10. května 2013 • 08:28

Vokoun nám dodal sebevědomí, radují se v Pittsburghu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

OHLASY | Tohle už se nesmí opakovat, pro příští rok si seženeme pořádnou brankářskou dvojku. Takhle nějak mohly vypadat myšlenky vedení hokejového Pittsburghu po loňském krutém vyřazení jejich týmu v play off Philadelphií, které šlo velkou měrou na vrub gólmana Marca-Andre Fleuryho. A Kanaďan znovu po roce v brankovišti zmatkuje, a tak mezi tyče nastoupil český matador Tomáš Vokoun. A zazářil! Jedenatřiceti zákroky podpořil výhru nad NY Islanders v poměru 4:0 a i díky němu Pens vedou v sérii 3:2 na zápasy.



Není to úplně obvyklé, aby tak zkušený brankář v šestatřiceti letech nastupoval teprve ke svému dvanáctému utkání v play off NHL, ale Tomáši Vokounovi se to stalo. Český muž s maskou se ale nenechal zaskočit, i když série s houževnatými Islanders byla srovnaná a outsider byl po předchozí výhře na koni.

"S Tomášem v bráně jsme se cítili dobře a byli jsme v klidu. Předváděl dobré zákroky ve chvílích, kdy jsme je potřebovali a dodával nám sebevědomí," řekl po utkání na adresu českého gólmana zkušený obránce Kris Letang, který v zápase zaznamenal gól a nahrávku.

Vokoun tým podržel především během prvních 25 minut hry, kdy si Pittsburgh s aktivním soupeřem nevěděl rady. Pak přišly dvě trefy domácích v rozmezí dvaaosmdesáti vteřin a zbytek už si zkušené mužstvo Penguins pohlídalo.

VIDEO: Takhle Vokoun vychytal Tavarese

"První gól Kennedyho byl důležitý, za svůj pozitivní přístup během celé série si ho obrovsky zasloužil," řekl Vokoun, který se už dříve v sezoně nechal slyšet, že v žádném mužstvu se v zámoří necítil tak dobře, jako letos v Pittsburghu.

VIDEO: Kennedy otevřel skóre z brejku

Záře reflektorů ale dál mířila především na českého hrdinu v bráně, který se nedopouštěl chyb a nechal brutální ofenzivní sílu domácího týmu, aby se soustředila pouze na své úkoly.

"Ale stejně jsem byl trochu nervózní, to k play off přece patří, jinak bych nebyl člověk," usmíval se Vokoun a rozpomněl se i na svou poslední zkušenost s vyřazovacími boji.

"Moc už si to nepamatuju, je to šest let zpátky. Na začátku zápasu mi pomohlo pár odrazů, pak už jsem se zkrátka dostal do hry a začal si věřit," řekl muž, který se naposledy objevil v bráně 22. dubna.

Euforie se přesto musí krotit, i Fleury v prvním utkání série hladce vychytal čisté konto, ale pak mu Islanders ve třech zápasech nasypali 14 branek.

"Musíme mu tu práci trochu znepříjemnit, dneska jsme nechodili moc před bránu. Na tom musíme pořádně zapracovat," řekl tahoun hostů John Tavares. Jeho tým navíc může strašit bilance ze základní části, Vokoun totiž proti newyorskému týmu vychytal tři výhry a inkasoval jen tři branky.

Další, možná poslední duel série, je na plánu ze soboty na neděli.

Na Vokouna nevyzrál ani obránce Brian Strait.
Na Vokouna nevyzrál ani obránce Brian Strait.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud