30. července 2013 • 05:00

Že se v NHL nedopuje? To spíš Washington vyřadí Jágrovo číslo

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

NEW YORK POST | Dopují cyklisté, profesionální baseballisté, dopují atleti, proč by do sebe neměli ládovat zakázané pilulky i hráči NHL? Na toto téma se zamýšlí list New York Post. Ve slavné zámořské lize se zřejmě nedopuje, za poslední roky nejsou známy případy hráčů, kteří by byli pozitivně testování. Podle publicisty Larryho Brookse však realita není tak růžová, jak se veřejnosti předkládá.



„Po sezoně 2004/05 do NHL alespoň na jeden zápas naskočilo 2011 hráčů a ani jeden z nich nebyl usvědčen z dopingu. To je ale méně pravděpodobné než že ve Washingtonu vyřadí z kolekce Jágrovo číslo…

A ještě hůř představitelné, než že Jágr někdy skončí s hokejem,“ vzal si novinář na pomoc příměr s českou hokejovou legendou.

Podle Brookse je nulová bilance chycených hříšníků logický nesmysl. „Testovací systém, který dříve neumožňoval kontrolovat hráče mimo hlavní sezonu NHL, by měl větší důvěryhodnost, pokud by aspoň jeden či dva hráči byli identifikováni jako uživatelé nedovolených prostředků,“ uvažuje ve svém materiálu.

Bývalo veřejným tajemstvím, že hlavně v 80., ale i v 90. letech řada hokejistů programově využívala zakázané produkty, ale buď liga hráče mizerně kontrolovala, anebo o proviněných mlčela.

„Neexistuje žádné podezření, že by NHL svíral problém dopingu, to ale neznamená, že v hokeji panuje úplně jiná morálka než v jiných profesionálních sportech v USA,“ tvrdí Brooks a zmiňuje jméno Portera Fischera.

To je bývalý pracovník kliniky Biogenesis, která figurovala v dopinkovém skandálu v baseballové lize. Při vyšetřování Fischer přiznal, že na klinice potkal řadu hráčů MLB, NBA i NCAA, dále i profesionálních tenistů, boxerů a dalších sportovců různých bojových umění, kteří s klinikou obchodovali.

„Klinika prý neměla na seznamu jediného hokejistu NHL, ale to samozřejmě ještě neznamená, že liga je čistá. Nedovolené léky si můžete zajistit i jinde. Bylo by naivní myslet si, že za poslední půlstoletí ani jeden hráč NHL nesáhl k zakázaným podpůrným prostředkům,“ píše Brooks.

Paradoxně velkou výhrou pro NHL, kterou netrápí dopingové excesy, je skutečnost, že její elitní vyslanci od roku 1998 pravidelně jezdí na olympijské hry, kde jsou kontroly sportovců velmi přísné.

„I kdyby se našly díry v antidopingových programech ligy, účast hráčů na olympiádách a mistrovství světa je nejlepší ochranou před užíváním dopingu v NHL,“ uzavírá Larry Brooks.

Ve hře o Jágra byla i Philadephia
Ve hře o Jágra byla i Philadephia

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud