14. listopadu 2014 • 11:11

Měl rakovinu. Nadějný bek ale chce v NHL už po pár dnech zase hrát

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl jsem rakovinu, zaznělo z úst teprve dvacetiletého nadějného obránce Pittsburghu. Olli Määttä měl nádor v krku, který mu lékaři odstranili. Rozbor ukázal, že byl zhoubný. Finský talent ale byl bez hokeje pouze deset dní a už v úterý trénoval – jen pár dní od zákroku. A v příštích dnech už nejspíš nastoupí i do utkání.



„Byla to rakovina. Ale víte co? To se očekávalo. Pro mě se nic nemění,“ pravila Määttä ve čtvrtek. Šance, že nádor bude zhoubný, byla až 85 procent. Operace ovšem přišla včas, a tak by měl bek Penguins žít bez následků. Proto ten rychlý návrat. I když původní verze zněla, že bez výstroje bude přes měsíc. Do utkání by mohl zasáhnout do pěti dnů.

„Cítím se naprosto v pořádku,“ ujišťoval bronzový medailista z olympiády v Soči. „Už jenom během těch deseti dnů, kdy jsem nemohl nic dělat, mi hokej chyběl. Nejraději bych hrál už proti Torontu (v noci na sobotu), ale musím to brát s nadhledem,“ dodal Määttä. „Chci se ujistit, že jsem stoprocentně fit a zpátky ve formě, abych týmu mohl pomoct.“

Po zákroku má Määttä na těle jizvu, ta ho však netrápí. „Důležitější je, že jsme na to přišli včas. Vnímám to jen jako překážku na cestě. Tu jsem překročil a zase můžu hrát hokej.“

Trenér Penguins Mike Johnston ovšem zůstává s jeho návratem do zápasů opatrný. Čeká, jak Määttä zvládne zátěž těžších tréninků a jaké stanovisko zaujmou lékaři.

VIDEO: Mimořádná tisková konference - Määttä má nádor

 

Nicméně jistě by byl rád, aby oblékl dres co nejdříve. I v pouhých dvaceti letech je totiž Määttä jedním z klíčových hráčů silného Pittsburghu. Do NHL vstoupil v minulé sezoně a nutno říct, že výborně. V 78 zápasech měl 29 bodů a na ledě v průměru strávil přes osmnáct minut. A v tomto ročníku dostal hlavně po odchodu klíčových beků Orpika a Niskanena ještě větší prostor. Z pozice obránce posbíral v deseti utkáních šest bodů a hrál průměrně dvacet minut. Důvěru měl i v silné konkurenci, jaká v Pittsburghu, třetího týmu Východní konference a žhavého adepta na Stanley Cup, panuje.

I když Määttä měří téměř 190 centimentrů a váží přes devadesát kilogramů, jeho přednosti jsou jinde než v tvrdé obranné hře. Má skvělý přehled a rozehrávku a jako většina Finů je vynikajícím bruslařem. Díky tomu tak drží naději, že po úspěšném odstranění nádoru zvedne nad hlavu Stanley Cup coby klíčová postava Penguins.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud