15. srpna 2012 • 11:11

Crosby, Stamkos a Ovečkin v jednom týmu. Bojují proti stávce NHL

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesně měsíc a den poté, co liga předložila svůj návrh nové kolektivní smlouvy hráčské asociaci NHLPA, přišla odpověď. Proč tak pozdě? Jde o bitvu nervů. Navíc návrh od NHL měl na papíře přes 70 tisíc stránek.



A jak to vypadá? Návrh a protinávrh se liší. A hodně. Hráči sice nežádají o zrušení platových stropů, jak se říkalo dříve, ale chtějí spolurozhodovat o tom, jak se budou ligová mužstva dělit o své příjmy.

Dle výkonného ředitele NHLPA Donalda Fehra jsou odbory ochotny přijmout nižší podíl na příjmech ligy, ale liga by měla zase rozšířit dělbu příjmů tak, aby se zadlužená mužstva neutopila v dluzích. A v lize tak nefungovalo jen několik nejbohatších klubů.

Fehr navíc dodal i výpočet. Jestli liga přijme návrh NHLPA, vzdají se tak hráči přibližně 460 milionů dolarů. V případě, že její růst zůstane na průměru.

Jestliže ale bude liga růst tak rychle, jako v předchozích dvou sezonách, přijdou hráči asi o 800 milionů dolarů.

Jeden ze základních problémů, a to je podíl, který by chtěli hráči mít z ligových příjmů, (v současnosti, podle ligy nepřijatelných 57% procent) ještě ani nepřišel na řadu.

Fehr také jasně řekl, že nikdo nechce stávku. "Hráči chtějí novou kolektivní smlouvu a chtějí jí co nejdříve," řekl pro server nhl.com.

Jednání bere hráčská asociace vážně, dochází na ně v hojném počtu.Foto Official NHLPA Facebook
Vážnost situace dokládá i přítomnost 23 hráčů na jednání v Torontu. A nebyli to žádní pěšáci, objevili se například Sidney Crosby, Alexandr Ovečkin, Steven Stamkos, John Tavares, Rick DiPietro nebo Michael Cammalleri.

"Představili jsme náš návrh. Je jiný, než to co žádá vedení ligy, ale na řeči o výluce je stále brzy," klidní pesimismus posledních dní Sidney Crosby.

Komisař NHL Gary Bettman návrh přijal a doufá v co nejrychlejší jednání. Za jak dlouho se všichni vrátí k jednacímu stolu ale nedokázal upřesnit.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud