Miroslav Horák
14. července 2012 • 10:10

Jágr versus Selänne. V NHL se chystá bitva o střelce Evropy!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finský blesk versus Jarda z Kladna. V lehkém přítmí tuhých bitev v NHL půjde v příštím ročníku i o jiné pocty. Hlavně u nás doma a ve Finsku budou fanoušci počítat, odhadovat a tipovat, kdo se stane nejlepším kanonýrem slavné ligy mezi Evropany. Úctyhodných 665 gólů Jaromíra Jágra stíhá Teemu Selänne, na jehož vizitce se skví 663 branek. Kdo ovládne narýsované drama?



Nenechte se zmást případnými výroky obou hvězd na předestřené téma. Hlavně Jaromír Jágr se vždy snaží ubezpečit, že jej žebříčkové počítání nechává zcela chladným.

A ani vyjádření Teemu Selänneho obvykle nesrší horlivými tužbami o překonání velkého soka. To proto, že o těchto cílech se veřejně nemluví. Což však neznamená, že se o nich nesní a nepracuje na nich...

Přeci dává rozum, že označení „historicky nejlepší kanonýr NHL z Evropy“ má víc do sebe než „druhý nejlepší“.

Že je hodnotný kredit zámořské ligy do velké míry postaven na bohatých statistikách, o tom nepochybuje ani kluk z hokejové přípravky.

Stejně tak si každý obdivovatel Jaromíra Jágra vybaví, jak si kladenský bombarďák vždy zakládal na gólech a nahrávkách.

Dnes už možná méně, ale je nesmysl tvrdit, že jej numera nezajímají.

Od čtvrtečního večera je jasné, že k souboji rivalů dojde. Teemu Selänne uzavřel další roční kontrakt s Anaheimem na aktuálně módní cifru pro čtyřicátníky - 4,5 milionu dolarů.

Ještě loni šlo mezi nimi o souboj na dálku, neboť týmy Flyers a Ducks se střetly jedinkrát, od podzimu se díky Jágrově přesunu na Západ zvýší suma vzájemných duelů na šest. Tím pádem se zvýrazní náboj soupeření obou titánů. Oba zřejmě také brzy vstoupí do elitního klubu Top 10.

Kdo se bude v dubnu 2013 radovat? Teemu Selänne se může právem označit za mírného favorita. Za poslední rok výrazně stáhl náskok, měl o 7 gólů lepší sezonu než český konkurent (26/19).

Navíc v Kalifornii mu odpadá proces rozkoukávání, na rozdíl od Jágra v Texasu - posledních sedm let Fin strávil v Anaheimu, dohromady třináct na stejném místě.

„Nepřestává mě udivovat svojí rychlostí a šikovností. Ale speciálním ho dělá i neskutečná láska k hokeji a skvělé vztahy se spoluhráči. Prostě do Anaheimu patří,“ vysvětlil GM klubu Bob Murray, proč nestárnoucího Seveřena znovu zlanařil.

„Cítím, že pořád můžu hrát na nejvyšší úrovni. Nemůžu se dočkat, až to rozbalím před našimi skvělými fanoušky,“ zaradoval se Selänne, nejproduktivnější hráč týmu uplynulého ročníku.

Jenže ani v Dallasu nepředpokládají, že velké české jméno na trhu volných hráčů sebrali kvůli doplnění kádru.

„Řešili jsme, kdo by se hodil k nám. Napadlo nás, že by to mohl být Jaromír. Slibujeme si od něj hodně, skvěle se nám hodil do plánů. Věřím, že toho v něm ještě dost zbylo a že mu to v Dallasu sedne,“ pronesl v rozhovoru pro Sport Joe Nieuwendyk, jeden z šéfů Stars.

Nový zaměstnavatel mu připravuje elitní pozici ve formaci s mladou a šikovnou dvojicí Jamie Benn a Loui Eriksson.

Co je zásadní, s Jágrem se předběžně počítá i do první přesilovky. To tady se především sbírají góly a body. A i z toho důvodu se Selänne na jaře číslu 68 tolik přiblížil.

„Jarda dostával ve Philadelphii spoustu prostoru, ale pak se něco stalo a toho času už bylo méně. Zato Teemu odehrával celý rok veškeré přesilovky,“ všiml si Otakar Janecký, muž, který Selänneho učil řemeslu před dvaceti lety v helsinském Jokeritu. Od té chvíle jsou výbornými kamarády.

Janecký mírně favorizuje finského kumpána. „Ale to neznamená, že když naposledy vyhrál o sedm gólů, že stejně proběhne i další sezona. Jarda po návratu z Ruska předvedl špičkový rok. Další může být v jeho podání ještě lepší,“ prohlásila ve Finsku nesmírně populární postava.

Janeckého vůbec nepřekvapilo, že Selänne dostal novou smlouvu. „Nestárne, pořád je to mladý kluk, ani věkem neztrácí dynamiku. Dostane přihrávku a prvními pěti šesti kroky unikne soupeři. Vymaže beky a pálí góly...“ Bude to na Jágra stačit?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud