Martin Tomaides
25. srpna 2014 • 11:20

Probije se do NHL? Na farmě musím být nejlepší, tuší Straka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Talentovaný dvaadvacetiletý útočník Petr Straka je jedním z mála českých hokejistů, jehož vzorem nebyl během mladistvých let legendární Jaromír Jágr. Ano, tušíte proč, jde o jeho příjmení, které se shoduje s jiným bývalým útočníkem Pittsburghu, Martinem Strakou. "Pamatuju se, jak mi bylo pět let a na počítači jsem hrál NHL právě s jeho postavičkou," vykládá útočník, který se pokouší prosadit do kádru Philadelphia Flyers.



Ve skutečnosti vlastně nešlo jen o to příjmení. Současný majitel hokejové Plzně byl pro mladíka vzorem také proto, že oba pochází ze stejného města. "Jágr je u nás v zemi bůh, ale Martin byl zkrátka odmala můj favorit," vysvětloval zkraje léta v rozhovoru pro NJ.com mladý útočník.

A Petr Straka vstoupil do hokejového povědomí ve stejném dresu. Z Plzně odcházel v sedmnácti letech za moře do juniorské QMJHL. Aby byl blíže draftu NHL. V dresu Rimouski zaujal, na dražbě talentů si ho v druhém kole (55) v roce 2010 vybral Columbus. Jenže o dva roky později ztratili Blue Jackets o českého hokejistu zájem a ten tak podepsal smlouvu s Philadelphií.

Ale dříve, ještě před odchodem do zámoří, Martin svého jmenovce v dresu Plzně pilně pozoroval v zápasech juniorské extraligy. "Tehdy mi zavolal a setkali jsme se. Vyprávěl jsem mu, že chci do NHL a on mi řekl, že si myslí, že na to mám," vyprávěl Petr, kterého telefonát od slavného hokejisty tehdy potěšil.

Cesta do nejslavnější ligy světa je zatím pro nováčka roku QMJHL z roku 2010 ale dost spletitá. U Flyers mu přesto chtějí dát šanci, v dubnu 2013 nabídli mladíkovi tříletou smlouvu. "Petr je skutečně talentovaný chlapík, naši skauti odvedli výbornou práci," řekl po podpisu smlouvy John Riley, muž, který se ve Philadelphii stará o hráčský vývoj.

Ve své první sezoně mezi dospělými nasbíral v dresu Adirondack Phantoms 27 bodů (9+18) v šedesáti zápasech a velkou část sezony nastupoval s Nickem Cousinsem a Brandonem Aldersonem. "Často byli našim nejlepším útokem," chválil trio kouč týmu Terry Murray.

Počet bodů sice neoslní, nutno ale dodat, že do výkonů mrštného křídla promluvil také otřes mozku, který Straka utrpěl v průběhu sezony. Murray se na jeho další ročník těší. "Petr je šikovný a rychlý, hokejové smysly má slušně vyvinuté. Má schopnosti na to, aby v další sezoně prolomil hranici dvaceti branek," myslí si Murray.

Na tu si věří i sám Straka, i když ví, že probít se do našlapeného kádru Flyers nebude lehké. "Musím zkrátka být nejlepší hráč našeho týmu v AHL. A budu na tom hodně makat," vzkazuje.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud