Martin Tomaides
1. prosince 2014 • 13:02

Příušnice, palačinky, had i ručník. Co všechno už vyřadilo hráče z NHL?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezvyklý problém teď nahání strach lékařům hokejových mužstev NHL. Tradiční otřesy mozku, vyražené zuby nebo zlomené kosti vystřídaly příušnice. Všechno začalo u hokejistů Anaheimu Ducks a Minnesoty Wild a brzy se přidali také hráči St.Louis a čerstvě je nemoc i v šatně New York Rangers. Virovým onemocněním bylo zasaženo už zhruba okolo deseti hokejistů.



Všechno začalo v Anaheimu či Minnesotě. Hokejisté Ducks se museli několik zápasů obejít bez důležitého útočníka Corey Perryho a následně také bez beků Claytona Stonera a Francoise Beauchemina. Zhruba ve stejnou chvíli začali příznaky nemoci pociťovat také Jonas Brodin a Marco Scandella.

"Nevíme, odkud to k nám přišlo. Samozřejmě si děláme obavy, těžko říct, jestli choroba sedí teď u nás v šatně. Rozhodně se nám nikomu nelíbí, že můžeme jen čekat, jestli propukne," vyprávěl pro wild.com trenér Mike Yeo. Už v průběhu října bojovali s příznaky nemoci také obránci Folin s Ballardem.

"Oba vypadají, jako kdyby je někdo mlátil do obličeje," řekl spoluhráč Kyle Brodziak a tím by se diagnóza potvrdila. Nemoc totiž napadá slinné žlázy, které se nachází mezi dolní čelistí a ušním lalůčkem a tam způsobuje otoky.

Co jsou příušnice?

Příušnice jsou infekční onemocnění, kterým může onemocnět prakticky každý člověk. Nejčastěji se však objevuje v dětském věku (zpravidla od 2 let věku). Nemoc se šíří podobně jako běžná chřipka, např. kapénkovou infekcí, její inkubační doba činí 12 až 21 dnů.

Zdroj: Wikipedia

Dalším týmem, kde se příušnic báli, bylo mužstvo St.Louis Blues. Odtud ale žádná konkrétní jména do světa nevyběhla. Naopak dalším mužem, u kterého se choroba může potvrdit, je útočník Tanner Glass z Rangers.

Jedenatřicetiletý forvard, který je jinak známý poctivým dodržováním životosprávy, už byl od týmu izolován. Do šatny nechodí ani obránce Dan Boyle, kterého trápí příznaky chřipky. "Každý, kdo byl s týmem ve středu v Tampě, by se měl nechat prohlédnout," varoval své svěřence trenér Alain Vigneault.

Další netradiční zranění a onemocnění v NHL:

- Na začátku roku 2012 si Dustin Penner z Los Angeles zablokoval záda, když si doma pochutnával na palačinkách. Vtípky na toto téma poslouchá stále, fanoušci mu za střídačku například dávali javorový sirup.

- David Krejčí z Bostonu v roce 2009 musel vynechat několik utkání kvůli nakažení virem H1N1, tedy prasečí chřipkou. Nemoc nakonec propukla celkem u pěti hráčů NHL.

- Legendární Joe Sakic si v roce 2008 během odklízení sněhu zlomil tři prsty a výsledkem byla neschopenka téměř na měsíc.

- Jednička draftu z roku 2006 Erik Johnson si při vylézání z golfového vozítka v létě 2008 zničil přední zkřížený vaz a musel nakonec vynechat celou sezonu.

- Gólman Manny Fernandez z Minnesoty si po sprchování tak nešetrně utíral záda, že si právě tuhle část těla poranil a nemohl naskočit do začátku sezony 05/06.

- Obránce Sami Sala v létě roku 2000 během golfového turnaje kousl do lýtka jedovatý had. Potíže se protáhly až do startu sezony a Fin nakonec musel vynechat dvě utkání.

- Shawn McEachern byl nominován na OH v Naganu, do Japonska odjel, ale kvůl zlomené noze nemohl naskočit ani do jednoho utkání. Oficiálně zpráva nebyla potvrzena, každý z týmu ale věděl, že si americký hokejista už několikrát v kariéře ublížil, protože trpěl náměsíčností.

- Sylvain Turgeon z Hartfordu byl v roce 1988 neopatrný při sváření a popálil si sítnici. V NHL pak nastupoval ještě dalších šest sezon.

- Popáleniny 2.-3. stupně si přivodil v roce 1987 Mark Reeds ze St.Louis. Během přípravy popcornu na pánvi mu horký olej vyprskl na ruku.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud