19. února 2013 • 09:05

Plekanec gólem přispěl k výhře a je nejlepším českým střelcem v NHL

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Český útočník Jakub Voráček zaznamenal poprvé během jednoho utkání NHL čtyři asistence a byl jedním z hlavních strůjců vysokého vítězství Philadelphie 7:0 na ledě New Yorku Islanders.



Kladenský odchovanec, jenž si připsal přihrávku u úvodních čtyř branek týmu, byl po zápase vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

Jednoznačný výsledek a předvedená hra byly reakcí na výroky týmového kapitána Claudea Girouxe, který po předchozí porážce v Montrealu otevřeně kritizoval všechny hráče Flyers za nedostatečné nasazení a nízkou produktivitu. Sám byl skvělým příkladem, jak slova přetavit v činy. Giroux vstřelil dvě branky, na jednu přihrál a celkově jeho útok s Voráčkem a Mattem Readem na křídlech nasbíral deset bodů.

"Dnes jsme hráli se správným postojem, vysokým nasazením a jako tým. Takhle musíme hrát pořád, plných šedesát minut. Nepolevovali jsme, každý z nás chtěl vyhrát. A myslím, že to bylo vidět," podotkl Giroux, který hned v první minutě otevřel skóre. Po třech brankách pak Flyers přidali v prostřední a poslední třetině.

"Myslím, že každý z nás si jeho kritiku vzal k srdci, to byl základ úspěchu. Navíc svá slova přenesl i na led. Neměli jsme jinou volbu, než se k němu přidat. Byl to skvělý vůdcovský tah," řekl Danny Briere, který si připsal dvě branky a jednu asistenci. První nulu sezony vychytal Ilja Bryzgalov, který kryl 19 střel.

Útočník Tomáš Plekanec podpořil jednou trefou vítězství Montrealu 3:0 nad Carolinou. Canadiens rozhodli o čtvrté výhře v řadě v poslední třetině, v níž vstřelili všechny branky. Druhá z nich padla z hokejky českého hráče, jehož tvrdou ránu z levého kruhu gólman Cam Ward ztlumil ramenem, ale puk si přesto našel cestu za brankovou čáru.

"Cítíme se v těchto vyrovnaných utkání stále více sebevědomější. To je dobré znamení. Kluci nepanikaří a drží se stále našeho plánu," těšilo trenéra Montrealu Michela Therriena, který k utkání opět nenominoval Tomáše Kaberleho. Český obránce nenastoupil do utkání od 2. února.

VIDEO: Takhle Plekanec překonal Warda.

Základ úspěchu Canadiens byl i výkon gólmana Petera Budaje, který zlikvidoval 19 střel a připsal si druhou nulu v sezoně. Ještě další dva brankáři udrželi v pondělí čisté konto. Mike Smith přispěl třiceti zákroky k vítězství Phoenixu 4:0 nad Calgary. Ben Scrivens si dokonce připsal shutout ve druhém zápase za sebou, když zneškodnil 37 pokusů Floridy a dovedl Toronto na ledě soupeře k výhře 3:0.

"Jak už jsem říkal před dvěma dny, nula není jen statistika brankáře, ale je to vizitka celé hry týmu. Spoluhráči skvěle bránili oslabení, blokovali střely, hráli chytře na útočné i obranné modré čáře. Díky jejich práci jsem dobře viděl střely. Mají na té nule velkou zásluhu," uvedl Scrivens.

Nejslabší tým soutěže Columbus se po brance Václava Prospala ujal v Anaheimu vedení 1:0, v úvodní desetiminutovce soupeře přestřílel 10:2, přesto odjel po výsledku 2:3 s prázdnou. "V každém utkání venku teď máme hodně střel, ale stejně nakonec prohrajeme o gól nebo dva," štvalo po utkání útočníka Dericka Brassarda.

I bez útočníka Milana Michálka, který má problémy s kolenem, zvítězili hokejisté Ottawy na ledě New Jersey 2:1 po samostatných nájezdech. Kanadský tým sice už ve druhé minutě inkasoval, ale v závěrečné třetině srovnal Daniel Alfredsson a v rozstřelu byl jako jediný úspěšný Jakob Silfverberg. Za domácí se ve druhém kole nájezdů neprosadil Patrik Eliáš, nejproduktivnější český hráč v soutěži.

Hokejisté Colorada zvítězili v přestřelce nad Nashvillem 6:5, k čemuž jim mylným verdiktem pomohl i čárový rozhodčí. Ten neodpískal při gólu Matta Duchenea jasný ofsajd v domnění, že se jednalo o zpětnou přihrávku hráčů Predators.

I samotný střelec, který v úvodu prostředního dějství zvýšil na 3:1, přiznal, že očekával hvizd. "Když se tak nestalo, byl jsem v šoku. Dokonce i když jsem vystřelil, myslel jsem si, že mi asi něco uniklo. Ale nestěžuji si," uvedl Duchene. Hostujícímu týmu nakonec v utkání chyběl jeden gól navíc, chybné rozhodnutí ale bral jejich trenér Barry Trotz s nadhledem.

"Každý má občas špatný den. I to je součást zápasu. Občas se vyskytnou situace, s nimiž nemůžete nic dělat. A to byla jedna z nich. Musíte se s tím jen vypořádat a to se nám nepovedlo," komentoval neobvyklou událost Trotz. V dresu vítězů si jednu přihrávku připsal obránce Jan Hejda, na druhé straně měl stejnou bilanci Martin Erat.

Výsledky:

Colorado - Nashville 6:5 (2:1, 4:3, 0:1)
Branky: 4. Palushaj (Hejda), 10. Barrie, 24. Duchene, 32. Kobasew, 34. Stastny, 34. McGinn - 18. Kosticyn, 31. Fisher, 34. Wilson (Erat), 40. Blum, 59. Weber. Střely na branku: 28:38. Diváci: 15.099.

Montreal - Carolina 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky: 43. Prust, 53. Plekanec, 53. Pacioretty. Střely na branku: 26:19. Diváci: 21.273.

Florida - Toronto 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Branky: 18. Kessel, 33. Kadri, 34. MacArthur. Střely na branku: 37:33. Diváci: 17.177.

Phoenix - Calgary 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)
Branky: 1. Yandle, 41. Boedker, 50. Vermette, 57. Torres. Střely na branku: 37:30. Diváci: 17.208.

Anaheim - Columbus 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)
Branky: 16. Holland, 17. Getzlaf, 49. Perry - 4. Prospal, 53. Brassard. Střely na branku: 29:27. Diváci: 14.713.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud