3. června 2014 • 10:19

Mezi svými. Gáborík jde ve finále proti klubu, kde ještě vloni hrál

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V noci ze středy na čtvrtek startuje v zámoří vrchol hokejové sezony - finálová bitva o Stanleyův pohár. Bitvy mezi Los Angeles a NY Rangers budou mít zvláštní příchuť pro dvojici hokejistů, Mariána Gáboríka z Kings a Briana Boylea z New Yorku. Oba totiž moc dobře ví, jaké to je hrát v dresu svého soka.



Pokrýt slovenského střelce Gáboríka bude pro Rangers jedním z klíčových úkolů. Dvanáct přesných zásahů v letošních vyřazovacích bojích totiž řadí protřelého dvaatřicátníka na čelo střeleckých statistik play off. Ale jak na něj? To by mohli newyorští beci dobře vědět, snajpr Kings totiž jejich barvy hájil ještě v loňské sezoně.

"Má skvělou formu, budeme si ho muset hodně hlídat. Je hodně nebezpečný a dokáže skórovat z každé situace," popisuje slovenského hokejistu Brad Richards, který má pro bývalého parťáka jen slova chvály.

V jednom útoku totiž tihle dva váleli ve finále konference v roce 2012, kde nakonec nad síly Rangers bylo mužstvo New Jersey Devils, které postupilo v šesti zápasech. Na spolupráci s Gáboríkem si dobře pamatuje i současná opora zadních řad Ryan McDonagh.

"Tvrdý pracant, který za nás tedhy nastřílel hodně branek," vzpomíná na rodáka z Trenčína americký obránce. "Také je to výtečný bruslař a umí dobře zacházet s hokejkou. Přidělá nám hodně práce," předpovídá McDonagh.

Podobnou situaci si z opačného pohledu zažije také americký útočník Brian Boyle, který je mimo jiné se svými 201 centimetry nejvyšším hráčem letošních finálových bojů. Ten nakoukl do nejprestižnější ligy světa před lety právě v dresu Kings a i když v mužstvu už pět sezon nepůsobí, stále v něm má plno přátel.

"Hodně jsem se naučil od kluků jako Dustin Brown a Anže Kopitar, s celým mužstvem to dotáhli hodně daleko," vyprávěl Boyle pro NHL.com.

Autor dvou branek a čtyř nahrávek v letošním play off byl před lety nadějí Los Angeles. Vedení klubu si vytáhlého centra vybralo v roce 2003 v prvním kole draftu a právě na začátky v dresu Kings sám hokejista rád vzpomíná. "Bylo mi 23 když jsem se prosadil do prvního týmu, teprve jsem začal dospívat a tehdejší angažmá mi hodně dalo do života," řekl Boyle.

Na konci finále se každopádně z této dvojice bude radovat pouze jeden.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud