12. ledna 2015 • 10:10

Navždy legendou! Selänneho dres zamířil pod strop haly Ducks

Autor: mto, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to jeho večer. V Anaheimu v neděli před utkáním s Winnipegem uctili legendárního Teemu Selänneho a umístili pod strop haly velký dres s číslem 8. Finský rychlík se stal úplně prvním hráčem klubu, kterému se této pocty dostalo. "Ani si nevybavuju, kdy jsem byl naposledy takhle nervózní. Nevěděl jsem, co čekat, ale bylo to úžasné," vykládal po utkání dojatý Selänne.



Zápas proti Winnipegu byl samozřejmě vybraný záměrně. V původním týmu Jets totiž majitel čtyř olympijských medailí v roce 1992 svou kariéru v NHL načal (jeho 76 gólů a 132 bodů z daného ročníku jsou mimo jiné rekordním počinem v zámořské soutěži), proto během rozbruzlení všichni oblékli dres s jeho jmenovkou.

VIDEO: Všichni hráči měli Selänneho dres

Takže jste mohli vidět partu Kačerů s osmičkou na zádech a například Ondřeje Pavelce v bílém dresu s číslem 13 a jmenovkou "Selänne". Ceremoniál byl skutečně dojemný, kromě více než sedmnácti tisíc příznivců v hledišti dorazilo i plno vzácných hostů. Objevili se například bývalí spoluhráči Steve Rucchin, Saku Koivu, Guy Hebert, Chris Pronger a další.

Fin si před utkáním řekl, že zachová chladnou hlavu, ale bylo vidět, že  měl na krajíčku. "Nerozbrečel jsem se, ale měl jsem k tomu blízko," přiznal Selänne. "Nejtěžší bylo udržet emoce, když jsem šel po schodech dolů na led. Navíc jsem se musel soustředit, abych nespadl. Ani si nepamatuji, kdy jsem byl naposledy tak nervózní, ale byl to skvělý večer. Nikdy na to nezapomenu," prohlásil vítěz Stanley Cupu z roku 2007. "Jsem na to hrdý," dodal populární Fin.

Ačkoliv kromě Winnipegu a Anaheimu nastupoval také v San Jose a Coloradu, dres Ducks považuje za svůj zdaleka nejoblíbenější. V nejlepší hokejové soutěži strávil celkem 21 sezon a z toho jich 14 bylo právě v Anaheimu. Obyvatelé města ho zbožňují. "Lidé se mě často ptají, jestli výhra Stanley Cupu s Anaheimem před osmi lety byl nejlepší moment mé kariéry. Je to tak, ale to nejkrásnější pro mě bylo, že jsem ho dokázal vyhrát tady," vykládal zaplněné hale autor 684 zámořských gólů.

VIDEO: Selänneho dres míří pod strop haly

Selänne dál děkoval mnohým spoluhráčům, svému bývalému agentovi Donu Baizleymu, který zemřel v roce 2013 a kterého nazýval svým "Severoamerickým otcem" a samozřejmě také vedení klubu. "Budeš navždy zakořeněný v hloubi Anaheim Ducks," oplatil mu majitel klubu Henri Samueli.

Jak dál naloží se svým životem zatím neví, další hokejový velikán Jari Kurri pro něj ale má návrh. "Užij si teď důchod, ale já pevně doufám, že se brzy nějakým způsbem zase k hokeji vrátíš," řekl pro NHL.com.

VIDEO: Pocta pro Selänneho

Jak velkou osobností navíc Selänne byl, dokázal i komisionář NHL Gary Bettman, který ve většině případů schytá slušnou várku nevole, když se rozhodne předstoupit před fanoušky. "Ale jak jde o Teema, nechal bych se vybučet kdykoliv," řekl šéf zámořské NHL.

I on musel tleskat, se soutěží se totiž slavnostně rozloučila jedna z největších osobností historie.

 

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud