých je právě největším lákadlem letního trhu. „Tenhle hoch může pro někoho znamenat totéž, co Grand Slam. Představte si, jaká čísla by měl, kdyby dosud nastupoval v opravdu špičkovém týmu se skutečně dobrými ofenzivními hráči. Týmy by se měly přetrhnout, aby ho získaly. Má šanci zařadit se mezi trojici nejlepších střelců.,“ řekl bývalý útočník a čerstvý člen americké Haly slávy Ed Olczyk, jinak komentátor stanice NBC.

Pokud jde o střední útočníky, mohl by si Nash vybírat. Stávající seznam uchazečů by se totiž dal přeložit i jinak.

V Bostonu se k němu nabízejí Patrice Bergeron nebo Tyler Seguin, v Detroitu zase Pavel Dacjuk, za Rangers by mohl válčit s Bradem Richardsem, za Philadelphii s Claudem Girouxem nebo Dannym Brierem. V  Pittsburghu válí Jevgenij Malkin a Sidney Crosby, v San Jose mají Joea Thorntona.

Za devět sezon vstřelil Nash v NHL 289 gólů.Foto Profimedia

„Až se dostane pod ruku trenérům v New Yorku (John Tortorella) nebo Detroitu (Mike Babcock), můžu vám garantovat, že z něj vymáčknou, co se dá. A to velmi rychle,“ předpovídá jiný bývalý útočník Ray Ferraro, jenž pracuje pro kanadskou stanici TSN.

Kapitán Columbusu se svěřil se svou touhou odejít před pěti měsíci. Týmy měly mezitím spoustu času se nachystat, nic zásadního se však od té doby nestalo.

Cena za Nashe je pochopitelně vysoká, zájemci nabízejí buď málo, nebo by za takového hráče museli nejspíš obětovat někoho, koho se vzdát jen tak nechtějí.

A pak je tu ještě břemeno v podobě Nashova platu. Stávající smlouva mu platí ještě na šest let, ať bude hrát kdekoli, rozpočet klubu zatíží částkou 7,8 milionu ročně. Víc si škrtají jen ve Washingtonu za Ovečkina, v Pittsburghu za Malkina a Crosbyho a v Carolině za Erika Staala.

„Je to hráč, o kterém si všichni dlouho mysleli, že bude nemožné ho získat,“ tvrdí o osamělé superhvězdě Columbusu Ed Olczyk.

„Vynikající útočník, schopný zařídit, že tým, který dosud končil ve druhém kole play off, najednou půjde na Stanley Cup. On je schopen smazat ten rozdíl. Proto za to stojí,“ dodává expert stanice NBC.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud