Martin Tomaides
5. září 2012 • 11:17

Z ulic plných drog až ke třem Stanley Cupům. Válečník Madden končí s hokejem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bodově býval nenápadný a stejně potichu odchází i ze zámořských kluzišť. Přitom za výčet toho, co John Madden v kariéře dosáhl, by se nemusela stydět leckterá legenda. Tři Stanley Cupy a tři nominace (z toho jedna úspěšná) na trofej Franka J. Selkeho. To je vizitka jednoho z nejlepších defezivních forvardů poslední dekády.



Cestu do nejlepší hokejové soutěže světa přitom neměl zrovna snadnou. Madden vyrůstal v Torontu, v jedné z nejhorších městských čtvrtí. Denně cestou na tréninky procházel místy, kde mladí lidé spíše holdovali injekčním stříkačkám než aby přemýšleli nad budoucností v zámořské hokejový soutěži.

Madden ale bojoval, do NHL se dostal i když nebyl draftován. A hned ve svém prvním kompletním ročníku (1999/2000) o sobě dal vědět. V dresu New Jersey sice vstřelil pouze 16 branek, ale šest z toho jich dokázal vsítit v oslabení. A to nikdo jiný v lize nedokázal.

Jeho buldočí zarputilost, tvrdá práce a umění nikdy nic nevzdávat z něj udělala ideálního hráče pro play-off. Hned v první sezoně si také odnesl Stanley Cup.

V dalším ročníku už nastřílel branek třiadvacet a získal Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka ligy. A Devils znovu odváděl skvělé služby. Jeho tým nestačil až ve finále Stanley Cupu na vítěze z Colorada.

Pro příští sezony se ale Madden stal symbolem skvěle propracované defenzivy Devils, které vévodili obránci Scott Stevens se Scottem Niedermayerem a brankář Martin Brodeur.

Maddena málokteré zranění zastavilo.Foto Repro: YouTube


Navíc získal statut vítězného hráče. V dresu New Jersey odehrál devět sezon, v žádné neminul vyřazovací boje a v sezoně 2002/2003 pomohl k dalšímu Stanley Cupu.

Ten získal i v roce 2010 během jediné sezony, kterou strávil v dresu Chicaga. Poslední ročník strávil jako hráč Floridy Panthers a s ním v týmu se klub poprvé po deseti letech dostal do play-off.

Celkem strávil Madden v NHL 13 sezon a v 898 zápasech si připsal 348 bodů. Od příští sezony bude působit v managementu týmu Montreal Canadiens.

VIDEO: Vítězný gól v oslabení v utkání číslo 4 finále Stanley Cupu 2000.


Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud