13. června 2013 • 07:15

Nekonečné první finále vyhráli Blackhawks, rozhodla Rozsívalova střela

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

První finále, první bitva epických proporcí. A nakonec radost českého obránce Michala Rozsívala a jeho spoluhráčů z chicagského vítězství 4:3. Úvodní utkání série mezi Chicagem Blackhawks a Bostonem Bruins se protáhlo na 113 minut čistého herního času, rozhodující branka padla až ve 3. nastavené třetině. Zásadní podíl na ní měl právě Rozsíval, který vystřelil od modré a s tečí dvou jeho spoluhráčů puk doputoval až do sítě. Dvě nahrávky si v zápase připsal David Krejčí, Jaromír Jágr v druhém nastavení trefil tyč.



Vypadalo to, že ten zápas nikdy neskončí. První prodloužení - dvacet minut, dvacet střel. Druhé prodloužení - dvacet minut, dvacet střel. Rozhodnutí se diváci dočkali až ve 13. minutě třetího prodloužení, přesně v 7:00 středoevropského času. Utkání se tak do rekordních knih zapsalo jako páté nejdelší finále v historii ligy. Ale popořádku.

Hokejisté Chicaga a Bostonu začali v úvodním zápase finále play off NHL opatrně a v první třetině chvíli trvalo, než ze sebe oba týmy shodily počáteční nervozitu.

VIDEO: Vítězný gól Shawa po Rozsívalově střele

Prvním náznakem šance se v 5. minutě blýsknul domácí nováček Brandon Saad, bostonský brankář Rask ale při jeho úniku zůstal klidný, precizním postavením nenechal Saadovi v bráně ani trochu prostoru a nechal se pukem trefit.

Ve 12. minutě o sobě dal poprvé vážněji vědět Jaromír Jágr, který vyzval ke skórování Marchanda, proti jeho ráně ale brankář Crawford vytáhl parádní zákrok lapačkou.

Na úvodní gól ale 19 717 diváků v aréně United Center nemuselo čekat o moc déle. Chicagský obránce Hjalmarsson za bránou místo puku pokusil hrát Krejčímu do těla, český útočník se však jeho hitu stihnul napůl vyhnout a přihrát Hortonovi. Ten okamžitě puk přiťuknul Lucicovi, který střelou do odkryté klece dostal příležitost ukončit svůj sedmizápasový gólový půst.

VIDEO: Lucic otevřel skóre finále


Lucice trefa nastartovala a povedenou spolupráci si tak bostonská první útočná řada ještě jednou zopakovala na začátku druhé třetiny. Opět přihrával Krejčí, opět střílel Lucic a Boston najednou vedl již 2:0.


Relax nicméně Jágrovi a spoluhráčům netrval dlouho, již o tři minuty později Saad vymetl růžek Raskovy brány a svým prvním gólem v play off snížil na 1:2.

Blackhawks měli ve druhé třetině ideální příležitost ke srovnání, když hráli dlouhou přesilovku 5 proti 3. Ta se jim ale nepovedla a Raska otestovali pouze jednou střelou.

To Boston hned první přesilovku zvládnul na výbornou. Jágr nejprve pomohl u mantinelu udržet puk v útočném pásmu, přes Lucice a Seguina se puk dostal k Bergeronovi a ten vrátil Bostonu dvoubrankové vedení. Z trestu pro Frolíka za faul na Cháru přitom uplynulo pouhých 18 vteřin.

Do konce utkání v tu chvíli zbývala čtvrthodina a o vítězství hostů se zdálo být rozhodnuto, pak však přišla pětiminutovka hrůzy.

Bostonský obránce Krug nejdřív chyboval při rozehrávce a umožnil skórovat Bollandovi. Necelých osm minut před závěrečnou sirénou si pak Boston vybral obrovskou porci smůly. Obránce Oduya střílel od modré čáry, puk mířil vedle brány, kousek před ní však trefil brusli bostonského Ference a od ní se nešťastně odrazil za Raskova záda.

VIDEO: Oduya srovnal na 3:3


A scéna velkolepého dramatu byla připravena.

Hrála se skoro dvě utkání

V prvním prodloužení nabrala hra neskutečné obrátky a především hráči Bruins si byli schopni vytvořit několik dobrých šancí. Neujala se ale ani žádná z jejich tří střel při přesilovce za příliš mnoho hráčů na ledě a utkání tak muselo pokračovat.

Do druhé nastavované třetiny již nenaskočil zraněný Horton, křídlo Krejčího prvního útoku. Na hráčích se v této fázi již začala výrazněji projevovat únava, i přesto si však hra v některých pasážích udržela frenetické tempo, kdy šance střídala šanci.

VIDEO: Horton už do zápasu nenaskočil


Obrovskou příležitost na rozhodnutí dostal Boston v samotném závěru prodloužení, když Chicago muselo poslat jednoho z hokejistů na trestnou lavici za další hru s příliš mnoha hráči. K vítěznému gólu pak chyběly jen centimetry. Po Chárově střele od modré Jágr puk tečoval bruslí, gólman Crawford už byl překonán, kotouč ale trefil pouze tyč.

Do třetího prodloužení Boston vstupoval ještě s takřka minutou zbývajícího času v přesilovce, svou šanci však Bruins neproměnili a ve 113. minutě přišel Rozsívalův trest. Střelu českého obránce od modré tečovali jeho spoluhráči Bolland a Shaw a brankář Rask se po puku natahoval marně.

Po úžasné bitvě se tak z vedení ve finálové sérii raduje Chicago. Druhý zápas závěrečných bojů o Stanley Cup se hraje v noci ze soboty na neděli od 2:00 SEČ.

Finále play off NHL:

Chicago - Boston 4:3 ve třetím prodloužení (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0, 0:0, 1:0) Branky a nahrávky: 24. Saad (Hossa), 48. Bolland (Shaw), 53. Oduya (Krüger, Frolík), 113. Shaw (Bolland, Rozsíval) - 14. Lucic (Horton, Krejčí), 21. Lucic (Krejčí), 47. Bergeron (Seguin, Lucic). Rozhodčí: Rooney, Watson - Heyer, Murphy. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Střely na branku: 63:54. Diváci: 22.110. Stav série: 1:0.

Kanadské bodování Stanley Cupu

  Jméno (klub) Z Body
1. Krejčí (Boston) 17 23 (9+14)
2. Horton (Boston) 17 18 (7+11)
3. Lucic (Boston) 17 16 (5+11)
4. Malkin (Pittsburgh) 15 16 (4+12)
5. Letang (Pittsburgh) 15 16 (3+13)
6. Hossa (Chicago) 18 15 (7+8)
7. Crosby (Pittsburgh) 14 15 (7+8)
8. Sharp (Chicago) 18 14 (8+6)
9. Kane (Chicago) 18 14 (6+8)
10. Bickell (Chicago) 18 13 (8+5)
41. Frolík (Chicago)
18 7 (3+4)
46. Jágr (Boston)
17 7 (0+7)
63. Michálek (Ottawa)
10 5 (3+2)
77. Kindl (Detroit) 14 5 (1+4)


Střela z hole Lucice končí za zády Crawforda.
Střela z hole Lucice končí za zády Crawforda.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud