15. dubna 2013 • 10:51

16 let na vozíku, teď hokejista Konstantinov znovu chodí

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Dvaačtyřicet let trvalo, než hokejisté Detroit Red Wings znovu dokázali vyhrát Stanley Cup, a když se tak v roce 1997 znovu stalo, zachvátily desáté nejlidnatější americké město bujaré oslavy. Bohužel po šesti dnech přišlo pro většinu fanoušků kruté vystřízlivění. Dozvěděli se, že v noci v limuzíně měli obránci Slava Fetisov a Vladimir Konstantinov společně s masérem Sergejem Mnacakanovem vážnou nehodu a druzí dva jmenovaní zůstali upoutáni na vozíček. Konstantinov ale teď po šestnácti letech znovu začíná chodit!



Nešťastná situace se odehrála v noci 13. června roku 1997, řidič půjčené limuzíny najel na obrubník a narazil do stromu. Konstantinov byl po nehodě v komatu a také utrpěl zranění mozku, Mnacakanov nemohl hýbat celou spodní částí těla.

Tehdy třicetiletý Konstantinov okamžitě začal s léčbou v Detroit Medical Center, ale jednalo se o běh na dlouhou trať. Spoluhráči a vedení Red Wings ale na své členy nikdy nezapomněli, jak Konstantinova tak Mnacakanova pravidelně zve na veškeré týmové akce.

Když hned v následující sezoně Detroit slavný Stanley Cup obhájil, na ledě při oslavě nechyběl ani ruský bek. Tradice se zdviháním Poháru se přeskočila a kapitán Steve Yzerman předal trofej přímo do klína ruského hokejisty. Málokteré oko tehdy zůstalo suché.

VIDEO: Prohlédněte si nehodu a předávání Poháru

Ani teď, po šestnácti letech od osudové nehody, se Konstantinov nevzdal vidiny normálního života. "Nejdříve měl velké problémy, ale teď už má chodítko, zvládá sám stát nebo si třeba vyčistit zuby," řekla pro hometownlife.com bývalá zdravotní sestra Polly Swingle.

Každý den přibližně jednu hodinu trénuje chůzi a také výdrž. Kondiční trenér Matt Drake bývalého hokejistu učí chodit bez pomoci chodítka, Konstantinov dokonce zvládá i sejít schody.

"Jeho svaly si znovu zvykají na zátěž, stejně jako kardiovaskulární systém. Tělesné pohyby se znovu učí rozeznávat i mozek," řekl Drake a potvrdil, že radost ze života se nyní šestačtyřicetiletému Rusovi rapidně zdvihá každým dnem.

"Pracuju na sobě a cítím se lépe," řekl na závěr Konstantinov a pomalu odešel z lékařského centra. Silný příběh.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud