26. října 2013 • 14:45

Zamíří trofej pro NEJ nováčka NHL poprvé do Česka? Hertl má šanci

Autor: Milan Dubravský, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mario Lemieux, Pavel Bure, Teemu Selänne, Peter Forsberg nebo ruské duo Ovečkin s Malkinem... Ti všichni a ještě další legendární hokejisté se mohli pomazlit s Calder Memorial Trophy. Chybí však jména jako Gretzky nebo Stamkos. Trofej, kterou získá nejlepší nováček sezony, se uděluje od roku 1933 a ještě nikdy v historii ji nezískal žádný Čech. Letos má ale český hokej několik adeptů, kteří mají slušnou šanci se o ni ucházet.



TOMÁŠ HERTL, San Jose Sharks, 19 let (útočník)

Momentálně ho najdeme na špici kanadského bodování nováčků. Hertl, největší překvapení letošní sezony, byl draftován Žraloky ze San Jose v roce 2012 jako 17. v pořadí. Devatenáctiletý pražský rodák a bývalý hráč Slavie zatím odehrál 10 zápasů a nasbíral stejně bodů (7+3).

VIDEO | Podívejte se na úžasné představení Tomáše Hertla

„Je vážně úžasný, hraje, jako by byl mnohem starší,“ říká jeho spoluhráč z lajny Brent Burns. Talentované levé křídlo zatím nejvíce fascinovalo svým čtyřgólovým představením proti NY Rangers, přičemž jeho poslední gól nejspíš bude aspirovat na nejkrásnější trefu sezony.

ONDŘEJ PALÁT, Tampa Bay Lightning, 22 let (útočník)

Tento křídelník Blesků z Tampy je další českou nadějí. Odehrál zatím 9 zápasů a zaznamenal 4 body (2+2). Tampa ho draftovala v roce 2011 až jako 208. v pořadí.  Rodák z Frýdku-Místku zaujal především svými výkony v nižší AHL a juniorské QMJHL.

"Za poslední dva roky byl na farmě nejkomplexnějším hráčem našeho týmu se stabilními výkony,“ nechal se slyšet trenér Guy Boucher. Společně s ním působí v Tampě dva čeští obránci.

VIDEO: Palát a jeho druhý gól v sezoně

RADKO GUDAS, Tampa Bay Lightning, 23 let (obránce)

Syn někdejšího reprezentačního obránce Leo Gudase už v loňské sezoně zaujal svým přehledem na ledě, hrou do těla a tvrdou střelou od modré. Nevyhýbá se ani pěstním výměnám.

Byl draftován týmem Tampa Bay v roce 2010 jako 66. v pořadí. Jeho pohled zabijáka budí respekt a svým velkým nasazením si buduje stabilní místo v sestavě.

V letošní sezoně odehrál 9 zápasů, nahrál na dva góly a třikrát se popral. "V žádném případě to není nejvyšší kluk, kterého tady máme, ale platí, že hraje s obrovským srdcem. Má takové nasazení, že se mu jen málokdo vyrovná," chválí Gudase trenér Jon Cooper.

ANDREJ ŠUSTR, Tampa Bay Lightning, 22 let (obránce)

S jeho výškou (202 centimetrů) ho nepřehlédnete, přesto si vytáhlého beka v draftu nikdo nevybral. Plzeňský pořízek Andrej Šustr ale dostal šanci a zatím odehrál 8 zápasů, ve kterých zaznamenal dvě asistence. Jeho výška z něj dělá po Zdenu Chárovi (206 cm) druhého nejvyššího hráče soutěže.

Vzhledem ke své postavě je mimořádně obratný a je velkým příslibem do budoucnosti. „Můžete vidět, jak obrovsky za ten půl rok v naší organizaci vyspěl,“ nešetří chválou trenér Jon Cooper, který ho vedl i v nižší AHL.

Gudas se zvládl už dvakrát poprat s Jaromem Iginlou.
Gudas se zvládl už dvakrát poprat s Jaromem Iginlou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud