Martin Tomaides
22. července 2013 • 22:35

S kým bude hrát Jágr: U "Ďáblů" potká Brodeura nebo Eliáše

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘEDSTAVENÍ TÝMU | Dal si načas, rozhodoval se pořádně dlouho. Ale podle všeho už je hotovo. Jaromír Jágr spojil svou další budoucnost s týmem New Jersey Devils!  V mužstvu potká legendárního brankáře, české kamarády a s celým týmem se pokusí zacelit mezeru po překvapivém odchodu Iljy Kovalčuka. Přečtěte si, co a kdo na českou legendu v novém působišti čeká.



Klub

Devils patři k nejlepšímu týmu poslední dekády. Od sezony 1993/94, kdy v týmu plnohodnotně působí nezdolný rekordman Martin Brodeur, vyhrál tým třikrát Stanley Cup (naposledy v roce 2003), čtyřikrát se stal vítězem Východní konference a jen dvakrát vůbec nepostoupil do play off.

Hokejový útočník Patrik Eliáš bude novým spoluhráčem Jaromíra JágraFoto Reuters
Domovem týmu je pouze pět let stará aréna Prudential center a když na jejím ledě mužstvo vaří soupeře jako v ďábleském kotli, přispívá jim k tomu až 17 625 diváků.

Celková cena haly byla 375 milionů dolarů a běžně v ní sportovní nadšenci mohou vidět také basketbal nebo lakros.

Jak vlastně vzniklo spojení ďábla s hokejovým týmem? V oblasti New Jersey totiž před pár 250 lety údajně řádil jakýsi tvor, podobný drakovi, s kopyty a křídly a děsil místní obyvatele. A tak vznikla legenda o ďáblovi z New Jersey, který se nakonec dostal nejen na dres hokejového klubu, ale například mu také byla věnována jedna epizoda v populárním seriálu Akta X.

Ve vedení týmu stojí už šestadvacet let generální manažer Lou Lamoriello, sedmdeástiletý stratég, který z Devils svou přestupovou politikou pravidelně tvoří konkurenceschopný tým. Před třemi lety byl mimo jiné uveden do Hokejové síně slávy. Trenérem je už dva roky Peter DeBoer, který hned v první sezoně dotáhl mužstvo až do finále Stanley Cupu.

Brankáři

Martin Brodeur. To je jediné, co by sem pravděpodobně stačilo napsat. Jedenačtyřicetiletý kanadský vytrvalec, trojnásobný vítěz Stanley Cupu, dvojnásobný vítěz olympijských her, vítěz Světového poháru, držitel více než deseti rekordů NHL, včetně počtu výher (669) nebo čistých kont (121) a tak dále... S Jágrem patří k největším hvězdám hokejové historie.

Ve svém věku ale bude pomalu přepouštět místo novému muži v dresu Devils, sedmadvacetiletému Cory Schneiderovi. Ten přišel před sezonou při trejdu z Vancouveru, kde ho chtěli jako jedničku, ale nebyli se schopni zbavit tučně zaplaceného Roberta Luonga. Ze Schneidera se tak pravděpodobně brzy stane nová týmová jednička.

Obrana

V čele produktivity zadáků stojí už dva roky nestárnoucí ofenzivní mašina jménem Marek Židlický. Ten nedávno podepsal nový jednoletý kontrakt a určitě se už těší, až opráší přesilovkovou spolupráci, kterou s Jágrem během výluky předváděl na Kladně. Obrana dál hlásí spíše pracanty. Muziku tvrdí metrákový mistr tvrdých hitů Anton Volčenkov, budoucnost zajišťuje čtyřka předloňského draftu, talentovaný Švéd Adam Larsson. Dále nechybí defenzivní specialisti jako kapitán mužstva Bryce Salvador nebo Andy Greene a Mark Fayne.

Útok

Po odchodu ruského lídra Iljy Kovalčuka nikdo neví, jak bude útok Devils pracovat. V jeho čele teď stojí držitel několika klubových rekordů Patrik Eliáš s nadaným centrem Travisem Zajacem, který už má za sebou dvě šedesátibodové sezony. Hodně se také očekává od dvou nových útočných posil Michaela Rydera a Ryane Clowea.

Ryder je vítězem Stanley Cupu z roku 2011 a s Jágrem se tento střelec setkal na začátku poslední sezony v dresu Dallasu. Clowe patří k nejlepším silovým útočníkům současnosti a i když se mu uplynulá sezona úplně nepovedla (19 bodů ve 38 zápasech) Devils si od něj hodně slibují. To také dokazuje pětiletý kontrakt, který třicetiletému Kanaďanovi zajišťuje roční příjem 4,8 milionu dolarů.

Velice brzy by novou smlouvu měl podepsat také třiadvacetiletý štírek Adam Henrique, který v předloňské sezoně byl jedním ze tří finalistů na Calder Trophy pro nováčka roku. Ani on v posledním ročníku, svém druhém v NHL, zrovna nezářil a bude si určitě chtít vylepšit pověst. Důležitým článkem je i litevský veterán Dainius Zubrus, mladíci Andrej Lokťonov s Jacobem Josefsonem a kompaktní čtvrtá formace, která hraje pravidelně ve složení Bernier-Carter-Gionta. O své místo na výslunní se bude prát i nově příchozí Rostislav Olesz.

Oporou národního týmu v Soči by měli být Pavelec i Eliáš (archivní foto)
Oporou národního týmu v Soči by měli být Pavelec i Eliáš (archivní foto)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud