František Suchan
20. září 2013 • 15:45

Jaškin je na NHL připraven. Kdo z českých mladíků má ještě šanci?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo v šatně Blues už si může pohodlně zabydlet. Nebude se muset stěhovat jinam. Ne po tom, jak se ukazuje. Z Dmitrije Jaškina se definitivně stává hráč NHL. Dvacetiletý český útočník s ruskými kořeny válí v přípravě, ve středu se ukázal dvěma góly proti Tampě Bay, a i jindy odměřený kouč Ken Hitchcock se netají sympatiemi k nadanému svalovci.



Čtete to často. Uznalými slovy a povzbudivými prohlášeními se v NHL rozhodně nešetří, zvlášť během kempů. Kdejaký mládenec slyší, jaký udělal pokrok... A šup s ním na farmu.

Tohle ovšem nebude případ Dmitrije Jaškina. S tím, co od svého příchodu do zámoří předvádí, je chvála na jeho vzestup opodstatněná. Slibných 99 bodů v juniorském Monctonu mu hned v minulé premiérové sezoně vyneslo dva starty za St. Louis, které ho v roce 2011 draftovalo na 41. místě.

Hokejový cit, zarputilost, s jakou piluje svalstvo na své už tak mohutné, 190 cm vysoké postavě, a drajv, jenž dokáže přinést do sestavy jednoho z největších favoritů na Stanley Cup, to všechno mu nahání body pro zakotvení v prvním týmu Blues.

„Jsme nadšeni z toho, co on a Rattie vnášejí do naší hry,“ nechal se slyšet Ken Hitchcock, kouč St. Louis. Kanaďan Ty Rattie je další naděje klubu, s Jaškinem si společně mohou dělat zálusk na pozici v elitní trojici útoků, ale český bourák je na tom ještě o něco líp. Už jen proto, že ve středečním přípravném utkání proti Lightning zaujal dvěma góly a vyzrálým, energickým výkonem.

FOTO | Podívejte se, kdo z českých mladíků má také šanci na první tým

Lukáš Sedlák
Lukáš Sedlák

„Spousta kluků vypadala na ledě jeden jako druhý. Ale on se mi líbil,“ připustil Hitchcock. „Mám z něj opravdu radost, počítám, že pro naši organizaci bude odvádět špičkové služby řadu let.“

Dojem velezkušeného trenéra je jedna věc. Parametry Jaškinova růstu věc druhá. „Je připravený na NHL silově i schopnostmi,“ nepochyboval Tim Taylor, klubový ředitel hráčského rozvoje. „Při útočení je efektivní, dobře bruslí, nebojí se hrát do těla, přitvrdit a zároveň má cit pro hokej, tahle všestrannost znamená, že je použitelný ve spoustě různých rolí. Co se týká schopnosti adaptovat se na úroveň ligy, je na tom ze všech našich mladých nejlépe.“

Podobně mluvil i John Anderson, který měl Jaškina spolu s dalšími talenty z organizace Blues na povel při nedávném turnaji nováčků v Tri City. Rodák z Omsku a dvojnásobný účastník juniorského světového šampionátu tam své klubové vrstevníky převyšoval. „Momentálně je z nich jednoduše nejvyspělejší, jeho hra je komplexní. A když vezme puk, prostě mu ho neseberete,“ poznal kouč farmářského celku Blues.

Přestože v nováčkovském zápolení hrál Jaškin – ryzí křídlo – na centru, byl stále nejlepší. I web NHL.com mu věnoval prostor jako jedné z největších nadějí soutěže. A k tomu všemu si v St. Louis nemůžou vynachválit, jak šel syn bývalého vsetínského obránce Alexeje Jaškina za poslední rok do sebe.

„Změnil svou pracovní morálku, vyloženě zabral,“ potěšilo Taylora. „Udělal krok kupředu i v tom, že se vším všudy chápe, co to znamená být hokejistou.“

Bude se mu to hodit. 3. října začínají Blues základní část v Nashvillu. Čekejte číslo 26 a jmenovku JASKIN v sestavě.

VIDEO | Podívejte se na Jaškinův úspěšný nájezd z minulé sezony


Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud